Μια γυναίκα από την Αλαμπάμα αναρρώνει καλά μετά τη μεταμόσχευσή της, η οποία ανακοινώθηκε χθες, Τρίτη 17 Δεκεμβρίου.
Η Τοάνα Λούνεϊ είναι η πέμπτη Αμερικανίδα στην οποία χορηγήθηκε γονιδιακά τροποποιημένο όργανο χοίρου - και κυρίως, δεν είναι τόσο άρρωστη όσο οι προηγούμενοι λήπτες που πέθαναν μέσα σε δύο μήνες μετά τη μεταμόσχευση νεφρού ή καρδιάς χοίρου.
«Είναι σαν μια νέα αρχή», δήλωσε η Λούνεϊ, 53 ετών.
Αμέσως, «η ενέργεια που είχα ήταν καταπληκτική». «Το να έχεις ένα λειτουργικό νεφρό - και να το αισθάνεσαι - είναι απίστευτο» είπε η Τοάνα Λούνεϊ. Η επέμβαση της Λούνεϊ σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα καθώς οι επιστήμονες ετοιμάζονται για τις επίσημες μελέτες της ξενομεταμόσχευσης που αναμένεται να ξεκινήσουν το επόμενο έτος, δήλωσε ο Δρ. Ρόμπερτ Μοντγκόμερι του NYU Langone Health, ο οποίος ηγήθηκε της άκρως πειραματικής διαδικασίας.
Οι γιατροί αναμένουν ότι θα επιστρέψει στο σπίτι της στην Αλαμπάμα σε τρεις μήνες. Αν ο χοίρειος νεφρός αποτύχει, θα μπορούσε να αρχίσει ξανά αιμοκάθαρση. «Το να βλέπουμε να αποκαθίσταται η ελπίδα σε αυτήν και την οικογένειά της είναι εξαιρετικό», δήλωσε ο Δρ. Τζέιμι Λοκ, ο αρχικός χειρουργός της Λούνεϊ, ο οποίος εξασφάλισε την άδεια του Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για τη μεταμόσχευση στις 25 Νοεμβρίου.
Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι βρίσκονται στη λίστα μεταμοσχεύσεων των ΗΠΑ, οι περισσότεροι από τους οποίους χρειάζονται νεφρό. Χιλιάδες πεθαίνουν περιμένοντας και πολλοί περισσότεροι που χρειάζονται μεταμόσχευση δεν πληρούν ποτέ τις προϋποθέσεις. Τώρα, αναζητώντας μια εναλλακτική λύση, οι επιστήμονες τροποποιούν γενετικά τους χοίρους ώστε τα όργανά τους να μοιάζουν περισσότερο με τα ανθρώπινα.
Η Λούνεϊ δώρισε ένα νεφρό στη μητέρα της το 1999. Αργότερα μια επιπλοκή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης προκάλεσε υψηλή αρτηριακή πίεση που κατέστρεψε το εναπομείναν νεφρό της, το οποίο τελικά κατέρρευσε. Είναι απίστευτα σπάνιο για τους δότες να εμφανίσουν νεφρική ανεπάρκεια, αν και σε αυτούς που εμφανίζουν, δίνεται ιδιαίτερη προτεραιότητα στη λίστα μεταμοσχεύσεων.
Αλλά η Λούνεϊ δεν μπορούσε να βρει συμβατό - είχε αναπτύξει ασυνήθιστα αντισώματα προετοιμασμένα να επιτεθούν σε άλλο ανθρώπινο νεφρό. Οι εξετάσεις έδειξαν ότι θα απέρριπτε κάθε νεφρό που προσέφεραν οι δωρητές.
Τότε η Λούνεϊ άκουσε για την έρευνα για τα νεφρά χοίρων στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στο Μπέρμιγχαμ και είπε στον Λοκ, ότι θα ήθελε να το δοκιμάσει. Τον Απρίλιο του 2023, ο Λοκ κατέθεσε αίτηση στον FDA ζητώντας ένα επείγον πείραμα, βάσει κανόνων για άτομα όπως η Λούνεϊ που δεν έχουν άλλες επιλογές.
Ο FDA δεν συμφώνησε αμέσως. Αντ′ αυτού, οι πρώτες παγκοσμίως μεταμοσχεύσεις νεφρού από γενετικά τροποποιημένο χοίρο έγιναν σε δύο πιο άρρωστους ασθενείς την περασμένη άνοιξη, στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Και οι δύο είχαν επίσης σοβαρές καρδιακές παθήσεις. Ο ασθενής της Βοστώνης ανάρρωσε αρκετά ώστε να περάσει περίπου ένα μήνα στο σπίτι του πριν πεθάνει από αιφνίδια καρδιακή ανακοπή που θεωρήθηκε άσχετη με το νεφρό του χοίρου. Η ασθενής του NYU είχε καρδιακές επιπλοκές που προκάλεσαν βλάβη στο νεφρό του χοίρου, αναγκάζοντας την αφαίρεσή του, και αργότερα πέθανε.
Αυτά τα απογοητευτικά αποτελέσματα δεν αποθάρρυναν τη Λούνεϊ, η οποία είχε αρχίσει να αισθάνεται χειρότερα με την αιμοκάθαρση, αλλά, όπως είπε ο Λοκ, δεν είχε αναπτύξει καρδιακή νόσο ή άλλες επιπλοκές. Ο FDA επέτρεψε τελικά τη μεταμόσχευση, όπου ο Λοκ συνεργάστηκε με τον Μοντγκόμερι. Ακόμη και αν το νέο της όργανο καταρρεύσει, οι γιατροί μπορούν να μάθουν από αυτό, δήλωσε η Λούνεϊ στο AP.
«Δεν ξέρεις αν θα πετύχει ή όχι μέχρι να δοκιμάσεις», είπε χαρακτηριστικά.
Η εταιρεία Revivicor με έδρα το Μπλάκσμπουργκ της Βιρτζίνια παρείχε το νέο νεφρό της Λούνεϊ από ένα χοίρο με 10 γονιδιακές αλλοιώσεις. Λίγα λεπτά αφότου ο Μοντγκόμερι το έραψε στη θέση του, το νεφρό έγινε υγιές ροζ και άρχισε να παράγει ούρα.
Η Λούνεϊ πήρε αρχικά εξιτήριο στις 6 Δεκεμβρίου, με προϋπόθεση τη συνεχή παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης, του καρδιακού ρυθμού και άλλων σωματικών λειτουργιών. Οι γιατροί εξετάζουν εξονυχιστικά τις αιματολογικές και άλλες καθημερινές εξετάσεις της, συγκρίνοντάς τες με προηγούμενες έρευνες σε ζώα και μερικούς ανθρώπους, με την ελπίδα να εντοπίσουν μια έγκαιρη προειδοποίηση αν εμφανιστούν προβλήματα.
«Πολλά από αυτά που βλέπουμε, τα βλέπουμε για πρώτη φορά», δήλωσε ο Μοντγκόμερι.
Κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης την περασμένη εβδομάδα με τον Λοκ, ο οποίος τώρα εργάζεται για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, η Λούνεϊ αγκάλιασε τον επί χρόνια γιατρό της, λέγοντας του: «Σας ευχαριστώ που δεν με εγκαταλείψατε».
«Ποτέ», απάντησε ο Λοκ.