Νεκρά ζώα αποκτούν φωνή χάρη στην Τεχνητή Νοημοσύνη

Σε έκθεση στο Κέμπριτζ
Ο σκελετός ενός ντόντο
Ο σκελετός ενός ντόντο
via Associated Press

Νεκρά ζώα θα αποκτήσουν φωνές χάρη σε ένα φιλόδοξο project Τεχνητής Νοημοσύνης στο Μουσείο Ζωολογίας του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Guardian, πάνω από δώδεκα εκθέματα – από μια αμερικανική κατσαρίδα και τα απομεινάρια του ντόντο μέχρι ένα κόκκινο πάντα και έναν σκελετό φάλαινας- αποκτούν τη δυνατότητα να...συζητήσουν στο πλαίσιο του συγκεκριμένου εγχειρήματος. Θα διαθέτουν προσωπικότητες, αλλά και προφορές, και θα μπορούν να μιλούν με τους επισκέπτες μέσω φωνής ή κειμένου στα κινητά των επισκεπτών. Χάρη στη συγκεκριμένη τεχνολογία, τα ζώα θα μπορούν να περιγράφουν πώς ήταν οι εποχές τους και τι προκλήσεις αντιμετώπισαν, με απώτερο στόχο να μειωθεί η απάθεια απέναντι σε αυτό που χαρακτηρίζεται ως κρίση βιοποικιλότητας.

«Τα μουσεία χρησιμοποιούν ΑΙ με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, μα νομίζουμε ότι αυτή είναι η πρώτη εφαρμογή όπου μιλάμε από την οπτική γωνία του αντικειμένου» είπε ο Τζακ Άσμπι, υποδιευθυντής του μουσείου. «Μέρος του πειράματος είναι να δούμε αν, δίνοντας σε αυτά τα ζώα δικές τους φωνές, οι άνθρωποι θα νιώσουν διαφορετικά για αυτά. Μπορούμε να αλλάξουμε την αντίληψη που έχουν οι περισσότεροι για μια κατσαρίδα δίνοντάς της φωνή;».

To project σχεδίασε η Nature Perspectives, εταιρεία που δημιουργεί μοντέλα ΑΙ για να βοηθήσει στην ενίσχυση της σύνδεσης μεταξύ ανθρώπων και φυσικού κόσμου. Για κάθε έκθεση η ΑΙ δέχεται συγκεκριμένες λεπτομέρειες σχετικά με το πού έζησε το δείγμα, το φυσικό του περιβάλλον και πώς βρέθηκε στην έκθεση, συν όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες για το είδος του. Ακόμη, ο τόνος και η φωνή αλλάζει ανάλογα με την ηλικία του ατόμου που βρίσκεται μπροστά στο έκθεμα και μπορεί να συζητά σε πάνω από 20 γλώσσες, περιλαμβανομένων ισπανικών και ιαπωνικών.Ο πλατύποδας έχει αυστραλιανή προφορά, το κόκκινο πάντα ακούγεται σαν να είναι από τα Ιμαλάια και η αγριόπαπια έχει βρετανική προφορά. Οι συζητήσεις αναλύονται για να αποκτηθεί καλύτερη εικόνα ως προς τις φωτογραφίες που θέλουν οι επισκέπτες.

Δημοφιλή