![Σαντορίνη - Φωτογραφία Αρχείου](https://img.huffingtonpost.com/asset/67ab70d01600002400aff57a.jpg?ops=scalefit_720_noupscale)
Περισσότεροι από 14.000 σεισμοί σε διάστημα 15 ημερών, από τις 26 Ιανουαρίου μέχρι και τις 9 Φεβρουαρίου, έχουν καταγραφεί σε Σαντορίνη, Αμοργό και Ίο σύμφωνα με νέα ανακοίνωση του ΕΚΠΑ. Μόνο χθες, (10/2) εκδηλώθηκαν 109 σεισμοί, εκ των οποίων οι 13 με μεγέθη μεγαλύτερα ή ίσα των 4 Ρίχτερ και 4 με Μ≥4.5. Ο μεγαλύτερος σεισμός σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας και είχε μέγεθος 5,3, ενώ λίγο αργότερα ακολούθησε σεισμός 5 Ρίχτερ.
Σύμφωνα με το ΕΚΠΑ, οι σεισμοί αυτοί μπορεί να θεωρηθεί ότι εντάσσονται στο πλαίσιο σμηνοσειράς και οι σεισμικές ακολουθίες αναμένονται να συνεχιστούν με παρόμοια μεγέθη. «Παρόλα αυτά, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να ακολουθήσει κύριος σεισμός», προειδοποιεί το ΕΚΠΑ μέσα από τη νέα ανακοίνωση. Ακόμα, αν και η σεισμική δραστηριότητα παραμένει ενεργή σε ένα τμήμα μήκους 12 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της Ανύδρου, όπως και τις προηγούμενες μέρες, τα επίκεντρα για τους μεγαλύτερους σεισμούς εντοπίζονται βορειοανατολικά της βραχονησίδας.
![Σχήμα 1. Χάρτης κατανομής σεισμών στην περιοχή των Κυκλάδων (Σαντορίνη-Αμοργός-Ίος) που καταγράφηκαν στις 9 Φεβρουαρίου (ανάλυση με τεχνητή νοημοσύνη) και στις 10 Φεβρουαρίου (καθημερινή ανάλυση). Η ακτίνα των κύκλων είναι ανάλογη του μεγέθους του σεισμού (υπόμνημα επάνω-δεξιά), ενώ τα επίκεντρα σεισμών με μεγέθη μεγαλύτερα ή ίσα του 4.5 σημειώνονται με αστέρι. Ο χρωματισμός ανταποκρίνεται στο εστιακό βάθος, σύμφωνα με τη χρωματική κλίμακα (δεξιά).](https://img.huffingtonpost.com/asset/67ab701c160000150063745e.jpg?ops=scalefit_720_noupscale)
Εκπληκτοι οι επιστήμονες
Την στιγμή που η σεισμική ακολουθία συνεχίζεται στις Κυκλάδες με αμείωτο ρυθμό, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, κάνει λόγο για «πρωτόγνωρο φαινόμενο», όπως χαρακτηριστικά το αποκαλεί. «Η σεισμική δραστηριότητα δεν έχει να κάνει με τις ηφαιστειακές διεργασίες», τονίζει. Ερωτηθείς για το εάν ο σεισμός των 5.3 Ρίχτερ ήταν ο κύριος, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ αποκρίθηκε λέγοντας «Δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε ποιος είναι ο κύριος σεισμός. Συνήθως, πρέπει να ξεπερνά κατά τουλάχιστον μισό βαθμό τους προηγούμενους για να διακριθεί ως τέτοιος. Εδώ, δεν μπορούμε να το πούμε με βεβαιότητα».
Από την άλλη μεριά, ο Θανάσης Γκανάς, Διευθυντής Ερευνών στο Αστεροσκοπείο Αθηνών, δήλωσε στην ΕΡΤ ότι «δεν μπορεί να θεωρηθεί τίποτα φυσιολογικό σε αυτή την ακολουθία, μας έχει προβληματίσει πολύ, δεν έχουμε ξαναδεί αυτό το φαινόμενο, είναι δυναμικό φαινόμενο το οποίο θα έχει αυξομειώσεις».
