Τουλάχιστον άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τον νέο ισχυρό σεισμό που έπληξε τη συνοριακή περιοχή Τουρκίας και Συρίας δύο εβδομάδες αφότου αυτός των 7,8 Ρίχτερ άφησε πίσω τους πάνω από 47.000 νεκρούς, δεκάδες χιλιάδες τραυματίες, απροσδιόριστο αριθμό αγνοουμένων και εκατομμύρια αστέγους.
Ο σεισμός της Δευτέρας, αυτή τη φορά μεγέθους 6,4 βαθμών, είχε επίκεντρο κοντά στην πόλη Αντάκεια της νότιας Τουρκίας και έγινε αισθητός στη Συρία, την Αίγυπτο και τον Λίβανο ενώ είχε εστιακό βάθος μόλις 10 χιλιομέτρων σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC).
Το CNN Turk έδειξε μια ομάδα διάσωσης να σκαρφαλώνει σε μια σκάλα για να εισέλθει σε ένα κτίριο όπου άνθρωποι είχαν παγιδευτεί μετά τον τελευταίο σεισμό. Ανέφερε ότι ο σεισμός σημειώθηκε ενώ άνθρωποι βρίσκονταν στο ήδη κατεστραμμένο κτίριο για να ανακτήσουν τα υπάρχοντά του πριν κατεδαφιστεί.
Ο Τούρκος υπουργός Υγείας, Φαχρετίν Κότζα δήλωσε ότι 294 άνθρωποι τραυματίστηκαν από τον σεισμό της Δευτέρας, ενώ 18 τραυματίστηκαν σοβαρά και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία στα Άδανα και στο Ντορτιόλ.
Οι ασθενείς απομακρύνθηκαν από ορισμένες εγκαταστάσεις υγείας που είχαν παραμείνει σε λειτουργία μετά τους σεισμούς πριν από δύο εβδομάδες, καθώς είχαν εμφανιστεί ρωγμές στα κτίρια.
Στο Σαμαντάγκ, όπου η Αρχή Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτης Ανάγκης της χώρας (AFAD) είχε αναφέρει έναν νεκρό τη Δευτέρα, οι κάτοικοι είπαν ότι περισσότερα κτίρια κατέρρευσαν, αλλά το μεγαλύτερο μέρος της πόλης είχε ήδη εγκαταλειφθεί μετά τους αρχικούς σεισμούς.
Στους σκοτεινούς, εγκαταλελειμμένους δρόμους ορθώνονταν σωροί από συντρίμμια και πεταμένα έπιπλα. Η Μούνα αλ Ομάρ είπε ότι βρισκόταν σε μια σκηνή σε ένα πάρκο στο κέντρο της Αντάκια όταν η γη άρχισε ξανά να τρέμει.
«Νόμιζα ότι η γη θα άνοιγε κάτω από τα πόδια μου», είπε η γυναίκα κλαίγοντας καθώς κρατούσε στην αγκαλιά της τον 7χρονο γιο της.
356.000 έγκυες σε σεισμόπληκτες περιοχές Τουρκίας και Συρίας, σχεδόν 39.000 ετοιμόγεννες
Σε ό,τι αφορά τον τρομακτικό σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου, οι αρχές εστιάζουν πλέον στην στέγαση των ανθρώπων τα σπίτια των οποίων καταστράφηκαν ή έχουν κριθεί ακατάλληλα καθώς οι επιχειρήσεις διάσωσης τερματιστήκαν με εξαίρεση μόνο δύο περιοχές.
Ο αριθμός των νεκρών από τους σεισμούς μόνο στην Τουρκία ανήλθε στους 41.156 όπως ανακοίνωσε την Δευτέρα η AFAD και αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω, με 385.000 διαμερίσματα που είναι γνωστό ότι έχουν καταστραφεί ή έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές και ενώ πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται.
Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι οι εργασίες κατασκευής σχεδόν 200.000 διαμερισμάτων σε 11 επαρχίες της Τουρκίας που επλήγησαν από τον σεισμό θα ξεκινήσουν τον επόμενο μήνα.
Μεταξύ των επιζώντων από τους σεισμούς είναι περίπου 356.000 έγκυες γυναίκες που χρειάζονται επειγόντως πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Πρόκειται για 226.000 γυναίκες στην Τουρκία και 130.000 στη Συρία, περίπου 38.800 από τις οποίες αναμένεται να γεννήσουν τον επόμενο μήνα. Πολλές από αυτές βρίσκονται σε καταυλισμούς σεισμοπαθών ή παραμένουν εκτεθειμένες σε χαμηλές θερμοκρασίες ενώ παλεύουν να βρουν φαγητό ή/και καθαρό νερό.
Βοήθεια στην Συρία
Στη Συρία, που είχε ήδη καταρρεύσει από πάνω από μια δεκαετία εμφυλίου πολέμου, οι περισσότεροι θάνατοι σημειώθηκαν στα βορειοδυτικά, όπου τα Ηνωμένα Έθνη αναφέρουν ότι σκοτώθηκαν 4.525 άνθρωποι.
Οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο ελέγχονται από αντάρτες που βρίσκονται σε πόλεμο με δυνάμεις πιστές στον πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ, περιπλέκοντας τις προσπάθειες παροχής βοήθειας.
Σύριοι αξιωματούχοι αναέρουν ότι 1.414 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε περιοχές υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης του Άσαντ.
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) ανέφερε ότι κονβόι 14 φορτηγών της εισήλθε στη βορειοδυτική Συρία από την Τουρκία την Κυριακή για να βοηθήσει στις επιχειρήσεις διάσωσης. Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού πίεσε επίσης τις αρχές στις πληγείσες περιοχές να σταματήσουν να εμποδίζουν την πρόσβαση αποστολών βοήθειας από περιοχές που ελέγχονται από την κυβέρνηση της Συρίας.
Από το πρωί της Δευτέρας, 197 φορτηγά του ΟΗΕ με ανθρωπιστική βοήθεια εισήλθαν στη βορειοδυτική Συρία μέσω δύο συνοριακών σημείων, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του Οργανισμού από το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων.
Χιλιάδες Σύροι πρόσφυγες στην Τουρκία επέστρεψαν στα σπίτια τους στη βορειοδυτική Συρία για να έρθουν σε επαφή με συγγενείς που επλήγησαν από την καταστροφή.
Στο τουρκικό συνοριακό πέρασμα Σιλβεγκόζου, εκατοντάδες Σύριοι σχημάτιζαν μια τεράστια ουρά από νωρίς τη Δευτέρα για να περάσουν στην πατρίδα τους.
Ο Μουσταφά Χανάν, ο οποίος άφησε στα σύνορα την έγκυο σύζυγό του και τον 3χρονο γιο του, είπε ότι είδε περίπου 350 ανθρώπους να περιμένουν. Ο 27χρονος ηλεκτρολόγος αυτοκινήτων είπε ότι η οικογένειά του έφευγε από την Τουρκία για μερικούς μήνες μετά την κατάρρευση του σπιτιού τους στην Αττάκεια. Βασίζονταν, μετά τη δέσμευση των αρχών που τους επέτρεπε να περάσουν έως και έξι μήνες στη Συρία χωρίς να χάσουν την ευκαιρία να επιστρέψουν στην Τουρκία.
″Ανησυχώ ότι δεν θα τους επιτραπεί να επιστρέψουν”, είπε. ”Έχουμε ήδη χωριστεί από τον λαό μας, την πατρίδα μας. Θα χωριστούμε και από τις οικογένειές μας τώρα; Αν ξαναχτίσω μια ζωή εδώ αλλά δεν μπορούν να επιστρέψουν, η ζωή μου θα χαθεί”.