Αρπάξαμε κρύωμα τελευταία; Μπορεί να έχουμε λιγότερες πιθανότητες να κολλήσουμε Covid 19.
Η μόλυνση από το κοινό κρυολόγημα θα προκαλέσει μια απόκριση των Τ-κυττάρων στο σώμα. Τα Τ-κύτταρα είναι ένας τύπος λευκών αιμοσφαιρίων που ειδικεύονται στην ανίχνευση κυττάρων που έχουν μολυνθεί από τον ιό και τη θανάτωση τους.
Τώρα, νέα έρευνα εξέτασε τι συμβαίνει όταν ένα άτομο εκτίθεται στον ιό Covid-19 όταν έχει ήδη υψηλά επίπεδα προϋπαρχόντων Τ-κυττάρων στο σώμα λόγω της καταπολέμησης άλλων λοιμώξεων, όπως το κοινό κρυολόγημα.
Σύμφωνα με την έρευνα, από το Imperial College του Λονδίνου, όσοι έχουν υψηλότερο αριθμό Τ-κυττάρων ενδέχεται να είναι λιγότερο πιθανό να κολλήσουν κορονοϊό.
Οι ερευνητές είπαν ότι το εύρημα αποτελεί μια σημαντική ανακάλυψη και θα μπορούσε να βοηθήσει ώστε τα μελλοντικά εμβόλια να προσφέρουν μακροχρόνια ανοσία, προστατεύοντας από παραλλαγές όπως η Ομικρον και Δέλτα.
Τα Τ-κύτταρα αποτελούν ουσιαστικό μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος και αυτό το εύρημα θα μπορούσε να βοηθήσει στην παροχή ενός σχεδίου για μελλοντικά εμβόλια.
Αλλά, επειδή (το να αρπάξουμε κρύωμα) παρέχει κάποια προστασία, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να βασιζόμαστε μόνο σε αυτό αντί για ένα εμβόλιο.
Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι «κανείς δεν πρέπει να βασίζεται» στο κρυολόγημα μόνο για να τον προστατευθεί από τη μόλυνση από τον κορονοϊό. Αν και αυτό μπορεί να προσφέρει κάποιο βαθμό προστασίας, δεν είναι τόσο αποτελεσματικό όσο ο εμβολιασμός.
Η δρ Ρία Κούντου, από το Εθνικό Καρδιολογικό και Πνευμονολογικό Ινστιτούτο του Imperial, δήλωσε: «Η έκθεση στον ιό SARS-CoV-2 δεν οδηγεί πάντα σε μόλυνση και μπορούμε να καταλάβουμε γιατί.
Διαπιστώσαμε ότι τα υψηλά επίπεδα προϋπαρχόντων Τ-κυττάρων, που δημιουργούνται από το σώμα όταν μολυνθεί με άλλους ανθρώπινους κορονοϊούς όπως το κοινό κρυολόγημα, μπορούν να μας προστατεύσουν από την μόλυνση από την Covid-19.
Αν και αυτή είναι μια σημαντική ανακάλυψη, είναι μόνο μια μορφή προστασίας και θα τονίσω ότι κανείς δεν πρέπει να βασίζεται αυτό σε μόνο. Αντίθετα, ο καλύτερος τρόπος για να προστατευθούμε από την Covid-19 είναι να εμβολιαστούμε πλήρως, συμπεριλαμβανομένης της αναμνηστικής δόσης μας».
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2020, όταν οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είχαν μολυνθεί από τον ιό.
Σ′ αυτήν πήραν μέρος 52 άτομα που είχαν ζήσει με κάποιον που είχε προσβληθεί από τον ιό. Αυτά τα 52 άτομα παρακολουθήθηκαν στη συνέχεια για να διαπιστωθεί ποιος θα αναπτύξει την πάθηση.
Ελήφθησαν δείγματα αίματος από τους ερωτηθέντες εντός έξι ημερών από την έκθεση, ώστε οι ερευνητές να μπορέσουν να αναλύσουν το επίπεδο των προϋπαρχόντων Τ-κυττάρων που προκλήθηκαν (σ′ αυτούς) από τις προηγούμενες λοιμώξεις από κοινό κρυολόγημα.
Είναι ενδιαφέρον ότι 26 άτομα κατέληξαν να προσβληθούν από Covid, ενώ τα άλλα μισά όχι.
Το δεύτερο μισό είχε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα Τ-κυττάρων, επιτρέποντας στους επιστήμονες να καταλήξουν στα συμπεράσματα της μελέτης, η οποία έχει αξιολογηθεί από ειδικούς.
Ο καθηγητής Αγκίτ Λαλβάνι, από τους υπεύθυνους συγγραφείς της μελέτης και διευθυντής της Ερευνητικής Μονάδας Προστασίας Υγείας του NIHR Respiratory Infections στο Imperial, δήλωσε: «Η μελέτη μας παρέχει τα σαφέστερα στοιχεία μέχρι σήμερα ότι τα Τ-κύτταρα που προκαλούνται από τους κορονοϊούς του κοινού κρυολογήματος παίζουν προστατευτικό ρόλο απέναντι στην μόλυνση από SARS-CoV.
«Αυτά τα Τ-κύτταρα παρέχουν προστασία προσβάλλοντας τις πρωτεΐνες εντός της πρωτεΐνης του ιού, αντί της πρωτεΐνης ακίδας στην επιφάνειά του. Τα νέα εμβόλια που περιλαμβάνουν αυτές τις διατηρημένες, εσωτερικές πρωτεΐνες θα προκαλέσουν ευρέως προστατευτικές αποκρίσεις Τ-λεμφοκυττάρων που θα πρέπει να προστατεύουν από τις τρέχουσες και μελλοντικές παραλλαγές του SARS-CoV-2».
Έτσι, εάν αρπάξαμε ένα κοινό κρυολόγημα, μπορεί να έχουμε κάποια προστασία, αλλά η επίσημη συμβουλή εξακολουθεί να είναι να υποβληθούμε σε θεραπεία, να εμβολιαστούμε και να κάνουμε την τρίτη δόση όποτε αυτό είναι δυνατόν.