Χθες, (10/2), ο Βασίλης Καραστάθης, καθηγητής Σεισμολογίας και Διευθυντής στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο δήλωνε ότι «τις τελευταίες ημέρες παρακολουθούμε μια πτώση του ρυθμού της σεισμικότητας». Κατά τον κ. Καραστάθη, «πλέον κοιτάζουμε την αποκλιμάκωση, αν έρθει. Όταν δούμε ότι αυτή η συνεχόμενη μείωση παγιώνεται, δηλαδή, αν το παρακολουθήσουμε αυτό για αρκετές ημέρες ακόμη, από εκεί και πέρα θα είμαστε με μεγάλο ποσοστό βεβαιότητας ότι, πλέον, είναι σε αποδρομή το φαινόμενο». Σχετικά με τον σεισμό των 5.3 Ρίχτερ, ο κ. Καραστάθης δήλωσε ότι «παρακολουθούμε την ακολουθία και ανανεώνουμε τις εκτιμήσεις. Ο 5,3 δεν διαφοροποιεί ουσιαστικά την εικόνα την οποία βλέπουμε».
Από την πλευρά του ο καθηγητής Φυσικών καταστροφών, Κωνσταντίνος Συνολάκης απέφυγε να κάνει εκτίμηση για την διάρκεια της σεισμικής δραστηριότητας αλλά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ηφαιστειακής έκρηξης.
Κατά τον κ. Συνολάκη τρία είναι τα σενάρια:
Το πρώτο είναι να σταματήσει το σμήνος σεισμών όπως το 2011-2012, το δεύτερο να γίνει ένας μεγαλύτερος σεισμός, «αλλά κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει εύκολα το μέγεθός του». Το τρίτο σενάριο είναι να γίνει μια μικρή έκρηξη του ηφαιστείου στη Νέα Καμμένη ή στο Κολούμπο, «αλλά δεν είναι κάτι που πρέπει να φοβόμαστε».
Παπανικολάου: «Το ρήγμα της Ανύδρου μπορεί να δώσει 6 Ρίχτερ»
Ο καθηγητής Γεωλογίας, Δημήτρης Παπανικολάου, σημείωσε αναφορικά με την εξέλιξη του φαινομένου: «Για μένα ήταν σαφής η φαινομενική ηρεμία με μεγέθη κάτω από 5 Ρίχτερ από την περασμένη Τετάρτη μέχρι χθες. Ήταν μέσα στις φυσιολογικές διακυμάνσεις μία δραστηριότητα που είναι της τάξεως του 5. Είναι μία συνεχής δραστηριότητα που ενεργοποιεί πολλά ρήγματα στην περιοχή μικρού έως μετρίου μεγέθους. Το ρήγμα της Ανύδρου μπορεί να δώσει 6 Ρίχτερ και οι σεισμοί που έχουμε τώρα το περικυκλώνουν».
Εγκατάσταση παλιρροιογράφου στη Σαντορίνη από το Εθνικό Κέντρο Προειδοποίησης Τσουνάμι
Ο παλιρροιογράφος τοποθετήθηκε σε ένα μικρό αλιευτικό καταφύγιο ενώ τονίζεται ότι η επιλογή της συγκεκριμένης τοποθεσίας, σε βορειοανατολική ακτή της Σαντορίνης, βρίσκεται στο πλησιέστερο δυνατό σημείο από την εστία της συνεχιζόμενης σεισμικής δραστηριότητας. Η εγκατάσταση του παλιρροιογράφου έχει ως κύριο στόχο την έγκαιρη καταγραφή και επισκόπηση των μεταβολών στη στάθμη της θάλασσας.
Με την προσθήκη αυτού του σταθμού, το δίκτυο παλιρροιογράφων που υλοποιεί το ΕΚΠΤ από το 2013 πυκνώνεται περαιτέρω, αριθμώντας αυτήν τη στιγμή 16 σταθμούς. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο πρώτος παλιρροιογραφικός σταθμός του ΓΙ/ΕΑΑ είχε εγκατασταθεί στη Σαντορίνη το 2013, αλλά στα τέλη του 2017 η λειτουργία του διακόπηκε λόγω συσσωρευμένων αστοχιών από τη συνεχή έκθεση σε ακραίες καιρικές συνθήκες, που τον κατέστησαν αναξιόπιστο για μετρήσεις.