Τα σκυλιά πέρα από αγαπημένοι φίλοι του ανθρώπινου είδους διαδραμάτισαν και ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του, αφού όπως αποδεικνύουν νέες έρευνες συνόδευσαν και τους πρώτους αγρότες που έφυγαν από τη Μέση Ανατολή αναζητώντας νέους τόπους για τις καλλιέργειες τους.
Τα ευρήματα DNA που εντοπίστηκαν σε διάφορους αρχαιολογικούς χώρους στην Ευρώπη και την Ασία συμπληρώνουν έτσι το παζλ όσον αφορά την ιστορία των σκύλων και τους τρόπους που οι λύκοι έγιναν σκυλιά όλων των μορφών και των μεγεθών που σήμερα γνωρίζουμε.
Σύμφωνα με διάφορες θεωρίες, η γεωργία ξεκίνησε από την «εύφορη ημισέληνο», η οποία σήμερα περιλαμβάνει τμήματα του Ιράκ, της Συρίας, του Λιβάνου, της Ιορδανίας και του Ισραήλ.
Εκεί εγκαταστάθηκαν άνθρωποι που ζούσαν ως κυνηγοί-συλλέκτες καλλιεργώντας άγριες ποικιλίες όπως σιτάρι, φακές και κριθάρι. Για να κάνουν τις εργασίες τους αποτελεσματικά είχαν μαζί τους και διάφορα ζώα όπως αγελάδες, χοίρους και πρόβατα. Όταν όμως ταξίδεψαν προς την Ευρώπη πήραν μαζί την όποια τεχνογνωσία τους όπως και τα ζώα που είχαν μαζί.
Έρευνες που διεξήχθησαν πρόσφατα αποδεικνύουν πως ανάμεσα στα ζώα αυτά ήταν και οι τετράποδοι αγαπημένοι μας φίλοι.
Η Δρ. Μόργκαν Ολιβιέ από το πανεπιστήμιο Rennes στη Γαλλία είπε χαρακτηριστικά: «Οι μελέτες αποδεικνύουν πως τα σκυλιά και οι άνθρωποι έχουν μια κοινή ιστορία και πως τα ζώα αυτά ακολούθησαν τον άνθρωπο σε όλο το ταξίδι του στην Ευρώπη».
Όταν λοιπόν οι σκύλοι έφτασαν στην Ευρώπη, αναμείχθηκαν με τους άλλους που βρίσκονταν ήδη εκεί δημιουργώντας νέες γονιδιακές ομάδες.
Έτσι σήμερα καταλήξαμε να μετράμε ποικίλες ράτσες όλων των μεγεθών, πολύ διαφορετικές από αυτές των πρώιμων σκυλιών που συνόδευαν τους προγόνους μας.
(Mε πληροφορίες από BBC)