Νέο sell off στο Χρηματιστήριο ενώ ο Σαλβίνι κήρυξε πόλεμο στην Κομισιόν

Νέο sell off στο Χρηματιστήριο ενώ ο Σαλβίνι κήρυξε πόλεμο στην Κομισιόν
Reuters

Σε «μεταδοτική ασθένεια» εξελίσσεται το κύμα ανησυχίας που σπέρνει στην Ευρώπη ο Ιταλός αναπληρωτής πρωθυπουργός Ματέο Σαλβίνι. Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 641,79 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 2,61%. Οι τραπεζικές μετοχές βρέθηκαν στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων και την μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Eurobank (-11,58% στα 0,5270 ευρώ) και της Πειραιώς (-10,95% στα 1,220 ευρώ).

Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι το ελληνικό Χρηματιστήριο θεωρητικά έχει «καλυφθεί» μετά τα καθησυχαστικά μηνύματα που έστειλε την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση, αλλά και πηγές της ΕΚΤ για τις ελληνικές τράπεζες.

Ωστόσο, αντιδρά νευρικά, καθώς παραμένει υπερευαίσθητο στις ειδήσεις και στους κραδασμούς που εκδηλώνονται στις ευρωπαϊκές αγορές, ενώ ο πολύ χαμηλός τζίρος κάνει ακόμα πιο «εύθραυστες» τις τραπεζικές μετοχές.

Την ίδια ώρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος αφήνει αιχμές κατά του Γιάννη Στουρνάρα, λέγοντας πως ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας «πολλές φορές ενώ δεν πρέπει να μιλήσει μιλάει και πολιτικολογεί ενώ άλλες που πρέπει σιωπά». Παράλληλα, στη συνέντευξη που έδωσε στο Real, o κύριος Τζανακόπουλος εκτίμησε ότι το ελληνικό ομόλογο κινείται σε απολύτως βιώσιμα επίπεδα, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι δεν υπάρχει θέμα λόγω Ιταλίας καθώς «δεν υπάρχει κίνδυνος σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, γιατί έχουμε εξασφαλίσει τις χρηματοδοτικές μας ανάγκες για τα επόμενα 2 χρόνια το λιγότερο».

Σκεπτικισμός για το σχέδιο βοήθειας προς τις ελληνικές τράπεζες

Την επαπειλούμενη νέα τραπεζική κρίση σε Ελλάδα και Ιταλία επισημαίνει δημοσίευμα της σήμερα Δευτέρα και η γερμανική Handelsblatt, κάνοντας λόγο για «σχέδιο βοήθειας» της ελληνικής κυβέρνησης προς τα πιστωτικά ιδρύματα. Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ που δημοσιεύει η DW, το σίγουρο είναι ότι οι νέοι, αυστηρότεροι κανονισμοί της ΕΕ δεν επιτρέπουν μία bad bank με κρατική χρηματοδότηση, η οποία θα αγοράζει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τραπεζών». Μία από τις λύσεις που φαίνεται ότι εξετάζονται είναι η εξαγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων από ιδιώτες με το κράτος να εγγυάται κάποιες δόσεις των δανείων, αλλά όχι και τα δάνεια στο σύνολό τους. Οι κρατικές εγγυήσεις θα μπορούσαν να προέλθουν από το δημοσιονομικό μαξιλάρι συνολικού ύψους 24 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει εξασφαλίσει η Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση του τελευταίου προγράμματος διάσωσης, γράφει η οικονομική εφημερίδα, επισημαίνοντας ότι το 2017 μία παρόμοια επινόηση είχε βοηθήσει τις ιταλικές τράπεζες να μειώσουν τα βάρη στο χαρτοφυλάκιό τους.

Max Rossi / Reuters

Με χειροβομβίδα στο χέρι ο Σαλβίνι

Ο Σαλβίνι απειλεί εμμέσως πλην σαφώς, ότι η Ιταλία θα πάρει μαζί της και την Ευρώπη, εάν αφεθεί μόνη στον γκρεμό...

Το κόστος δανεισμού της Ιταλίας αυξήθηκε ακόμη περισσότερο σήμερα (Δευτέρα), οι μετοχές των τραπεζών υποχώρησαν και το ευρώ αποδυναμώθηκε, καθώς ο πόλεμος των λέξεων μεταξύ της Ρώμης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σχέση με τα ιταλικά δημοσιονομικά σχέδια κλιμακώνεται.

