Νήσος Γουάιτ (ή Ουακαάρι): Τι γνωρίζουμε για το νησί με το φονικό ηφαίστειο

Οι επισκέπτες του φτάνουν τους 10.000 κάθε χρόνο.
Getty Editorial

Η είδηση της φονικής έκρηξης του ηφαιστείου στη Νέα Ζηλανδία κάνει τον γύρο του κόσμου, με την Νήσο Γουάιτ να γίνεται πλέον γνωστή σε όλο τον πλανήτη για τον πιο λάθος λόγο.

Η «Λευκή Νήσος», γνωστή και ως Ουακαάρι στους αυτόχθονες πληθυσμούς των Μαορί, βρίσκεται περίπου 48χλμ. από τη βορειοανατολική ακτή του Βόρειου Νησιού της Νέας Ζηλανδίας, στον Κόλπο Πλέντυ.

Getty Creative

Πρόκειται για ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια της χώρας και υψώνεται στα 321 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, αλλά περίπου το 70% αυτού είναι υποβρύχιο, και έχει μετρά πάνω από 150.000 χρόνια δραστηριότητας.

Η νησίδα πρωτοανακαλύφθηκε από τον Βρετανό εξερευνητή Κάπτεν Τζέιμς Κούκ την 1η Οκτωβρίου 1769 και πήρε το όνομά της από τα άσπρα σύννεφα καπνού και ατμού που αναδύονταν από αυτήν.

DEA / BIBLIOTECA AMBROSIANA via Getty Images

Λόγω της ευκολίας πρόσβασης και της συχνής ηφαιστειακής δραστηριότητας, οι τουρίστες συρρέουν στο νησί, με τους επισκέπτες να φτάνουν τους 10.000 κάθε χρόνο. Μέχρι πριν από την έκρηξη της Δευτέρας, οι άνθρωποι μπορούσαν να περπατήσουν πάνω στον τεράστιο κρατήρα.

Hagen Hopkins via Getty Images

Η νήσος Γουάιτ χρησιμοποιήθηκε ιστορικά για την εξόρυξη του θείου στα τέλη του 19ου αιώνα και στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1900, αλλά όταν το δυτικό χείλος του ηφαιστείου κατέρρευσε το 1914, οι επιχειρήσεις σταμάτησαν καθώς σκοτώθηκαν οι 12 εργαζόμενοι στο νησί.

Kaszojad via Getty Images

Η εξόρυξη άρχισε και πάλι το 1923, αλλά για λόγους ασφαλείας, οι εργάτες έχτισαν τις καλύβες τους αλλού και μετέβαιναν στο ορυχείο ακτοπλοϊκώς σε καθημερινή βάση. Εάν οι θάλασσα ήταν φουρτουνιασμένη, έπρεπε να περπατούν κατά μήκος ενός επισφαλούς, στενού μονοπατιού γύρω από την ακτή.

Το νησί είναι ιδιόκτητο από το 1953 και οι επισκέπτες χρειάζονται άδεια για να πατήσουν το πόδι τους εκεί.

Hagen Hopkins via Getty Images
Reuters

Στο Ουακαάρι καταγράφονταν συνεχείς εκρήξεις από το 1975 έως το 2000, καταστρέφοντας το δάσος του νησιού και δημιουργώντας τεράστιους κρατήρες.

Η ηφαιστειακή δραστηριότητα είχε αυξηθεί πάλι από το 2012 αλλά οι εκρήξεις είχαν περιοριστεί κυρίως σε σύννεφα τέφρας και είχαν σχετικά βραχεία διάρκεια, περίπου 10 λεπτών το πολύ.

imageBROKER/Gerhard Zwerger-Schoner via Getty Images

Η έκρηξη της Δευτέρας χαρακτηρίστηκε ως «μικρή» από το GeoNet, τον φορέα που παρακολουθεί το νησί, και τοποθέτησε το ηφαίστειο σε επίπεδο συναγερμού 3 (σε κλίμακα από το 1 μέχρι το 5). Το νησί Γουάιτ βρίσκεται συνήθως σε επίπεδο συναγερμού 1 ή 2.

avogler via Getty Images

Παρόλα αυτά οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το νησί πλέον δεν είναι προσβάσιμο μετά την έκρηξη. Για αυτό, άλλωστε, καθυστέρηση αναγκαστικά η έναρξη επιχείρησης διάσωσης, μέχρις ότου να κριθεί ασφαλές για προσέγγιση.

Πηγή: SkyNews

Δημοφιλή