Νέοι τρόποι πολιτιστικής παιδείας για μια νέα και υπό διερεύνηση ακόμα συγκυρία

Διαδικτυακά και όχι μόνο, σεμινάρια τέχνης στο «Faust»
.
.
Huffpost GR

Ο γνωστός πολυχώρος πολιτισμού «Faust», αν και κλειστός από τον Μάρτιο όπως και όλοι οι ανάλογοι, παραμένει ανήσυχος όπως τον ξέραμε επί τόσα χρόνια. Επιδεικνύοντας γρήγορα αντανακλαστικά στα νέα δεδομένα που επιβάλλει η πραγματικότητα της πανδημίας διοργανώνει διαδικτυακά σεμινάρια πολιτισμού, πιο συγκεκριμένα δημιουργικής και δραματουργικής γραφής, σκηνοθεσίας και υποκριτικής, μουσικής, χορού και performance αλλά και αυτογνωσίας και προσωπικής ανάπτυξης με διδάσκοντες/ουσες καταξιωμένους ανθρώπους των αναλόγων χώρων. Συνομίλησα με τους δύο ιδιοκτήτες και «ψυχή» του, τον ηθοποιό Αλέκο Συσσοβίτη και τον καλό φίλο πριν ακόμα από συνεταίρο του Αντώνη Περιστεράκο, για αυτή την τολμηρή και κυρίως απολύτως επίκαιρη και προσαρμοσμένη στην παρούσα πραγματικότητα πρωτοβουλία τους.

.
.
Huffpost GR

- Πόσο δύσκολο είναι για χώρους πολιτισμού και ψυχαγωγίας όπως ο δικός σας να επιβιώσουν με τις πρωτοφανείς για όλο τον κόσμο συνθήκες της καραντίνας και των υπολοίπων μέτρων για την καραντίνα που την ακολούθησαν και συνεχίζονται;

Αλέκος Συσσοβίτης: .Στις ημέρες μας οι φορείς του πολιτισμού που δεν υποστηρίζονται οικονομικά από την Πολιτεία είναι δύσκολο να επιβιώσουν, κυρίως οι κλειστοί χώροι που εκ των πραγμάτων περιορίζονται σε εποχιακή δραστηριότητα. Χρειάζεται να ελίσσεται κανείς δοκιμάζοντας νέες προτάσεις ώστε να δώσει λύσεις. Για ένα θετικό αποτέλεσμα όμως η ιδιωτική χρηματοδότηση δεν είναι αρκετή.

Αντώνης Περιστεράκος: Όταν είσαι κλειστός όπως εμείς επί επτά μήνες το θέμα της επιβίωσης άπτεται ουσιαστικά της πίστης που έχουμε ο Αλέκος και εγώ πως όταν βγει το «Faust» από το κώμα θα μας αποκαλύψει κάποιο μεγάλο μυστικό για την ευδαιμονία του ανθρώπου. Ως τότε λοιπόν θα πληρώνουμε!

- Θεωρείτε την οικονομική και άλλη υποστήριξη της Πολιτείας ικανοποιητική και πως κρίνετε γενικά την στάση της απέναντι στο χώρο του πολιτισμού και τους ανθρώπους του από την αρχή της πανδημίας μέχρι τώρα;

Α. Σ..: Η υποστήριξη της Πολιτείας θα πρέπει να βασίζεται σε μιαν ουσιαστική αξιολόγηση των αναγκών που έχουν οι χώροι πολιτισμού - παράλληλα με εκείνη του προγράμματος τους - ώστε να τους ενισχύει αναλόγως. Προς το παρόν κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να έχει συμβεί από την αρχή της πανδημίας. Άμεση εκκίνηση πρωτοβουλιών θα επιφέρει αποτελέσματα στον οικονομικό τομέα, στην ανεργία και θα ενεργοποιήσει το κοινωνικό έργο της τέχνης ως προς την ψυχολογική κατάπτωση του προβληματισμένου κόσμου.

Α. Π.: Η Πολιτεία είναι ένα βιβλιοπωλείο που όχι απλώς έχει στηρίξει αλλά έχει καθορίσει την πορεία μου και τις επιλογές μου. Ιδιαίτερα εφέτος οι άνθρωποί της υπερέβαλαν εαυτούς για να μας κρατήσουν σε επαφή με τον πολιτισμό. Αν εννοείς κάποιαν άλλη Πολιτεία δεν είδα, δεν γνωρίζω!

Τι σας έκανε καταρχήν να διοργανώσετε αυτά τα σεμινάρια;

Α. Σ.: Το «Faust» αλλά και εμάς τους ίδιους μας χαρακτηρίζει μια ανήσυχη και δημιουργική στάση Μετά από εννέα χρόνια προσφοράς στο θέατρο και την μουσική θέλουμε να επεκτείνουμε την δράση μας και στον εκπαιδευτικό τομέα. Ένας τόπος συνάντησης με ανθρώπους του πνεύματος και γνώστες του σώματος ανοίγει τις πόρτες του. Είναι προσωπική μας επιθυμία να ζήσουμε μαζί με διδάσκοντες/ουσες και μαθητές/ιες το ταξίδι της γνώσης.

Α. Π.: Η ιδέα πως και στον πολιτισμό μπορούν κάποιοι να μιλάνε και κάποιοι να ρωτάνε. Ελπίζω να ισχύει, οψόμεθα!

Με ποια κριτήρια αποφασίσατε για καθένα από αυτά;

Α. Σ.: .Βασικό μας κριτήριο η δική μας περιέργεια για ποικίλα θέματα που αφορούν στην γνώση. Πρόθεση μας ο σωστός συνδυασμός τεχνών που θα δώσουν στους μαθητές εφόδια χρήσιμα στον στίβο της καθημερινότητας. Επιτυχία της πρωτοβουλίας είναι η ομάδα των εισηγητών/ιών.

