Νέοι «ελιγμοί» για απόκτηση επιπλέον φρεγατών για το Πολεμικό Ναυτικό

Ποιες είναι οι νέες «κρούσεις»
Η φρεγάτα «Carlo Margottini», κλάσης Bergamini, στον Πειραιά
Η φρεγάτα «Carlo Margottini», κλάσης Bergamini, στον Πειραιά
ΥΠΕΘΑ

Νέες «κρούσεις» έχουν έρθει να προστεθούν στη συζήτηση για την ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού με καινούριες κύριες μονάδες μάχης (φρεγατών, επί της προκειμένης), οι οποίες αφορούν (εν δυνάμει πάντα) τόσο σε μεταχειρισμένα, όσο και σε νέα σκάφη.

Bergamini (FREMM)

Φρεγάτα κλάσης Bergamini (φωτογραφία αρχείου)
Φρεγάτα κλάσης Bergamini (φωτογραφία αρχείου)
Fincantieri

Η προοπτική για 2 μεταχειρισμένα σκάφη αφορά σε 2 ιταλικές φρεγάτες Bergamini: πρόκειται για πλοία της «οικογένειας» των FREMM. Οι γαλλοϊταλικές FREMM (Frégate Européenne Multi-Mission στα γαλλικά ή Fregata Europea Multi-Missione στα ιταλικά) αποτελούσαν παλιό «όνειρο» για το Πολεμικό Ναυτικό από την πρώτη δεκαετία του 2000, το οποίο δεν υλοποιήθηκε λόγω της οικονομικής κρίσης. Πληροφορίες κάνουν λόγο για αποδέσμευση δύο φρεγατών του τύπου στα τέλη της τρέχουσας δεκαετίας, εν όψει ένταξης σε υπηρεσία δύο φρεγατών της κλάσης FREMM EVO. Σημειώνεται πως, όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα από τη Fincantieri, η τελετή κοπής μετάλλου για την πρώτη από τις δύο φρεγάτες της κλάσης έλαβε χώρα στις 3 Απριλίου: Η παράδοση της πρώτης αναμένεται το 2029 και της δεύτερης το 2030.

Το σενάριο της απόκτησης ιταλικών Bergamini/ FREMM ενισχύθηκε από την επίσκεψη του στις 30 Μαρτίου του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια, με τη συνοδεία του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Δημητρίου Χούπη και του αρχηγού ΓΕΝ αντιναυάρχου Δημητρίου- Ελευθερίου Κατάρα στη φρεγάτα του ιταλικού ναυτικού «Carlo Margottini» η οποία βρισκόταν στον Πειραιά. Η εν λόγω φρεγάτα ανήκει στην κλάση των Bergamini, τροφοδοτώντας τη συζήτηση περί της προοπτικής απόκτησης δύο ιταλικών πλοίων (εκτιμάται ότι θα πρόκειται για τα δύο πρώτα της κλάσης, «Carlo Bergamini» και «Virginio Fasan»)- συνολικά το ιταλικό ναυτικό διαθέτει οκτώ φρεγάτες της «οικογένειας» των FREMM, με την πρώτη να έχει ενταχθεί σε υπηρεσία το 2013).

Στρατιωτικές πηγές υποδεικνύουν ότι είναι πάντα σε εξέλιξη η αναζήτηση για μεταχειρισμένα σκάφη που θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες του ΠΝ, και αυτό που κάνει την ιταλική «περίπτωση» να ξεχωρίζει είναι ότι η ιταλική πλευρά έχει επιδοθεί ξανά σε «fast track» διαδικασίες για πώληση σκαφών, έχοντας πουλήσει στην Αίγυπτο δύο φρεγάτες FREMM που ναυπηγούνταν για το δικό της ναυτικό (από πριν ακόμα ολοκληρωθούν) και έχοντας κάνει κάτι ανάλογο με δύο PPA (Multipurpose Combat Ship/ PPA- θα περιγράφονταν ως ελαφρές φρεγάτες- κορβέτες) στην Ινδονησία.

