Εκτός από την πώληση του 30% της εταιρείας που διαχειρίζεται το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» και του 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών που είναι σε εξέλιξη (και τα δύο βρίσκονται στην κορυφή του επενδυτικού ενδιαφέροντος), έπονται και άλλα περιουσιακά στοιχεία, προκειμένου να επιτευχθεί εφέτος ο στόχος για έσοδα 2,4 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις, επισημαίνει ο εκτελεστικός πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Άρης Ξενόφος σε άρθρο του στην ετήσια έκδοση του The Economist για την Ελλάδα και την Κύπρο «Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟ 2020», αναφέροντας ενδεικτικά το 65% της ΔΕΠΑ Εμπορίας, την ιεράρχηση των 10 περιφερειακών λιμένων- ώστε σταδιακά να εκκινήσουν διαγωνιστικές διαδικασίες- αλλά και τον διαγωνισμό για την αξιοποίηση εξαντλημένου κοιτάσματος φυσικού αερίου Ν. Καβάλας με τη μετατροπή του σε υπόγειο χώρο αποθήκευσης φυσικού αερίου.
Παράλληλα, σύμφωνα με τον ίδιο, σημαντικά ακίνητα όπως η «πρώην Αμερικανική Βάση Γουρνών», το Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο Μαρκόπουλου κ.ά. υπόσχονται σημαντική ανάπτυξη.
Το ΤΑΙΠΕΔ, λέει ο κ. Ξενόφος, αξιολογεί και την παράμετρο της αειφορίας από τους νέους διαχειριστές της ιδιωτικής περιουσίας του ελληνικού δημοσίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο λιμάνι του Πειραιά η δημιουργική συμμετοχή του Ταμείου στην τελική διαμόρφωση του master plan της Cosco βοήθησε ώστε οι αρχικά προβλεπόμενες υποχρεωτικές επενδύσεις των 350 εκατ. ευρώ σχεδόν να διπλασιαστούν. Ενώ, στην περίπτωση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, το συνολικό τίμημα της παραχώρησης από τη Fraport προσεγγίζει τα 10 δισ. ευρώ.
Με βάση τα στοιχεία που παραθέτει ο κ. Ξενόφος, σχεδόν το 20% των εισροών για Άμεσες Ξένες Επενδύσεις τα τελευταία χρόνια συνδέεται με το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Ενώ, το ΤΑΙΠΕΔ από την ίδρυσή του το 2011 έως σήμερα έχει αξιοποιήσει περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου πλέον των 9 δισ. ευρώ, με το συνολικό πολλαπλασιαστικό όφελος για την οικονομία να υπερβαίνει τα 20 δισ. ευρώ.
(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)