Η Ρωσία έχει μετακινήσει κάποια στρατεύματά της σε μια αεροπορική βάση στον Νίγηρα, όπου παραμένει ένας μικρός αριθμός αμερικανικών δυνάμεων, αλλά ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν δήλωσε ότι δεν το θεωρεί πρόβλημα. Οι περισσότεροι Αμερικανοί στρατιώτες εγκατέλειψαν τη βάση αυτή στην πρωτεύουσα της χώρας, Νιαμέι, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος.
Η άφιξη των Ρώσων εκπαιδευτών στη δυτικοαφρικανική χώρα πριν από περίπου τρεις εβδομάδες ήρθε στον απόηχο της απόφασης του Νίγηρα να διατάξει την απομάκρυνση όλων των αμερικανικών στρατευμάτων. Η εντολή αυτή αποτέλεσε πλήγμα για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ στο Σαχέλ, μια τεράστια περιοχή νότια της ερήμου Σαχάρα, όπου δρουν ομάδες που συνδέονται με την Αλ Κάιντα και την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.
Το Πεντάγωνο δήλωσε ότι τα αμερικανικά στρατεύματα θα αποχωρήσουν, αλλά δεν έδωσε χρονοδιάγραμμα.
Όταν έφτασαν τα ρωσικά στρατεύματα τον περασμένο μήνα, δεν ήταν σαφές πού θα έμεναν. Η βάση της Νιαμέι, δήλωσε αργά την Πέμπτη ο Όστιν, βρίσκεται στο διεθνές αεροδρόμιο Ντιόρι Χαμανί της πρωτεύουσας και «οι Ρώσοι εγκαταστάθηκαν σε ξεχωριστό συγκρότημα και δεν έχουν πρόσβαση στις αμερικανικές δυνάμεις ή πρόσβαση στον εξοπλισμό μας».
Είπε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να παρακολουθούν την κατάσταση, αλλά δεν το βλέπει ως σημαντικό ζήτημα προστασίας των δυνάμεων.
Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται στην άλλη πλευρά των εγκαταστάσεων της Νιαμέι, γνωστής ως αεροπορική βάση 101, και ότι διαμένουν επίσης άλλες διεθνείς δυνάμεις - όπως οι Γερμανοί και οι Ιταλοί. Ο αξιωματούχος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσει τις κινήσεις των στρατευμάτων. Δεν είναι σαφές πόσοι Αμερικανοί στρατιώτες παραμένουν στη βάση Νιαμέι.
Περίπου 1.000 στρατιώτες των ΗΠΑ εξακολουθούν να βρίσκονται στον Νίγηρα, αλλά ο κύριος όγκος τους μετακινήθηκε στην αποκαλούμενη αεροπορική βάση 201 κοντά στην Αγκαντέζ, περίπου 920 χιλιόμετρα μακριά από την πρωτεύουσα, λίγο καιρό αφότου στασιαστές στρατιωτικοί εκδίωξαν τον δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο της χώρας τον περασμένο Ιούλιο.
Λίγους μήνες αργότερα, η κυβερνώσα χούντα ζήτησε από τις γαλλικές δυνάμεις να αποχωρήσουν και στράφηκε στη ρωσική μισθοφορική ομάδα Wagner για βοήθεια σε θέματα ασφαλείας.
Τον Οκτώβριο, η Ουάσινγκτον χαρακτήρισε επίσημα την κατάληψη της στρατιωτικής εξουσίας ως πραξικόπημα, γεγονός που ενεργοποίησε τους νόμους των ΗΠΑ που περιορίζουν τη στρατιωτική υποστήριξη και τη βοήθεια που μπορούν να παρέχουν στον Νίγηρα. Έκτοτε, οι διπλωματικές προσπάθειες για την αποκατάσταση των δεσμών με τον Νίγηρα υπήρξαν ανεπιτυχείς.
Μέχρι πρόσφατα, η Ουάσινγκτον θεωρούσε τον Νίγηρα βασικό εταίρο και σύμμαχο σε μια περιοχή που έγιναν πολλά πραξικοπήματα τα τελευταία χρόνια, επενδύοντας εκατομμύρια δολάρια στη βάση του Αγκαντέζ, η οποία ήταν ζωτικής σημασίας για τις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ στο Σαχέλ. Οι ΗΠΑ έχουν επίσης επενδύσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια στην εκπαίδευση του στρατού του Νίγηρα από τότε που άρχισαν τις επιχειρήσεις εκεί το 2013.
Το Πεντάγωνο δήλωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ θα μεταφέρουν προς το παρόν τις περισσότερες από τις περίπου 100 δυνάμεις που έχουν αναπτύξει στο γειτονικό Τσαντ. Το Τσαντ εξετάζει επίσης αν θα συνεχίσει τη συμφωνία ασφαλείας με τις ΗΠΑ.