Οι προσπάθειες μιας Νιγηριανής σεφ να σπάσει το ρεκόρ μαγειρέματος χωρίς διακοπή αναγνωρίστηκαν επίσημα από τα Παγκόσμια Ρεκόρ Γκίνες (GWR).
Η Χίλντα Μπάτσι προκάλεσε αίσθηση στην πατρίδα της και υπό τις επευφημίες πολλών συμπολιτών της στο εμπορικό κέντρο της Νιγηρίας, το Λάγος, όπου βρίσκεται η κουζίνα της, μαγείρευε επί τέσσερις μέρες τον περασμένο μήνα.
Μαγείρευε για 100 ολόκληρες ώρες - και της επιτρεπόταν ένα πεντάλεπτο διάλειμμα κάθε ώρα ή το αντίστοιχο διάστημα για πολλές ώρες.
Ωστόσο, τα ρεκόρ Γκίνες κατέγραψαν το ρεκόρ της σε 93 ώρες και 11 λεπτά, αφαιρώντας της επτά ώρες επειδή έκανε ένα μεγαλύτερο διάλειμμα από το επιτρεπόμενο σε μια περίπτωση.
Ακόμα και έτσι πέτυχε να καταρρίψει το προηγούμενο ρεκόρ κατά πέντε ώρες. Tο προηγούμενο ρεκόρ είχε σημειώσει το 2019 στη Ρέβα της Ινδίας η Ινδή σεφ Λάτα Τόντον.
Η 27χρονη σεφ μαγείρεψε περισσότερα από 100 διαφορετικά πιάτα από τη στιγμή που άνοιξε το μάτι της κουζίνας της στις 18:00 την Πέμπτη 11 Μαΐου. Σταμάτησε να μαγειρεύει την επόμενη Δευτέρα.
Στην προσπάθεια της να σπάσει το ρεκόρ, η Μπάτσι μαγείρεψε κυρίως νιγηριανά πιάτα, όπως ρύζι τζόλοφ (ρύζι μαγειρεμένο σε πλούσιο ζωμό και σάλτσα. Το εθνικό φαγητό της Νιγηρίας) καθώς και διάφορα άλλα είδη ρυζιού και ζυμαρικών, ενώ έφτιαξε και ακάρα- ένα δημοφιλές φαγητό του δρόμου που φτιάχνεται από τηγανητά φασολοπιτάκια. Το φαγητό μοιράστηκε στους προσκεκλημένους.
Σύμφωνα με τους κανόνες των ρεκόρ Γκίνες, της επιτρεπόταν ένας βοηθός και να χρησιμοποιεί την τουαλέτα ή να κοιμάται μόνο κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων της.
Μετά τη μαραθώνια μαγειρική της συνεδρία, μίλησε για το τι την παρακίνησε: «Απλώς ήξερα ότι πρέπει να κάνω κάτι που να είναι... έξω από τα συνηθισμένα για να βάλω τον εαυτό μου στο χάρτη, να βάλω τη Νιγηρία στο χάρτη, να βάλω τις νεαρές Αφρικανίδες στο χάρτη».
Η Μπάτσι έδειχνε εμφανή σημάδια από την σωματική της κόπωση και στα διαλείμματά της έβαζε ψυχρές κομπρέσες στο κεφάλι της και έκανε μασάζ στα πόδια της. Ένας ιατρικός βοηθός έκανε επίσης τακτικούς ελέγχους.
Η προσπάθειά της καθήλωσε τη Νιγηρία.
«Ο μαραθώνιος μαγειρικής της Χίλντα ήταν μάλιστα τόσο δημοφιλής που ο ιστότοπός μας κατέρρευσε για δύο ημέρες λόγω του τεράστιου όγκου επισκεψιμότητας που δεχτήκαμε από τη λεγεώνα των πιστών θαυμαστών της», ανέφεραν τα Ρεκόρ Γκίνες.
Πηγή: BBC