Νέος Βουτζάς: Μάχη με τον χρόνο για να σωθούν τα σπίτια που «βουλιάζουν»

Οι τέσσερις αιτίες που κινδυνεύουν να τα «καταπιεί» το ρέμα.
Eurokinissi

Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση με τα σπίτια που έχουν υποστεί καθίζηση στον Νέο Βουτζά.

Το πρωί της Κυριακής ο δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου, Ευάγγελος Μπουρνούς, και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, μετέβησαν στο σημείο για νέα αυτοψία. «Πρόκειται για γεωλογικό φαινόμενο που βρίσκεται σε εξέλιξη και εκτείνεται περίπου 400 μέτρα», ανέφερε αμέσως μετά ο κ. Μπουρνούς και συνέχισε: «Οι αιτίες που το προκάλεσαν ουσιαστικά είναι τέσσερις. Το ρέμα από κάτω με την ύγρανση στα υπόγεια εδάφη, αμέσως μετά η φωτιά του 2018 και οι έντονες βροχοπτώσεις που ακολούθησαν εκείνο τον χειμώνα, η μελέτη του μηχανικού και οι κατασκευές που έχουν γίνει σε αυτό το σπίτι, το οποίο έχει υποστεί τη μεγάλη καθίζηση. Τώρα έχει φύγει τρία μέτρα κάτω και πιέζει και το διπλανό. Εμείς θέλουμε τώρα να σώσουμε τα υπόλοιπα σπίτια. Πρέπει να γίνουν τα ανακουφιστικά έργα, γιατί ο χρόνος πιέζει. Παλεύουμε με τον χρόνο».

Eurokinissi

Συνολικά βρίσκονται σε κίνδυνο επτά σπίτια, το οικόπεδο έχει πάρει κλίση και αυτό που έχει βυθιστεί περισσότερο παρασέρνει και το άλλο.

Οι οικογένειες που έλαβαν τη σχετική ειδοποίηση, ήδη έχουν φύγει από τα σπίτια τους, ενώ έχει σταματήσει η υδροδότηση και η ηλεκτροδότηση και όπως ανέφερε ο κ. Μπουρνούς, υπάρχει έντονη ανησυχία με τη διολίσθηση των εδαφών, για την περίπτωση που ο καιρός επιδεινωθεί και υπάρξουν νέες βροχοπτώσεις ή χιονοπτώσεις.

Eurokinissi

Ο δήμος Ραφήνας-Πικερμίου και η Τεχνική Υπηρεσία του έχουν δρομολογήσει τις διαδικασίες για την υλοποίηση μελετών και άμεσων επεμβάσεων για την αποσυμφόρηση του φαινομένου. Ειδικά η επιδιόρθωση της οδού Καρυωτάκη, έχει ενταχθεί το 2020 από τη δημοτική Αρχή, στο έργο αποκατάστασης υποδομών των πυρόπληκτων περιοχών της Δημοτικής Κοινότητας Ραφήνας.

Λέκκας: Ευθύνεται και η Πολιτεία

«Υπάρχει παράλειψη και από την Πολιτεία, που δίνει οικοδομικές άδειες χωρίς τις απαραίτητες γεωλογικές και γεωτεχνικές μελέτες. Συνεπώς είναι άδειες που δεν έχουν κανένα αντίκρισμα στην ασφάλεια» επεσήμανε ο Ευθύμης Λέκκας.

.
.
Eurokinissi

«Είτε υπάρχει σχέδιο πόλης είτε όχι, αυτό που απουσιάζει από πολλές περιοχές οικοδόμησης είναι οι γεωλογικές και γεωτεχνικές μελέτες. Εδώ θα μπορούσε να είχε κάλλιστα το σπίτι να σωθεί, θα μπορούσε να είναι ασφαλής η κατασκευή» ανέφερε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ.

Και συμπλήρωσε: «Ο εδαφικός μανδύας, είναι ασταθής μανδύας. Οταν θεμελιώνουμε κατασκευές πάνω στον εδαφικό μανδύα, αμέσως ξέρουμε πως θα επακολουθήσουν τέτοια φαινόμενα. Ειδικά όταν αρχίζει και βρέχει μετά από δασικές πυρκαγιές και υπάρχει υποσκαφή πρανών. Το ποτάμι κάτω από τα σπίτια ρέει συνεχώς επομένως αφαιρεί την υποστήριξη. Πρόκειται για ένα θέμα που διδάσκουμε στο δεύτερο έτος στο Πανεπιστήμιο Αθηνών».

Eurokinissi

«Αυτό που έχουμε προτείνει κατ΄επανάληψη το γεωτεχνικό επιμελητήριο Ελλάδος και ο Σύλλογος Ελλήνων γεωλόγων είναι, να μπορέσουμε όποια κατασκευή γίνεται, να υπάρχει γεωλογική-γεωτεχνική μελέτη, με πολύ μικρό κόστος, γιατί τέτοια θέματα αντιμετωπίζουμε και θα αντιμετωπίζουμε συνέχεια σε όλη την Ελλάδα» εξήγησε ο καθηγητής Γεωλογίας.

Οπως ενημέρωσε, «στις μεγάλες δημόσιες κατασκευές (σχολεία, διοικητήρια, κ.λ.π) επιβάλλεται η γίνουν γεωλογικές και γεωτεχνικές μελέτες. Σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει αυτή η επιβολή».

Στη συγκεκριμένη περίπτωση των σπιτιών που κινδυνεύουν να τα καταπιεί το ρέμα σχολίασε: «Εάν χτίστηκαν μέσα στο ρέμα, αυτό δημιουργεί εκ των προτέρων τεράστια προβλήματα. Σε κάθε περίπτωση, έστω και εάν είναι δυσμενής η περιοχή, δεν είναι κάτι ανυπέρβλητο, που δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε. Θα μπορούσε να γίνει σωστή θεμελίωση. Συνήθως αποφεύγουμε κάποιες μελέτες που είναι της τάξεως των 4.000-5.000 με αυτά τα αποτελέσματα»

(με πληροφορίες από ΑΠΕ, ΕΡΤ)

Δημοφιλή