«Αν περιμένουμε κι άλλα 25 χρόνια το πρόβλημα θα γίνει χειρότερο», δήλωσε στον ΑΝΤ1 και το Real.gr ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, σχετικά με το θέμα της συνταγματικής ονομασίας της ΠΓΔΜ.
Όσον αφορά στο περιεχόμενο των προτάσεων που θα καταθέσει την Τετάρτη ενώπιον των δύο εκπροσώπων στην συνάντησή τους στην έδρα του ΟΗΕ, είπε ότι «η πρόταση θα είναι καινούρια γιατί είμαστε σε μια καινούρια χρονική συγκυρία. Κάποιες από τις ιδέες έχουν συζητηθεί για πολλά χρόνια, αλλά μαγική λύση δεν υπάρχει».
«Από τη μεριά του βόρειου γείτονα, οι άνθρωποι είναι χαρούμενοι με το συνταγματικό τους όνομα και δεν θέλουν να το αλλάξουν. Στην Ελλάδα αν ρωτήσετε κάποιον, θα σας πει ότι το όνομα του βόρειου γείτονα δεν θα πρέπει να έχει τη λέξη “Μακεδονία” μέσα. Αλλά θα πρέπει κανείς να είναι ρεαλιστής. Αυτή τη στιγμή, το όνομα της χώρας στα Ηνωμένα Έθνη είναι “Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας” οπότε η λέξη “Μακεδονία” είναι μέρος του ονόματος και η Ελλάδα έχει αναγνωρίσει τη χώρα με αυτό το όνομα. Περισσότερες από 100 χώρες έχουν αναγνωρίσει τη χώρα με την ονομασία “Δημοκρατία της Μακεδονίας”, συνεπώς εμπεριέχεται η λέξη Μακεδονία για τις περισσότερες χώρες. Από τη δεκαετία του 1940, μέσα στη Γιουγκοσλαβία η περιοχή ήταν γνωστή ως “Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Μακεδονίας”. Οπότε, η λέξη “Μακεδονία” είναι συνδεδεμένη με αυτή τη χώρα. Θεωρώ ότι μπορούμε να βρούμε μια λύση που να πληροί τις προϋποθέσεις των Ελλήνων και να ικανοποιεί τον βόρειο γείτονα» είπε σχετικά.
Ο κ. Νίμιτς φάνηκε αισιόδοξος ότι οι δύο πλευρές θα επιτύχουν μια πιο θετική προσέγγιση, η οποία ελπίζει να γίνει φανερή με την επίτευξη μιας τελικής συμφωνίας και δήλωσε ότι η παρούσα κρίσιμη διεθνής συγκυρία απαιτεί την εξεύρεση αξιοπρεπών λύσεων.
Η Ελλάδα, σημείωσε, καλείται να παίξει πιο σημαντικό ρόλο στην ταραγμένη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου, ενώ η ΠΓΔΜ προσβλέπει σε μια ευρωπαϊκή και βορειοατλαντική πορεία της χώρας. Σύμφωνα με τον ίδιο, κανείς δεν κέρδισε τίποτα τα 25 χρόνια που πέρασαν χωρίς να βρεθεί κοινώς αποδεκτή λύση.