Νησιά Σολομώντα: Πυρπολήθηκαν κτίρια στην πρωτεύουσα Χονιάρα

Ενώ χιλιάδες διαδηλωτές κατέλαβαν την κινεζική συνοικία της πόλης - Ζητούν άμεση παραίτηση του πρωθυπουργού Μανάσα Σογκαβάρε.
Διαδηλωτές έξω από το κτίριο του κοινοβουλίου στην Χονιάρα.
Διαδηλωτές έξω από το κτίριο του κοινοβουλίου στην Χονιάρα.
Social Media via Georgina Kekea via REUTERS

Αρκετά κτίρια πυρπολήθηκαν την Πέμπτη στη Χονιάρα, την πρωτεύουσα των νησιών του Σολομώντα, αρχιπελάγους στον Ειρηνικό Ωκεανό, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες και τοπικά μέσα ενημέρωσης, ενώ χιλιάδες διαδηλωτές κατέλαβαν την κινεζική συνοικία της πόλης, αξιώνοντας την άμεση παραίτηση του πρωθυπουργού.

Αυτόπτες μάρτυρες και τοπικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για πλήθος ανθρώπων που αψήφησε την απαγόρευση της κυκλοφορίας που επέβαλε η κυβέρνηση την προηγουμένη και κατέβηκε στους δρόμους για να διαδηλώσει ξανά. Πλάνα που αναμεταδόθηκαν απευθείας νωρίτερα σήμερα εικόνιζαν κτίρια στις φλόγες και στήλες πυκνού μαύρου καπνού που υψώνονταν στον ουρανό της πρωτεύουσας.

Την Τετάρτη εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν για να αξιώσουν να εγκαταλείψει την εξουσία ο πρωθυπουργός Μανάσα Σογκαβάρε, προτού κατευθυνθούν στην κινεζική συνοικία στη Χονιάρα, όπου αστυνομικό τμήμα κάηκε και εμπορικά καταστήματα λεηλατήθηκαν. Η αστυνομία επενέβη κάνοντας εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων.

Μετά την κινητοποίηση και τα επεισόδια, ο κ. Σογκαβάρε διέταξε να επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας στην πρωτεύουσα, στηλιτεύοντας τη «λυπηρή και ατυχή» προσπάθεια να «ανατραπεί η δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση».

Διαδηλωτές από το γειτονικό νησί Μαλέιτα πήραν μέρος στα βίαια επεισόδια, διαμαρτυρόμενοι εναντίον της απόφασης –που ανακοινώθηκε το 2019– η χώρα να πάψει να αναγνωρίζει την Ταϊβάν και να συνάψει διπλωματικές σχέσεις με την Κίνα.

Τα νησιά του Σολομώντα αναγνώριζαν διπλωματικά την Ταϊβάν από το 1983 και πολλοί κάτοικοι στη Μαλέιτα είχαν αποκτήσει στενές σχέσεις με την Ταϊπέι. Οι αρχές του νησιού κατηγορούν συχνά τη Χονιάρα για την προσέγγιση με το Πεκίνο.

Στο αρχιπέλαγος του Ειρηνικού Ωκεανού, που απέκτησε την ανεξαρτησία του από το Ηνωμένο Βασίλειο το 1978, είχαν ξεσπάσει βίαια επεισόδια μεταξύ διαφορετικών εθνοτήτων στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Οι εντάσεις οδήγησαν στην ανάπτυξη, από το 2003 ως το 2013, ξένης ειρηνευτικής δύναμης υπό τη διοίκηση της Αυστραλίας.

Είχαν ξεσπάσει ταραχές στην κινεζική συνοικία της πρωτεύουσας ειδικά κατά τη διάρκεια των βουλευτικών εκλογών του 2006, αφού κυκλοφόρησαν φήμες πως εταιρείες προσκείμενες στο Πεκίνο συνέβαλαν να διαπραχθεί νοθεία.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, ο Μάθιου Γουέιλ, παρότρυνε τον πρωθυπουργό Σογκαβάρε να υποβάλει την παραίτησή του, προειδοποιώντας πως οι ταραχές δεν θα σταματήσουν σε διαφορετική περίπτωση, παρά την απαγόρευση της κυκλοφορίας που διατάχθηκε να επιβάλει η αστυνομία.

«Δυστυχώς η συσσωρευμένη οργή του λαού εναντίον του πρωθυπουργού επεκτείνεται με ανεξέλεγκτο τρόπο στους δρόμους» και «τυχοδιώκτες εκμεταλλεύονται την κατάσταση», έκρινε σε ανακοίνωσή του που έλαβε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δημοφιλή