Σε νέο κρεσέντο προκλητικών δηλώσεων επιδόθηκε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, την Παρασκευή, ισχυριζόμενος πως η χώρα του θα «συνεχίσει να απαντά» σε αυτό που χαρακτήρισε ως «αυθάδεια» από πλευράς της Ελλάδας, κατηγορώντας παράλληλα την Αθήνα για «προκλήσεις, επιθετικές ενέργειες και παράνομες πράξεις» σε βάρος της Τουρκίας.
«Πάντα απαντούσαμε σε αυτή την αυθάδεια της Ελλάδας και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε» είπε στο πλαίσιο στρατιωτικής τελετής στο Εσκί Σεχίρ, ενώ, αναφερόμενος στους τουρκικούς ισχυρισμούς περί παρενόχλησης τουρκικών μαχητικών σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο, υποστήριξε ότι τα τουρκικά αεροπλάνα πραγματοποιούσαν αποστολή του ΝΑΤΟ.
«Από τις 2 Ιουλίου η αποστολή είχε ενημερώσει για τη δραστηριότητά της όλους τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ, όλοι ήξεραν για αυτό» είπε ο Ακάρ, προσθέτοντας πως είναι «αδύνατον» να μην γνώριζε η Αθήνα. «Ωστόσο αναχαίτισαν τα F-16 μας, ενώ έκαναν τα καθήκοντά τους στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ» πρόσθεσε, χαρακτηρίζοντας τις ελληνικές ενέργειες «εξαιρετικά εχθρικές και λανθασμένες» και ζητώνας «το ΝΑΤΟ και τρίτες χώρες να δουν επίσης τις ενέργειες της Ελλάδας. Προειδοποιήσαμε όλους τους συμμάχους μας για την Ελλάδα. Αναμένουμε να είναι αντικειμενικοί. Θα έπρεπε να γνωρίζουν πως οι ενέργειες και η ρητορική της Ελλάδας για την Τουρκία δεν συνάδουν με φιλία ή συμμαχία».
Συνεχίζοντας σε παρεμφερές πλαίσιο, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας πραγματοποίησε και πτήση στο βόρειο Αιγαίο:
Υπενθυμίζεται πως την Πέμπτη ο ακροδεξιός εταίρος του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, επανέλαβε τους τουρκικούς ισχυρισμούς για «κλείδωμα» τουρκικών μαχητικών από τα ρωσικής κατασκευής ελληνικά συστήματα αεράμυνας S-300 (τα οποία είχαν μεταφερθεί στην Κρήτη αντί για την Κύπρο, η οποία είχε συμφωνήσει την αγορά τους στα τέλη της δεκαετίας του 1990, μετά τις έντονες αντιδράσεις και απειλές της Τουρκίας), κάνοντας λόγο για «τραμπουκισμό» και ζητώντας «ανταπόδοση και κυρώσεις».
Από πλευράς του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος κυρώσεων για τους ελληνικούς S-300 στην Κρήτη: εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών εξήγησε ότι η παρουσία του εν λόγω συστήματος στην Ελλάδα δεν υπάγεται στο πλαίσιο των κυρώσεων που προβλέπει ο Νόμος για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων (CAATSA).