Α. Π: Σαφώς ξεκινήσαμε από την βάση μας που είναι το θέατρο και η μουσική. Αισθανθήκαμε όμως αμέσως την ανάγκη να διευρύνουμε τις θεματικές μας εφαρμόζοντας στην πράξη την θέση μας για έναν πολιτισμό που περιλαμβάνει υγεία, αισθητική και δημιουργία.

Σε ποιους/ες απευθύνονται και τι έχουν να αποκομίσουν από αυτά;

Α. Σ.: Απευθύνονται σε όλους/ες που ενδιαφέρονται για τον εαυτό τους και διψούν για γνώση και εμπειρία ενώ μοιράζονται τον χρόνο τους με άλλους/ες που έχουν κοινό όραμα. Σε αυτούς και αυτές που η φαντασία είναι κομμάτι της ζωής τους το οποίο δεν μπορούν να αποστερηθούν.

Α. Π.: Ο καλός πωλητής θα έλεγε, σε όλους/ες όσοιους/ες ενδιαφέρονται κ.λπ. Ο Faust θα χαμογελούσε και θα απαντούσε «σε όποιον/α αισθάνεται πως μπορεί να κερδίσει κάτι από μια τέτοια εμπειρία».

Τα διαδικτυακά σεμινάρια είναι μια από τις πολλές νέες πραγματικότητες που μας επέβαλλε η πανδημία. Ποιες δυσκολίες παρουσιάζουν, τόσο για τους διοργανωτές όσο και για αυτούς/ές που τα παρακολουθούν;

Α. Σ..: Θα είμαστε σε θέση να απαντήσουμε μόλις πραγματοποιηθούν τα πρώτα.

Α. Π.: Σίγουρα η απόσταση αφαιρεί αισθήσεις άρα σε σωματικό επίπεδο το Διαδίκτυο προσφέρει κάτι λιγότερο από την φυσική παρουσία. Από την άλλη βέβαια όσο πιο μακριά είσαι τόσο πιο εγκεφαλικά αντιμετωπίζεις τα πράγματα. Άρα πιθανόν ό,τι χάνεις σε εμπειρία να το κερδίζεις σε φαντασία.

Πόσο αποτελεσματικά μπορούν να είναι τέτοια σεμινάρια; Πιστεύετε ότι θα συνεχίσουν να υπάρχουν και μετά το τέλος της πανδημίας;

Α. Σ.: Έχουμε μπει σε μια νέα τάξη πραγμάτων όπου η τεχνολογία είναι το παρόν και το μέλλον, κάτι που έχει τόσο αρνητικά όσο και θετικά αποτελέσματα. Η άμεση επαφή στα περισσότερα σεμινάρια είναι προτιμότερη. Ο άνθρωπος όμως είναι προσαρμοστικό ον και θα βρει τον δρόμο έκφρασης και ηλεκτρονικά. Προσωπικά είμαι λάτρης της ζώσας, βιωματικής εμπειρίας. Αποτελεσματικά είναι τα καλά σεμινάρια, είτε διά ζώσης είτε εξ αποστάσεως.

Α. Π.: Το αποτέλεσμα κάθε σεμιναρίου κρίνεται στο τέλος του. Αν αισθάνονται ικανοποιημένοι οι συμμετέχοντες/ουσες τότε μπορούμε να πούμε ότι το σεμινάριο ήταν αποτελεσματικό. Τα αποτελεσματικά σεμινάρια πιστεύω πως δεν εξαρτώνται από την εκάστοτε συγκυρία, τα συντηρεί κυρίως η ίδια η φήμη τους.

Τέλος πώς βλέπετε το μέλλον χώρων πολιτισμού και ψυχαγωγίας όπως το «Faust» στην μετά την πανδημία εποχή; Προσωπικά είστε αποφασισμένοι το «Faust» να συνεχίσει να υπάρχει, όποιες και όσες επιπλέον δυσχέρειες και αν τυχόν έρθουν στη συνέχεια;

Α. Σ.: Από αυτήν την καταιγίδα θα καταφέρουν να επιβιώσουν οι πιο δυνατοί στην τσέπη και στην ψυχή. Η εμπειρία επιφέρει γνώση και κάτι καινούριο θα γεννηθεί. Το «Faust» θα συνεχίσει να προσφέρει χαρά και σκέψη όσο αντέχει, κόντρα στα νέα και απρόβλεπτα των ημερών. Θέληση, κουράγιο και τσαγανό έχουν οι άνθρωποι των τεχνών. Τι θα κάνουν οι ανάλογοι των οικονομικών είναι το ερώτημα!

Α. Π.: Όσο ζει ο άνθρωπος επιζητεί την ψυχαγωγία και τον διάλογο. Παρά την κρίση, παρά την πανδημία, υπάρχουν ευτυχώς ακόμα εκατοντάδες επιλογές πολιτισμού για τον/την σημερινό/ή Αθηναίο/α. Το «Faust» άνοιξε τις πόρτες του πριν από δέκα περίπου χρόνια και κάλεσε τους φίλους και τις φίλες του να συμμετάσχουν σε μια μεγάλη παράσταση που ευτυχώς ακόμα συνεχίζεται. Ως πραγματικό work in progress κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πότε και ποιο θα είναι το φινάλε.

- Ελπίζουμε αλλά και πιστεύουμε αυτό για το «Faust» να αργήσει πάρα πολύ...

Info:

FAUST CULTURE

Email: info@faustculture.gr

Διεύθυνση: Καλαμιώτου 11, Αθήνα 10560

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2103234095

www.faustculture.gr

Δημοφιλή