Νέες ειδικές μονάδες στις Ένοπλες Δυνάμεις: Τι είναι οι Μονάδες 1864, 1821 και 1912

Θα βρίσκονται υπό τον ενιαίο συντονισμό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας
Εικόνα από την τελετή
Εικόνα από την τελετή
ΓΕΕΘΑ

Οι επιχειρήσεις κυβερνοχώρου, η συγκέντρωση, μελέτη και επεξεργασία ηλεκτρονικών πληροφοριών και οι διαστημικές εφαρμογές θα είναι τα αντικείμενα των τριών νέων ειδικών μονάδων που αποκτούν οι Ένοπλες Δυνάμεις- των Μονάδων 1864, 1821 και 1912 αντίστοιχα.

Οι τρεις νέες μονάδες θα υπάγονται στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας. Όπως δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, κατά την τελετή θεμελίωσης του υπό ανέγερση κτιρίου της Διεύθυνσης Κυβερνοχώρου του ΓΕΕΘΑ την προηγούμενη εβδομάδα, το εν λόγω κτήριο θα αποτελέσει την έδρα της Μονάδας 1864, η οποία η «μαζί με τις νεοσύστατες Μονάδες Ηλεκτρονικών Πληροφοριών («Μονάδα 1821») και Διαστημικών Εφαρμογών («Μονάδα 1912»), φιλοδοξεί να φέρει την πατρίδα μας σε μια νέα εποχή. Θα έχουμε νέες δυνατότητες στο κρίσιμο επιχειρησιακό θέατρο του κυβερνοπολέμου και των πληροφοριών των επιχειρήσεων». Στο θέμα αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ανάρτησή του την Κυριακή, γράφοντας πως «”Ισχυρή Ελλάδα” σημαίνει πρωτίστως ”Ασφαλής Ελλάδα”, με προσαρμογή στον νέο τύπο των υβριδικών απειλών και του κυβερνοπολέμου».

Σκοπός δεν θα είναι η υποστήριξη μόνο των Ενόπλων Δυνάμεων, μα και του ευρύτερου δημοσίου τομέα. Η Μονάδα 1864 (το όνομα έχει συνδεθεί με τη χρονολογία της ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα) θα δραστηριοποιείται στις επιχειρήσεις κυβερνοχώρου (ωστόσο σημειώνεται πως στρατιωτικές πηγές διευκρινίζουν σχετικά πως η κυβερνοασφάλεια αυτή καθαυτή υπάγεται σε άλλη διεύθυνση, οπότε το αντικείμενο της Μονάδας 1864 θα είναι διαφορετικό).

Η Μονάδα 1821 (εμφανές το από πού προέρχεται το όνομα) θα δραστηριοποιείται στον τομέα των Ηλεκτρονικών Πληροφοριών- συγκεκριμένα τη συγκέντρωση, μελέτη και επεξεργασία ηλεκτρονικών πληροφοριών: Στρατιωτικές πηγές υποδεικνύουν ως αντικείμενό της το αποκαλούμενο SIGINT (Signals Intelligence), που περιλαμβάνει τη συλλογή/αναχαίτιση ηλεκτρονικών σημάτων/ τηλεπικοινωνιών και ανάλυσή τους.

Όσον αφορά στη Μονάδα 1912 (το όνομα προέρχεται από τη χρονολογία του Α′ Βαλκανικού Πολέμου), αυτή έχει ως αντικείμενο τις διαστημικές εφαρμογές, και συγκεκριμένα την ανάλυση γεωχωρικών δεδομένων (geospatial data). Σε αυτό το πλαίσιο, θεωρείται ότι, εκ φύσεως, η δραστηριότητά της θα συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με τα προγράμματα του εθνικού δορυφόρου και των μικροδορυφόρων (που «τρέχουν» σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης), ωστόσο οι εν λόγω πηγές ανέφεραν πως η Μονάδα 1912 θα ασχολείται με τέτοια δεδομένα από «όποια πηγή και αν προέρχονται αυτά». Και οι τρεις μονάδες θα βρίσκονται υπό τον ενιαίο συντονισμό του ΓΕΕΘΑ.

Δημοφιλή