Η επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ δήλωσε σήμερα ότι το νομοσχέδιο για την έκδοση υπόπτων στην Κίνα, που προκάλεσε τη σοβαρότερη πολιτική κρίση εδώ και δεκαετίες στο διεθνές χρηματοοικονομικό κέντρο, είναι νεκρό, όμως οι διαδηλωτές απέρριψαν τις διαβεβαιώσεις της και δεσμεύθηκαν να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις.
Το σχέδιο νόμου, που θα επέτρεπε την έκδοση υπόπτων από το Χονγκ Κονγκ στην ηπειρωτική Κίνα για να δικασθούν, πυροδότησε τεράστιες διαδηλώσεις και βίαια επεισόδια και βύθισε την πρώην βρετανική αποικία στο χάος.
Στα μέσα Ιουνίου η Λαμ αντέδρασε στις μαζικές κινητοποιήσεις αποσύροντας το σχέδιο νόμου, αλλά δεν κατάφερε να κατευνάσει τους επικριτές της, που συνέχισαν να διαδηλώνουν απαιτώντας το κείμενο να μπει οριστικά στο συρτάρι και την παραίτηση της επικεφαλής της κυβέρνησης της πόλης, που επεστράφη μεν στην κυριαρχία της Κίνας το 1997, αλλά διατηρεί διαφορετικό δικαιικό καθεστώς, στο πλαίσιο μιας διευθέτησης που αποκαλείται «μία χώρα, δύο συστήματα».
Τώρα η οργή των διαδηλωτών έχει επεκταθεί και ο κατάλογος των αιτημάτων τους έχει διευρυνθεί, ζητώντας πλέον περισσότερες δημοκρατικές ελευθερίες.
Στην πιο συμφιλιωτική της ομιλία μέχρι σήμερα η Λαμ παραδέχθηκε ότι η απόπειρα της κυβέρνησής της να περάσει το νομοσχέδιο ήταν «πλήρης αποτυχία».
«Το νομοσχέδιο είναι νεκρό», υπογράμμισε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Όμως αρνήθηκε για μία ακόμη φορά να κάνει λόγο για την απόσυρσή του.
Οι διαδηλωτές από την πλευρά τους δεν έχουν σταματήσει να ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου από την ημερήσια διάταξη του Νομοθετικού Συμβουλίου (του τοπικού κοινοβουλίου), αντί να αναμένουν τη νομική του λήξη τον Ιούλιο του 2020.
«Η Κάρι Λαμ ισχυρίζεται ότι “το νομοσχέδιο είναι νεκρό”, ένα νέο, γελοίο ψέμα προς τον λαό του Χονγκ Κονγκ και τα ξένα μέσα γιατί το νομοσχέδιο παραμένει στην ημερήσια διάταξη του κοινοβουλίου ως τον επόμενο Ιούλιο», έγραψε στο Twitter ο Τζόσουα Ουόνγκ, προσωπικότητα του κινήματος υπέρ της δημοκρατίας του 2014 που πρόσφατα αποφυλακίστηκε.
Το Πολιτικό Μέτωπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που διοργάνωσε τις τελευταίες τεράστιες διαδηλώσεις, αλλά δεν συμμετείχε στις συγκρούσεις με την αστυνομία, ανακοίνωσε νέες κινητοποιήσεις.
Η Λαμ, την παραίτηση της οποίας ζητούν οι διαδηλωτές, είχε σχεδόν εξαφανιστεί τις τελευταίες εβδομάδες. Σήμερα δέχθηκε να συναντηθεί δημοσίως και χωρίς όρους με εκπροσώπους των φοιτητών, αναγνωρίζοντας ότι το Χονγκ Κονγκ είναι αντιμέτωπο με οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές προκλήσεις άνευ προηγουμένου.
Ωστόσο αρνήθηκε να υποκύψει στα αιτήματα για τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για την αστυνομική βία εναντίον των διαδηλωτών.
Σύμφωνα με τον αναλυτή Ντίξον Σινγκ, τίποτα από όσα είπε η Λαμ δεν πρόκειται να αμβλύνει την ένταση.
«Η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση έχει κατρακυλήσει σε τόσο χαμηλό επίπεδο που, αν δεν απαντήσει ξεκάθαρα στα βασικά αιτήματα (των διαδηλωτών), η πλειονότητα της κοινής γνώμης του Χονγκ Κονγκ θα αντιμετωπίζει με επιφυλάξεις την ειλικρίνειά της», εκτίμησε.
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)