Απαγόρευση κυκλοφορίας από το σούρουπο ως τα ξημερώματα επιβλήθηκε στην κεντρική πολιτεία Πλατό της Νιγηρίας, όπου μαίνονται εδώ και μέρες σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα σε κτηνοτρόφους και γεωργούς με δεκάδες νεκρούς. Τουλάχιστον 86 άνθρωποι σκοτώθηκαν μόνο το Σαββατοκύριακο.
Οι συγκρούσεις ανάμεσα σε κτηνοτρόφους και γεωργούς, που ξεσπούν σποραδικά επί δεκαετίες στην κεντρική Νιγηρία, αναζωπυρώθηκαν φέτος, ειδικά στις πολιτείες στη λεγόμενη «μεσαία ζώνη» της Νιγηρίας, όπου ο πληθυσμός είναι μεικτός από θρησκευτική και φυλετική άποψη. Τα θύματα στην περιοχή φέτος ξεπερνούν τον αριθμό των θανάτων που αποδίδονται στη δράση της τζιχαντιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ, στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας.
«Η κυβέρνηση επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 ως τις 06:00 για να αποκατασταθεί η ομαλότητα» και «η αστυνομία και άλλα στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού», δήλωσε στο Reuters ο Γιακούμπου Ντατί, αξιωματούχος στην πολιτεία.
Η Άντι Έιντι, ανώτερη αξιωματικός της αστυνομίας στην πολιτεία Πλατό, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «τουλάχιστον 86 άνθρωποι σκοτώθηκαν» σε χωριά της περιοχής Μπάρικιν Λάντι, ενώ άλλοι έξι τραυματίστηκαν και 50 σπίτια πυρπολήθηκαν.
Η βία μεταξύ των κτηνοτρόφων και των γεωργών για τη χρήση της γης και της βλάστησης μοιάζει να έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο φέτος, να έχει μετατραπεί σε φαύλο κύκλο επιθέσεων και ενεργειών αντιποίνων.
Οι αιματηρές συγκρούσεις στην κεντρική Νιγηρία, που συνδέονται με τα δικαιώματα πρόσβασης σε βοσκότοπους και τη μείωση της καλλιεργήσιμης γης, εγείρουν ερωτήματα για το κατά πόσον η κυβέρνηση είναι σε θέση να εγγυηθεί την ασφάλεια στη χώρα. Το ζήτημα χαρακτηρίζεται όλο και πιο σοβαρό πρόβλημα για τον πρόεδρο Μουχαμαντού Μπουχάρι, ο οποίος σχεδιάζει να διεκδικήσει την επανεκλογή του τον Φεβρουάριο -ακόμη περισσότερο επειδή ο αρχηγός του κράτους είχε εκλεγεί υποσχόμενος να αποκαταστήσει την ειρήνη και τη σταθερότητα.
Η σύγκρουση για τους πόρους στην κεντρική Νιγηρία, που έχει επιδεινωθεί λόγω της δημογραφικής έκρηξης στην πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής (180 εκατ. κάτοικοι) έχει προσλάβει φυλετικά και θρησκευτικά χαρακτηριστικά.
Ο Μπουχάρι και το κόμμα του απορρίπτουν τις κατηγορίες πολιτικών τους αντιπάλων ότι κωλυσιεργούν ως προς την απόδοση δικαιοσύνης σε βάρος κτηνοτρόφων, που ανήκουν στη δική του φυλή. Ο Μπουχάρι, μουσουλμάνος που ανήκει στη φυλή Φουλάνι, κατηγορείται πως μεροληπτεί παρά τις σφαγές διότι οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι είναι ομόθρησκοι και ομοεθνείς του, κάτι που η κυβέρνησή του έχει διαψεύσει επανειλημμένα.
(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters)