Νέες επιθέσεις κατά της Σαουδικής Αραβίας

Σε εξέλιξη επιχείρηση κατά των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη.
Καπνοί σε σημεία σαουδαραβικών πληγμάτων στη Σαναά
Καπνοί σε σημεία σαουδαραβικών πληγμάτων στη Σαναά
Reuters

Νέες επιθέσεις είχαν στόχο τη Σαουδική Αραβία την Κυριακή, ανακοίνωσε το υπουργείο Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, την ημέρα όπου ο στρατιωτικός συνασπισμός του οποίου ηγείται ξεκίνησε επιχείρηση εναντίον των ανταρτών στην Υεμένη με πλήγματα στην πρωτεύουσα Σαναά, την πρώτη εδώ και μήνες.

Σύμφωνα με το Ριάντ, οι αντάρτες Χούθι, που πολεμούν εναντίον της κυβέρνησης της Υεμένης η οποία υποστηρίζεται από το 2015 από τον συνασπισμό, εντείνουν τα πυρά κατά του βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας.

Το υπουργείο Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, το οποίο επικαλείται το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SPA, ανακοίνωσε την Κυριακή το βράδυ ότι ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος επληξε λιμάνι πετρελαίου, ενώ ένας βαλλιστικός πύραυλος στόχευσε εγκαταστάσεις του ενεργειακού κολοσσού Aramco, στην ανατολική Σαουδική Αραβία.

«Ένα από τα πάρκα των δεξαμενών πετρελαίου στο λιμάνι Ρας Τανούρα (ανατολικά), ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια πετρελαίου στον κόσμο, δέχθηκε επίθεση το πρωί της Κυριακής από μη επανδρωμένο αεροσκάφος που ερχόταν από τη θάλασσα», ανέφερε το υπουργείο στην ανακοίνωσή του.

Αργότερα, «οβίδες από βαλλιστικό πύραυλο έπεσαν κοντά στην κατοικημένη περιοχή της Saudi Aramco στην πόλη Νταχράν», διευκρίνισε χωρίς να αναφέρει θύματα ή να προσδιορίσει τους υπεύθυνους.

Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος και ο πύραυλος αναχαιτίστηκαν και καταστράφηκαν, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας στο Ριάντ.

Ο συνασπισμός είχε ήδη ανακοινώσει το πρωί της Κυριακής την αναχαίτιση στη Σαουδική Αραβία 12 μη επανδρωμένων αεροσκαφών που κατευθύνονταν, σύμφωνα με τον συνασπισμό, εναντίον μη στρατιωτικών στόχων. Δυο πύραυλοι που είχαν στόχο τη νότια πόλη Τζιζάν, αναχαιτίστηκαν παράλληλα.

Οι επιθέσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν την ημέρα όπου ο στρατιωτικός συνασπισμός υπό το Ριάντ ανακοίνωσε ότι άρχισε επιχείρηση κατά των ανταρτών στην Υεμένη με πλήγματα στην πρωτευουσα Σαναά.

«Η επιχείρηση στοχoθετεί τις στρατιωτικές δυνατότητες των Χούθι στη Σαναά και σε άλλες επαρχίες» της Υεμένης, είπε.

«Κόκκινη γραμμή»

Η στόχευση των αμάχων στη Σαουδική Αραβία είναι «κόκκινη γραμμή», δήλωσε ο συνασπισμός.

Αυτή η αναζωπύρωση της βίας σημειώνεται ενώ η αμερικανική κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν προέτρεψε τους Χούθι να προβούν σε αποκλιμάκωση αφότου αφαιρέθηκαν από τη λίστα των «τρομοκρατικών οργανώσεων» ώστε να μην εμποδίσουν, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, την προώθηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στην Υεμένη.

Παράλληλα με τις επιθέσεις που είχαν στόχο τη Σαουδική Αραβία, οι αντάρτες επανέλαβαν την επίθεσή τους εναντίον της πετρελαϊκής πόλης Μαρίμπ, τελευταίο προπύργιο στη βόρεια Υεμένη των κυβερνητικών δυναμεων.

Το Σάββατο, κυβερνητικές στρατιωτικές πηγές έκαναν λόγο για τουλάχιστον 90 μαχητές που σκοτώθηκαν και από τις δύο πλευρές σε 24 ώρες σε σφοδρές συγκρούσεις.

Οι «νίκες» των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων εναντίον των Χούθι στη Μαρίμπ ώθησαν τους αντάρτες να κλιμακώσουν τις επιθέσεις τους κατά του βασιλείου, σύμφωνα με τον συνασπισμό.

Οι αντάρτες υποστηρίζονται από το Ιράν, μεγάλο περιφερειακό αντίπαλο του Ριάντ. Αλλά η Τεχεράνη διαψεύδει ότι τους προμηθεύει όπλα.

Έχοντας φύγει από το προπύργιό τους στη βόρεια Υεμένη το 2014, οι αντάρτες πήραν τον έλεγχο μεγάλων περιοχών, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Σαναά.

Η κατάληψη της Μαρίμπ από τους αντάρτες θα αποτελούσε πλήγμα για την κυβέρνηση και τον Σαουδάραβα σύμμαχό της. Ο πόλεμος στην Υεμένη μετρά δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και εκατομμύρια εκτοπισμένους, σύμφωνα με τις ΜΚΟ, και προκάλεσε τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο σήμερα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Την Κυριακή, ο Ντέιβιντ Γκρέσλι, ο συντονιστής του ΟΗΕ για τα ανθρωπιστικά θέματα στην Υεμένη, μετέβη στο λιμάνι της Χοντέιντα στην Ερυθρά Θάλασσα, βασικό σημείο εισόδου για την ανθρωπιστική βοήθεια για την εμπόλεμη αυτή χώρα. «Πρέπει να καταλάβω την κατάσταση στο επίπεδο των τροφίμων, των καυσίμων, της υγείας, του νερού, της εκπαίδευσης και άλλων αναγκών του πληθυσμού», είπε στους δημοσιογράφους. «Αυτό που θα θέλαμε να δούμε είναι το ανοικτό λιμάνι, όχι μόνο για τα καύσιμα, αλλά για άλλα προϊόντα».

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters-dpa)

Δημοφιλή