Νεκροί και τραυματίες στις διαδηλώσεις στο Σουδάν

Τουλάχιστον επτά νεκροί και 181 τραυματίες στις ογκώδεις διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα.
Umit Bektas / Reuters

Τουλάχιστον επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και 181 τραυματίστηκαν την Κυριακή κατά τη διάρκεια μαζικών διαδηλώσεων σε όλο το Σουδάν, μετέδωσε το σουδανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SUNA, επικαλούμενο αξιωματούχο του υπουργείου Υγείας.

Οι κινητοποιήσεις την Κυριακή ήταν οι πιο ογκώδεις μετά την πολύνεκρη επιδρομή μονάδων του στρατού εναντίον του καταυλισμού πολιτών που πραγματοποιούσαν για μήνες καθιστική διαμαρτυρία μπροστά στο υπουργείο Άμυνας, πριν από τρεις εβδομάδες, την 3η Ιουνίου. Δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν σε εκείνη την επιχείρηση, που είχε προκαλέσει διεθνή κατακραυγή.

Κεντρικό αίτημα των πολιτών που πήραν μέρος συνεχίζει να είναι οι στρατιωτικοί —που κατέλαβαν την εξουσία ανατρέποντας τον πρώην πρόεδρο Όμαρ Ελ Μπασίρ την 11η Απριλίου, έπειτα από πολύμηνες διαδηλώσεις εναντίον του— να την παραδώσουν σε πολιτική κυβέρνηση. Εν όψει της κινητοποίησης, πολλές κυβερνήσεις και ΜΚΟ απηύθυναν έκκληση για αυτοσυγκράτηση.

Η αστυνομία έκανε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων για να απωθήσει εκατοντάδες διαδηλωτές που έφθασαν περίπου 700 μέτρα από το προεδρικό μέγαρο.

Τουλάχιστον 25 οχήματα των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF), παραστρατιωτικού σώματος με φοβερή φήμη, έσπευσαν για να ενισχύσουν τις δυνάμεις επιβολής της τάξης.

Μια επιτροπή γιατρών προσκείμενη στο κίνημα διαμαρτυρίας έκανε λόγο για τουλάχιστον τέσσερις νεκρούς στην Ομντουρμάν, τη δίδυμη πόλη της πρωτεύουσας Χαρτούμ, και τουλάχιστον έναν στην Ατμπάρα, καθώς και «πολλούς τραυματίες σε σοβαρή κατάσταση από τις σφαίρες των παραστρατιωτικών του Στρατιωτικού Μεταβατικού Συμβουλίου».

Από την πλευρά του ο στρατηγός Χαμντάν Ντάγκλο, δεύτερος τη τάξει του στρατιωτικού καθεστώτος, έκανε λόγο για πυρά από «ελεύθερους σκοπευτές» εναντίον στελεχών των RSF και «πιθανόν πέντε ή έξι πολιτών».

«Θέλουμε πολιτικό κράτος που θα εγγυάται την ελευθερία μας. Θέλουμε να τελειώνουμε με τη στρατιωτική δικτατορία», είπε μια διαδηλώτρια, η Ζεϊνάμπ, 23 ετών. «Κανείς δεν έδωσε εντολή στο στρατιωτικό συμβούλιο», είπε άλλος διαδηλωτής, που δεν έδωσε το όνομά του.

Η Ένωση Σουδανών Επαγγελματιών, οργάνωση με σημαντικό ρόλο στο κίνημα διαμαρτυρίας, χαιρέτισε μια «μαζική κινητοποίηση χωρίς προηγούμενο». Η συμμετοχή ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακή με δεδομένο ότι ο στρατός διέκοψε εδώ κι εβδομάδες την πρόσβαση στο Διαδίκτυο, στρατηγικής σημασίας εργαλείο του κινήματος από τον Δεκέμβριο του 2018, όταν άρχισαν οι διαδηλώσεις.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP)

Δημοφιλή