Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, εξέφρασε την ελπίδα ότι ο θάνατος του επικεφαλής της Αλ Κάιντα, Αϊμάν αλ Ζαουάχρι,«κλείνει άλλον έναν κύκλο» για τις οικογένειες των θυμάτων των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ.
Ο Μπάιντεν επιβεβαίωσε ότι μία επίθεση drone των ΗΠΑ, το περασμένο Σαββατοκύριακο, στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, σκότωσε τον αρχηγό της Αλ Κάιντα, Αϊμάν αλ Ζαουάχρι.
«Το Σάββατο, υπό τις διαταγές μου, οι ΗΠΑ διεξήγαγαν αεροπορικό πλήγμα στην Καμπούλ, στο Αφγανιστάν, το οποίο σκότωσε τον εμίρη της Αλ Κάιντα, τον Αϊμάν αλ Ζαουάχρι», ανακοίνωσε ο αμερικανός πρόεδρος, κατά τη διάρκεια έκτακτου τηλεοπτικού διαγγέλματός του από τον Λευκό Οίκο. «Αποδόθηκε δικαιοσύνη, αυτός ο τρομοκράτης ηγέτης δεν υπάρχει πια. Δεν εγκαταλείπουμε ποτέ...»
Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ εντόπισαν τον Αλ Ζαουάχρι σε ένα σπίτι, στο κέντρο της Καμπούλ, όπου κρυβόταν με την οικογένειά του. Ο πρόεδρος έδωσε το πράσινο φως την περασμένη εβδομάδα και η επιχείρηση έγινε την Κυριακή. Κατά την επιχείρηση, δεν υπήρξε κανένα θύμα μεταξύ αμάχων, δήλωσε ο Μπάιντεν.
Ο θάνατος του Αλ Ζαουάχρι αφήνει ακέφαλη την Αλ Κάιντα, την οποία επηρέσε όσο κανείς άλλος, πρώτα ως αναπληρωτής του Μπιν Λάντεν από το 1988 και στη συνέχεια ως διάδοχός του. Μαζί με τον Μπιν Λάντεν, έστρεψαν τα όπλα της τζιχαντικής οργάνωσης εναντίον των ΗΠΑ και κατάφεραν το πιο θανατηφόρο χτύπημα εναντίον Αμερικανικού εδάφους, στις 11 Σεπτεμβρίου 2001, με περισσότερους από 3.000 νεκρούς.
Ο Αϊμάν αλ Ζαουάχρι συγκαταλεγόταν στους πλέον καταζητούμενους τρομοκράτες στον κόσμο. Η Ουάσινγκτον προσέφερε αμοιβή 25 εκατομμυρίων δολαρίων για οποιαδήποτε πληροφορία μπορούσε να επιτρέψει τον εντοπισμό του.
«Πάνω από 20 χρόνια μετά την 11η Σεπτεμβρίου, οι ΗΠΑ επιτέλους τέλειωσαν τον Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, στενό σύντροφο και διάδοχο του Οσάμα μπιν Λάντεν», σχολίασε μέσω Twitter ο Τόμας Τζόσλιν, ειδικός του Foundation for Defense of Democracies, αμερικανικού κέντρου μελετών. «Αν και είχε πολλά ελαττώματα, δεν ήταν τόσο ασήμαντος όσο νόμιζαν αρκετοί αναλυτές», συμπλήρωσε.
Κληρονόμος το 2011 μιας εξασθενημένης οργάνωσης, ο Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, 71 ετών, πολλαπλασίασε τα «franchises», τις συνεργασίες με ιδεολογικά συγγενείς οργανώσεις και τις ευκαιριακές συμμαχίες, από την αραβική χερσόνησο ως το Μάγρεμπ, από τη Σομαλία ως το Αφγανιστάν, τη Συρία και το Ιράκ.
«Παρά την ηγεσία του Ζαουάχρι (…), η οργάνωση αντιμετωπίζει ακόμη πολλές προκλήσεις. Πρωτίστως το ερώτημα είναι ποιος θα αναλάβει τη διοίκηση της Αλ Κάιντα μετά τον θάνατό του», εκτίμησε ο Κόλιν Κλαρκ, ερευνητής στο αμερικανικό κέντρο μελετών Soufan Group.
Στα τέλη του 2020, πηγές θεωρούσαν για αρκετό καιρό πως είχαν βάση φήμες που τον έφεραν να πέθανε εξαιτίας καρδιοπάθειας, αλλά κατόπιν ο ηγέτης της Αλ Κάιντα επανεμφανίστηκε σε βίντεο.
Η Αλ Κάιντα είχε χάσει ήδη τον υπ’ αριθμόν 2 στην ιεραρχία της, τον Αμπντούλα Άχμεντ Αμπντούλα, ο οποίος σκοτώθηκε τον Αύγουστο του 2020 στους δρόμους της Τεχεράνης από ισραηλινούς πράκτορες, στο πλαίσιο μυστικής επιχείρησης για λογαριασμό της Ουάσινγκτον, όπως αποκάλυψε τότε η εφημερίδα New York Times