Τρία χρόνια μετά, στην ίδια αίθουσα «Το Κορίτσι με το Μπαλόνι» δεν αυτοκαταστράφηκε.
«Δεν μπορώ να σας πω πόσο τρομοκρατημένος είμαι που χτυπάω αυτό το σφυρί», είπε αστειευόμενος ο υπεύθυνος για την δημοπρασία του οίκου Sotheby’s, ο Όλιβερ Μπάρκερ, μετά από προσφορές που κράτησαν λιγότερο από δέκα λεπτά..
Το μισοκατεστραμμένο έργο γκράφιτι του Βρετανού Banksy «Το Κορίτσι με το Μπαλόνι», (The Balloon Girl), ένα από τα πιο γνωστά έργα του καλλιτέχνη του δρόμου, η αυτοκαταστροφή του οποίου κατά την διάρκεια της πώλησής του σε δημοπρασία το 2018 είχε προκαλέσει πάταγο, πωλήθηκε την Πέμπτη, 14 Οκτωβρίου, σε δημοπρασία του Sotheby’s στο Λονδίνο αντί σχεδόν 21,8 εκατομμυρίων ευρώ, σε μια νέα τιμή ρεκόρ για έργο του Βρετανού καλλιτέχνη και τριπλάσια της υψηλότερης εκτιμωμένης τιμή πώλησης.
Η τιμή πώλησης του έργου που μετονομάσθηκε «Η Αγάπη είναι στον Κάδο» (Love is in the Bin) ξεπέρασε εκείνη που έπιασε τον περασμένο Μάρτιο το «Game Changer», έργο του Banksy προς τιμήν του νοσηλευτικού προσωπικού στον καιρό της πανδημίας που πουλήθηκε σε δημοπρασία του οίκου Christies έναντι 19,5 εκατομμυρίων ευρώ.
Τα χρήματα εκείνα δόθηκαν στο βρετανικό κρατικό σύστημα υγείας.
Στην ίδια αίθουσα πριν από τρία χρόνια, οι παρευρισκόμενοι ανατρίχιασαν όταν δευτερόλεπτα μετά την πώλησή του έργου «Το Κορίτσι με το Μπαλόνι», αντί 1.042.000 στερλινών (1.7 εκατ. ευρώ), καταστροφέας εγγράφων που ήταν κρυμμένος στο πλαίσιο του πίνακα κατέστρεψε το μισό κάτω μέρος του που δείχνει ένα κοριτσάκι να κρατά ένα κόκκινο μπαλόνι σε σχήμα καρδιάς. Στο τέλος του «happening» (σ.σ. έτσι το είχε χαρακτηρίσει ο οίκος δημοπρασιών), αυτό που έμεινε ακέραιο από τον πίνακα ήταν μόνο το μπαλόνι σε άσπρο φόντο.
«Ορισμένοι πιστεύουν ότι δεν τεμαχίστηκε. Τεμαχίστηκε. Ορισμένοι πιστεύουν ότι ο οίκος δημοπρασιών συμμετείχε σε αυτό, δεν συμμετείχε», είπε τότε ο καλλιτέχνης στο Instagram.
Με αυτό το happening, που προκάλεσε σεισμό στους κύκλους της τέχνης, ο μυστηριώδης καλλιτέχνης δρόμου ήθελε να καταγγείλει την «εμπορευματοποίηση» της αγοράς της τέχνης.
Ο Sotheby’s έκανε τότε λόγο για το θεαματικότερο καλλιτεχνικό happening του 21ου αιώνα, τοποθετώντας το στην «κληρονομιά της αντισυστημικής τέχνης που άρχισε με το κίνημα Dada και τον Marcel Duchamp».
Πριν από εκείνη την δημοπρασία, το έργο γκράφιτι «Το Κορίτσι με το Μπαλόνι», που φιλοτεχνήθηκε το 2002 σε τοίχο του νότιου Λονδίνου, εθεωρείτο το αγαπημένο έργο των Βρετανών.
«Όταν Το Κορίτσι με το Μπαλόνι» αυτοκαταστράφηκε «στην αίθουσα πώλησής μας, ο Banksy προκάλεσε παγκόσμια αίσθηση που από τότε έγινε ένα πολιτιστικό φαινόμενο», δήλωσε σήμερα ο Άλεξ Μπράνζικ, επικεφαλής του τμήματος σύγχρονης και μοντέρνας τέχνης του Sotheby’s.
«Κατά τη διάρκεια εκείνης της αξέχαστης βραδιάς, ο Banksy δεν κατέστρεψε τόσο ένα έργο τέχνης τεμαχίζοντάς το, αλλά αντίθετα δημιούργησε ένα», συμπλήρωσε.
Από εκείνο το «happening» και μετά τα έργα του Banksy φθάνουν σε τιμές ρεκόρ στις δημοπρασίες.
Με πληροφορίες από το ΑΠΕ - ΜΠΕ