Νετανιάχου: «Τραγικό λάθος» το χτύπημα στη Ράφα που σκότωσε δεκάδες Παλαιστίνιους

«Παρά τις μέγιστες προσπάθειές μας να μην βλάψουμε αθώους πολίτες, χθες το βράδυ, έγινε ένα τραγικό λάθος», είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός στην Κνεσέτ.
Παιδιά ανάβουν κεριά κατά τη διάρκεια πορείας κατά του Ισραήλ και σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους στη νότια πόλη Ράφα της Γάζας, στην παραλία της Μεσογείου στη Βηρυτό του Λιβάνου, Δευτέρα 27 Μαΐου 2024.
Παιδιά ανάβουν κεριά κατά τη διάρκεια πορείας κατά του Ισραήλ και σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους στη νότια πόλη Ράφα της Γάζας, στην παραλία της Μεσογείου στη Βηρυτό του Λιβάνου, Δευτέρα 27 Μαΐου 2024.
via Associated Press

Το συμβάν πυροδότησε την ολοένα αυξανόμενη διεθνή κριτική που δέχεται το Ισραήλ για τον πόλεμο με τη Χαμάς, με ακόμη και τους στενότερους συμμάχους του να εκφράζουν την οργή τους για τους θανάτους αμάχων. Το Ισραήλ επιμένει ότι τηρεί το διεθνές δίκαιο, ακόμη και όταν καλείται να λογοδοτήσει από τα κορυφαία δικαστήρια του κόσμου, ένα από τα οποία απαίτησε την περασμένη εβδομάδα να σταματήσει την επίθεση στη Ράφα.

Παλαιστίνιοι κοιτάζουν την καταστροφή μετά από ισραηλινό χτύπημα όπου έμεναν εκτοπισμένοι στη Ράφα, στη Λωρίδα της Γάζας, Δευτέρα 27 Μαΐου 2024.
Παλαιστίνιοι κοιτάζουν την καταστροφή μετά από ισραηλινό χτύπημα όπου έμεναν εκτοπισμένοι στη Ράφα, στη Λωρίδα της Γάζας, Δευτέρα 27 Μαΐου 2024.
Jehad Alshrafi via AP

Ο στρατός του Ισραήλ είχε δηλώσει νωρίτερα ότι ξεκίνησε έρευνα για τους θανάτους αμάχων αφού έπληξε μια εγκατάσταση της Χαμάς και σκότωσε δύο ανώτερους αξιωματούχους της. Η επίθεση το βράδυ της Κυριακής, η οποία φαίνεται να ήταν μία από τις πιο θανατηφόρες του πολέμου, συνέβαλε στο να αυξηθεί ο συνολικός αριθμός των Παλαιστινίων νεκρών στον πόλεμο σε πάνω από 36.000, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας, το οποίο δεν κάνει διάκριση μεταξύ μαχητών και μη μαχητών στον απολογισμό του.

″Παρά τις μέγιστες προσπάθειές μας να μην βλάψουμε αθώους πολίτες, χθες το βράδυ, έγινε ένα τραγικό λάθος”, δήλωσε ο Νετανιάχου τη Δευτέρα σε ομιλία του στο ισραηλινό κοινοβούλιο (Κνεσέτ). ”Ερευνούμε το περιστατικό και θα καταλήξουμε σ′ ένα συμπέρασμα, διότι αυτή είναι η πολιτική μας”.

Ο Μοχάμεντ Αμπουάσα, ο οποίος έσπευσε να βοηθήσει στη βορειοδυτική συνοικία Τελ αλ Σουλτάν, δήλωσε ότι οι διασώστες ”έβγαλαν ανθρώπους που βρίσκονταν σε αφόρητη κατάσταση”.

″Βγάλαμε έξω παιδιά που ήταν κομμάτια. Βγάλαμε έξω νέους και ηλικιωμένους ανθρώπους. Η φωτιά στον καταυλισμό ήταν εξωπραγματική”.

Τουλάχιστον 45 άνθρωποι σκοτώθηκαν, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας και την υπηρεσία διάσωσης της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου. Το υπουργείο ανέφερε ότι μεταξύ των νεκρών περιλαμβάνονται τουλάχιστον 12 γυναίκες, οκτώ παιδιά και τρεις ηλικιωμένοι, ενώ άλλα τρία πτώματα κάηκαν ολοσχερώς και δεν μπορούν να ταυτοποιηθούν.

Νέο κύμα καταδίκης ακόμα και από στενούς συμμάχους του Ισραήλ

Το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΠΑ ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι οι ”καταστροφικές εικόνες” από το χτύπημα στη Ράφα ”ραγίζουν καρδιές”. Είπε ότι οι ΗΠΑ συνεργάζονται με τον ισραηλινό στρατό και άλλους για να αξιολογήσουν τι συνέβη.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ήταν πιο ωμός, λέγοντας ότι ”αυτές οι επιχειρήσεις πρέπει να σταματήσουν” σε ανάρτησή του στο X. ”Δεν υπάρχουν ασφαλείς περιοχές στη Ράφα για τους Παλαιστίνιους πολίτες. Ζητώ πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και άμεση κατάπαυση του πυρός”, έγραψε.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας, η οποία είναι σταθερός υποστηρικτής του Ισραήλ εδώ και δεκαετίες, δήλωσε ότι ”οι εικόνες απανθρακωμένων σωμάτων, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, από την αεροπορική επιδρομή στη Ράφα είναι αφόρητες”.

″Οι ακριβείς συνθήκες πρέπει να αποσαφηνιστούν και η έρευνα που ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός πρέπει να γίνει γρήγορα και άμεσα”′, πρόσθεσε το υπουργείο. ”Ο άμαχος πληθυσμός πρέπει επιτέλους να προστατευθεί καλύτερα”.

Το Κατάρ, βασικός διαμεσολαβητής στις προσπάθειες να εξασφαλιστεί κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς, δήλωσε ότι το χτύπημα στη Ράφα θα μπορούσε να ”περιπλέξει” τις συνομιλίες, Οι διαπραγματεύσεις, οι οποίες φαίνεται να ξαναρχίζουν, έχουν επανειλημμένα αποτύχει λόγω της απαίτησης της Χαμάς για μόνιμη εκεχειρία και αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων, όρους που οι ισραηλινοί ηγέτες έχουν απορρίψει δημοσίως.

Ο ανώτατος νομικός αξιωματούχος του ισραηλινού στρατού, ο υποστράτηγος Yifat Tomer-Yerushalmi, δήλωσε ότι οι αρχές εξετάζουν το χτύπημα στη Ράφα και ότι ο στρατός εκφράζει τη λύπη του για την απώλεια ζωής αμάχων.

Δημοφιλή