Καθώς οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων σημείωσαν άνοδο έως και 30 μονάδες βάσης, το χάσμα μεταξύ των αποδόσεων των δεκαετών ομολόγων της Ιταλίας και της Γερμανίας είναι πλέον το μεγαλύτερο της τελευταίας πενταετίας.

Η χρηματιστηριακή αγορά της Ιταλίας έπεσε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2017, οι μετοχές των τραπεζών υποχώρησαν 4% και το ευρώ εξασθένησε περαιτέρω.

Ο Ιταλός αναπληρωτής πρωθυπουργός, μιλώντας σε κοινή συνέντευξη τύπου με την ηγέτιδα της γαλλικής ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, κατηγορεί τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον Επίτροπο Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί ως «εχθρούς της Ευρώπης».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε στην Ιταλία ότι ανησυχεί για τα σχέδια δημοσιονομικού ελλείμματος της για τα επόμενα τρία χρόνια, δεδομένου ότι παραβιάζουν τους όρους που η ΕΕ ζήτησε από την Ιταλία να τηρήσει τον περασμένο Ιούλιο.

Ο Σαλβίνι δήλωσε ακόμη, ότι η ιταλική κυβέρνηση δεν θα υποκύψει στην πίεση της αγοράς και θα ανατρέψει τα σχέδιά της (αγοράς) για αύξηση των ελλειμμάτων το επόμενο έτος.

Τύμπανα οικονομικού πολέμου στην Ευρώπη;

«Ο πόλεμος των λέξεων ενισχύει την πεποίθηση ότι πρόκειται να υπάρξει σύγκρουση μεταξύ της Ιταλίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης πάνω στον προϋπολογισμό», δήλωσε ο Μάρτιν βαν Φλιτ, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής της ING.

«Ο Σαλβίνι καθιστά σαφές ότι δεν έχουν σχέδια να επιστρέψουν στο τραπέζι», προσθέτει.

Η Ιταλία θα υποβάλει το σχέδιο προϋπολογισμού της στην Επιτροπή, η οποία θα ελέγξει εάν είναι εναρμονισμένος με τους κανόνες της ΕΕ, έως τις 15 Οκτωβρίου.

Η απόδοση των δεκαετών ομολόγων της Ιταλίας έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2014 στο 3,63%, οι αποδόσεις των δύο ετών αυξήθηκαν 30 μονάδες βάσης σε υψηλό τετραμήνου στο 1,656%.

Το ιταλικό / ισπανικό χάσμα στις αποδόσεις είναι το μεγαλύτερο εδώ και 20 χρόνια, στις 203 μονάδες βάσης.

Οι αποδόσεις των γερμανικών 10ετών ομολόγων υποχώρησαν 4 μονάδες βάσης στο 0,52%.

«Είμαστε λίγο έκπληκτοι από τη δύναμη της αντίδρασης στις αγορές ομολόγων, αλλά φαίνεται ότι η αγορά έχει περάσει στο συμπέρασμα πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επιλέξει μια σκληρή στάση, όταν η Ιταλία υποβάλει τον προϋπολογισμό της”, δήλωσε ο στρατηγικός αναλυτής Αντουάν Μπουβέ.

Το κοινό νόμισμα της Ευρώπης υποχώρησε κατά 0,4% έναντι του δολαρίου. Πτώση σημειώνεται και έναντι του ελβετικού φράγκου, της τάξης του 0,5%.

Η υποχώρηση των ομολόγων επηρέασε επίσης τις ιταλικές τράπεζες με ένα νέο χτύπημα στις αξίες των μετοχών.

Τα εγχώρια κρατικά ομόλογα αντιπροσωπεύουν το 10% των συνολικών περιουσιακών στοιχείων των ιταλικών τραπεζών, γεγονός που τις καθιστά ευάλωτες σε κάθε αύξηση του χρέους της Ρώμης.

Οι μετοχές της Intesa Sanpaolo, μιας από τις ισχυρότερες τράπεζες της Ιταλίας, υποχώρησαν 3,8%. Η UniCredit υποχώρησε σχεδόν 5%.

Δημοφιλή