New York Times: Η Frontex απειλεί να αποχωρήσει από την Ελλάδα

Λίγες ημέρες μετά το ναυάγιο ανοικτά της Πύλου, αξιωματούχος της Ε.Ε. δήλωσε ότι οι ελληνικές αρχές συνεχίζουν να παραβιάζουν τα δικαιώματα των μεταναστών.
via Associated Press

«Ο επικεφαλής για τα ανθρώπινα δικαιώματα του οργανισμού συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Frontex θα μπορούσε να αναστείλει τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα λόγω των χρόνιων παραβιάσεων των δικαιωμάτων κατά των μεταναστών, αποσύροντας ενδεχομένως δεκάδες συνοριοφύλακες, πλοία και αεροσκάφη από μια βασική πύλη εισόδου στην Ευρώπη» αναφέρουν οι New York Times.

Η εκτίμηση, η οποία διατυπώθηκε επίσης σε εσωτερική έκθεση που περιήλθε στην κατοχή των New York Times, έγινε λίγες ημέρες μετά από ένα από τα πιο καταστροφικά ναυάγια μεταναστών στη Μεσόγειο τη δεκαετία, (σ.σ το ναυάγιο ανοικτά της Πύλου) μια υπόθεση που δεν καλύφθηκε στην έκθεση της Ε.Ε. επειδή ήταν τόσο πρόσφατη.

Σύμφωνα με τους New York Times, η καταστροφή έθεσε νέα ερωτήματα σχετικά με τη συμπεριφορά των ελληνικών αρχών, συμπεριλαμβανομένου του κατά πόσον έκαναν αρκετά για να βοηθήσουν το σκάφος ενώ βρισκόταν σε κίνδυνο.

Η έκθεση του αξιωματούχου της Ε.Ε., Γιόνας Γκρίμχεντεν, προσθέτει ακόμη μεγαλύτερη πίεση στην Ελλάδα σχετικά με τις πολιτικές της για τους μετανάστες. Ο κ. Γκρίμχεντεν επικαλέστηκε τους εσωτερικούς κανόνες του οργανισμού και αρκετές περιπτώσεις που καταδεικνύουν αυτό που αποκάλεσε ως άδικη μεταχείριση των ελληνικών αρχών σε αιτούντες άσυλο και μετανάστες.

Μια περίπτωση αποτέλεσε αντικείμενο έρευνας που διεξήγαγε τον Μάιο η εφημερίδα The Times, η οποία διαπίστωσε ότι το ελληνικό Λιμενικό Σώμα συγκέντρωσε και εγκατέλειψε 12 αιτούντες άσυλο, μεταξύ των οποίων γυναίκες, παιδιά και ένα μωρό 6 μηνών, σε μια σχεδία στο Αιγαίο Πέλαγος.

Ο κ. Γκρίμχεντεν είπε στο διοικητικό συμβούλιο του οργανισμού (της Frontex) ότι η δική του έρευνα έδειξε ότι τα ευρήματα ήταν σωστά και ότι το γεγονός παραβίαζε το δίκαιο της Ε.Ε. και το διεθνές δίκαιο, σύμφωνα με γραπτή περίληψη από αξιωματούχο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ήταν παρών στη συνεδρίαση.

Σε μια εμπιστευτική έκθεση προς την ηγεσία του συνοριακού οργανισμού, ο κ. Γκρίμχεντεν συμβούλευσε το διοικητικό συμβούλιο σχετικά με «πιθανά βήματα για την αντιμετώπιση του ζητήματος των δραστηριοτήτων του οργανισμού στην Ελλάδα, σε σχέση με το άρθρο 46», το οποίο προβλέπει την αποχώρηση για παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Αλλά αντανακλώντας την περίπλοκη πραγματικότητα της λειτουργίας σε μια από τις κύριες πύλες εισόδου της Ευρώπης, συνέστησε επίσης, σε άλλο τμήμα της έκθεσης, να αυξήσει η υπηρεσία την παρουσία και τη συμμετοχή της, προκειμένου να αποτραπούν περαιτέρω καταχρήσεις.

Σύμφωνα με την περίληψη του εκπροσώπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο κ. Γκρίμχεντεν προέτρεψε να ληφθούν «τα ισχυρότερα δυνατά μέτρα» για να ευθυγραμμιστεί η Ελλάδα «με το εθνικό, το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο», ενώ αναφέρθηκε ρητά στην αναστολή των επιχειρήσεων στη χώρα.

Οι συστάσεις του κ. Γκρίμχεντεν δεν είναι δεσμευτικές και υπόκεινται στην έγκριση των κυβερνήσεων της Ε.Ε. και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η έκθεση, την οποία ανέφερε νωρίτερα η Le Monde, παραδόθηκε λίγες ημέρες μετά το ναυάγιο στη Μεσόγειο, στις 14 Ιουνίου. Η καταστροφή, η οποία στοίχισε τη ζωή σε έως και 650 ανθρώπους, άφησε τον οργανισμό της Ε.Ε., Frontex, και τους Έλληνες αξιωματούχους να συζητούν για το πού πρέπει να αποδοθούν ευθύνες.

Πηγή: New York Times

Δημοφιλή