Στα «συν» μιας τέτοιας προοπτικής είναι ότι πρόκειται για σύγχρονα σκάφη (όπως προαναφέρθηκε, η πρώτη Bergamini εντάχθηκε σε υπηρεσία το 2013) και ότι το «μοντέλο» των FREMM ήταν κάτι που ενδιέφερε από παλαιότερα το ΠΝ (σημειώνεται ότι και η αμερικανική Constellation , για την οποία υπάρχει ελληνικό ενδιαφέρον, βασίζεται στο σχέδιο των FREMM)- ενώ το κόστος αναμένεται να είναι χαμηλό σε σχέση με τη ναυπήγηση νέων σκαφών. Στα αρνητικά είναι ότι δεν παύει να αποτελεί ένα πλοίο το οποίο είναι «ξένο» στο ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε επίπεδο υποστήριξης, συντήρησης, εκπαίδευσης κλπ- και μάλιστα σε μια περίοδο που επιδιώκεται γενικότερα η μείωση της πολυτυπίας και η επίτευξη όσο το δυνατόν μεγαλύτερης ομοιογένειας σε πολλούς τομείς οπλικών συστημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων. Επίσης, η διαθεσιμότητά τους το 2029-2030 θα μπορούσε να θεωρηθεί μειονέκτημα τη στιγμή που μιλάμε για μεταχειρισμένα σκάφη.

Επιπλέον FDI

Η φρεγάτα «Νέαρχος»
Η φρεγάτα «Νέαρχος»
Naval Group

Το δεύτερο σενάριο είναι γαλλικής προέλευσης και περιλαμβάνει επιπλέον FDI: Πληροφορίες κάνουν λόγο για μια ιδιαίτερα «γοητευτική» πρόταση ναυπήγησης τριών επιπλέον πλοίων, που περιλαμβάνει συμμετοχή ελληνικών ναυπηγείων/ συνεργατών και μεταφορά τεχνολογίας και τεχνογνωσίας (τοπική συναρμολόγηση- παράδοση). Στα προφανή πλεονεκτήματα περιλαμβάνεται η αύξηση της ομοιογένειας του στόλου και η συμβολή στην αναβάθμιση των ναυπηγείων, με προοπτική για περαιτέρω συνεργασία στη ναυπήγηση επιπλέον FDI- ειδικά αν ληφθεί υπόψιν και το δεδομένο της πρωτοβουλίας Rearm Europe για προτεραιότητα στην ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία στο πλαίσιο της μείωσης της εξάρτησης από μη ευρωπαϊκά στρατιωτικά οπλικά συστήματα.

Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί πως τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν έχει κλείσει ακόμα το ζήτημα της απόκτησης τέταρτης φρεγάτας FDI (Belh@rra), ενώ σχετικές αναφορές πάνω σε αυτό δεν υπήρξαν κατά την πρόσφατη ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή (αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε «τρεις νέες φρεγάτες Belh@rra» που θα είναι «ενταγμένες στον ελληνικό στόλο μέχρι το τέλος του 2026») ούτε κατά την ακόλουθη αγόρευση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια. Σημειώνεται πως στις 14 Απριλίου (Μεγάλη Δευτέρα) αναμένεται να επισκεφθεί την Ελλάδα ο Γάλλος υπουργός Άμυνας, Σεμπαστιάν Λεκορνί, για συνομιλίες με τον κ. Δένδια, οι οποίες αναμένεται να «πιάσουν» ένα μεγάλο εύρος θεμάτων, τα οποία εκτιμάται ότι θα περιλαμβάνουν ζητήματα όπως οι φρεγάτες FDI, η ενδεχόμενη αγορά πυραύλων Meteor από την Τουρκία, η ευρωπαϊκή άμυνα κ.α.

Δημοφιλή