Τουλάχιστον πέντε αστυνομικοί σκοτώθηκαν και άλλοι 42 τραυματίστηκαν το πρωί του Σαββάτου, όταν διαπράχθηκε βομβιστική επίθεση εναντίον του τμήματός τους στην πόλη Μπαρανκίγια, ένα σημαντικό λιμάνι της βόρειας Κολομβίας, μερικές ώρες έπειτα από μια παρόμοια επίθεση με στόχο μια βάση της αστυνομίας στον γειτονικό Ισημερινό, με τις Αρχές των δύο χωρών να επιρρίπτουν την ευθύνη σε συμμορίες οι οποίες διακινούν ναρκωτικά και δρουν και στις δύο χώρες.
«Δεν έχουμε την παραμικρή αμφιβολία ότι πρόκειται για αντίποινα έπειτα από τις επιτυχείς επιχειρήσεις που έφερε σε πέρας πρόσφατα η αστυνομία εναντίον των διακινητών ναρκωτικών, και όχι μόνο στην Μπαρανκίγια», μια πόλη 1,3 εκατομμυρίου κατοίκων, τόνισε ο δήμαρχός της, ο Αλεχάντρο Τσαρ.
Πρόκειται για μια από τις πλέον πολυαίμακτες επιθέσεις που έχουν διαπραχθεί τα τελευταία χρόνια εναντίον της αστυνομίας σε αυτή την μεγαλούπολη της Κολομβίας.
Η βόμβα τοποθετήθηκε από πολλούς δράστες και πυροδοτήθηκε από απόσταση, δήλωσε ο διοικητής της αστυνομίας στην περιοχή, ο στρατηγός Μαριάνο Μποτέρο.
Σύμφωνα με μια πηγή προσκείμενη στην αστυνομία, μέσα στο αστυνομικό τμήμα βρίσκονταν 49 αστυνομικοί τη στιγμή της έκρηξης. Οι πέντε σκοτώθηκαν και άλλοι 42 τραυματίστηκαν. Τα θύματα ήταν από 24 ως 31 ετών.
Ένας από τους φερόμενους ως δράστες της επίθεσης, ένας άνδρας ηλικίας 31 ετών, συνελήφθη, δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας Νέστορ Μαρτίνες.
«Θα απαγγείλουμε σε αυτό το πρόσωπο κατηγορίες για πέντε δολοφονίες με επιβαρυντικές περιστάσεις (...), ανθρωποκτονίες και απόπειρες ανθρωποκτονίας (κατά συρροή), τρομοκρατία και χρήση εκρηκτικών υλών», υπογράμμισε ο Μαρτίνες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.
Ο γενικός διευθυντής της αστυνομίας της Κολομβίας, ο Χόρχε Νιέτο, μετέβη στον τόπο όπου διαπράχθηκε η επίθεση για να εκφράσει την υποστήριξή του στους τραυματίες και στις οικογένειες των θυμάτων. Ανακοίνωσε επίσης ότι οι Αρχές προσφέρουν αμοιβή 50 εκατομμυρίων πέσος (περίπου 14.300 ευρώ) για οποιαδήποτε πληροφορία μπορεί να οδηγήσει στη διαλεύκανση της υπόθεσης αυτής.
Επίθεση με αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά στον Ισημερινό
Η ενέργεια καταδικάστηκε από τον πρόεδρο Χουάν Μανουέλ Σάντος, αλλά και από τον επικεφαλής και υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές του κόμματος Επαναστατική Εναλλακτική Κοινή Δύναμη (Fuerza Alternativa Revolucionaria del Comun, FARC), τον Ροδρίγο Λοντόνιο, ή «Τιμοσένκο», οι οποίοι αναφέρθηκαν στην επίθεση μέσω Twitter και Facebook αντίστοιχα.
«Καταδικάζω απόλυτα τη θρασύδειλη επίθεση εναντίον του αστυνομικού τμήματος στην Μπαρανκίγια. Δεν θα σταματήσουμε ώσπου να βρούμε τους υπεύθυνους. Αλληλεγγύη προς τις οικογένειες των θυμάτων και τους τραυματίες», έγραψε ο πρόεδρος Σάντος.
«Απορρίπτουμε κατηγορηματικά την επίθεση η οποία διαπράχθηκε εναντίον του τμήματος της αστυνομίας στην Μπαρανκίγια. Εκφράζουμε την απόλυτη στήριξή μας στους οικείους των θανόντων αστυνομικών και στους κατοίκους που επλήγησαν», δήλωσε ο ηγέτης του κόμματος στο οποίο μετασχηματίστηκε η παλαιότερη και μεγαλύτερη οργάνωση ανταρτών της Κολομβίας.
Και ο πρόεδρος του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο εξέφρασε συλλυπητήρια στους οικείους των θυμάτων μέσω Twitter.
Ο ΟΗΕ καταδίκασε επίσης «σθεναρά» την επίθεση, κρίνοντας ότι επρόκειτο για μια «επονείδιστη εγκληματική ενέργεια, η οποία έρχεται σε αντίθεση με τις προσπάθειες και τις προόδους της χώρας στον αγώνα εναντίον της βίας».
Στον Ισημερινό, η έκρηξη ενός αυτοκινήτου παγιδευμένου με εκρηκτικές ύλες προκάλεσε ελαφριά τραύματα σε 28 ανθρώπους –αστυνομικούς και πολίτες– και καταστροφές σε μια βάση της αστυνομίας στο Σαν Λορένσο (βόρεια), μια πόλη 56.000 κατοίκων κοντά στα σύνορα με την Κολομβία, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.
Για τον πρόεδρο του Ισημερινού Λενίν Μορένο, επρόκειτο για μια «τρομοκρατική ενέργεια που συνδέεται με τους λαθρέμπορους ναρκωτικών».
Στην Κολομβία καταγράφεται η υψηλότερη παραγωγή κοκαΐνης παγκοσμίως και η χώρα κατατάσσεται επίσης πρώτη στην εξαγωγή του ναρκωτικού. Κατά τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα δεδομένα του ΟΗΕ, το 2016 στην Κολομβία παρήχθησαν 866 τόνοι κοκαΐνη.
Ο Ισημερινός είναι μια από τις πολλλές χώρες από όπου διέρχεται η κοκαΐνη της Κολομβίας που εξάγουν τα καρτέλ, κυρίως προς τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)