Παρελθόν αποτελεί το αμφιλεγόμενο μουστάκι του πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Νότια Κορέα, με τον ίδιο να εξηγεί ότι το ξύρισε επειδή ήταν πολύ άβολο με τη μάσκα που φοράει λόγω κορονοϊού.
Ο Χάρι Χάρις ζήτησε από έναν κουρέα στη Σεούλ να αφαιρέσει τις πολυσηζητημένες τρίχες από το πρόσωπό, αφού υπέφερε κατά τη διάρκεια του ζεστού και υγρού καλοκαιριού στην πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας. Μάλιστα, η πρεσβεία δημοσίευσε ένα βίντεο στο Twitter που κατέγραψε όλη την εμπειρία που βίωσε ο πρέσβης πριν και μετά το ξύρισμα.
Ο Χάρις έγραψε αργότερα στον δικό του λογαριασμό στο Twitter: «Χαίρομαι που το έκανα. Για μένα η επιλογή ήταν ή να κρατήσω το μουστάκι ή τη μάσκα. Το καλοκαίρι στη Σεούλ είναι πολύ ζεστό και υγρό και για τα δύο».
Εξάλλου, μέχρι στιγμής, η χώρα έχει καταγράψει πάνω από 14.000 κρούσματα και 299 θανάτους, σύμφωνα με στοιχεία του πανεπιστημίου Johns Hopkins.
Ο Χάρις είναι πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Νότια Κορέα από τον Ιούλιο του 2018 και το μουστάκι του έχει γίνει αντικείμενο περίεργης κριτικής από ένα μικρό τμήμα της τοπικής κοινωνίας.
Τον περασμένο Ιανουάριο, ο Χάρις είπε στους δημοσιογράφους ότι το μουστάκι του «για κάποιο λόγο απασχολεί τα μέσα μαζικής ενημέρωσης» μετά τα βιτριολικά σχόλια εναντίον του στο διαδίκτυο.
Το επίκεντρο της κριτικής ήταν ότι με το μουστάκι, ο Χάρις έμοιαζε με τους αυταρχικούς Ιάπωνες ηγέτες που κυβέρνησαν την Κορεατική Χερσόνησο κατά τη διάρκεια της Ιαπωνικής κατοχής από το 1910 έως το 1945.
Μερικοί από τους πιο σημαντικούς ηγέτες της Ιαπωνίας κατά τη διάρκεια του πολέμου - συμπεριλαμβανομένου του αυτοκράτορα Χιροχίτο και του Τόγιο Χιντόκι, του πρωθυπουργού που αργότερα εκτελέστηκε από ένα μεταπολεμικό δικαστήριο - είχαν μουστάκι.
Κάτω από την ιαπωνική κυριαρχία, πολλοί Κορεάτες βασανίστηκαν, δολοφονήθηκαν και υποδουλώθηκαν, κάτι που έχει μείνει χαραγμένο στη μνήμη των πιο ηλικιωμένων και παραμένει ένα πολύ συναισθηματικό θέμα τόσο στη Βόρεια όσο και στη Νότια Κορέα.
Τα τελευταία χρόνια, ζητήματα που σχετίζονται με τις ιαπωνικές επανορθώσεις για τις βαρβαρότητες στην Κορέα έχουν γίνει ένα σημείο διαμάχης μεταξύ της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας.
Ενα άλλο ζήτημα είναι ότι η Νότια Κορέα είναι μια ομοιογενής κοινωνία όπου οι οικογένειες μικτών φυλών είναι σπάνιες και η ξενοφοβία παραμένει συχνή.
Ο Χάρις γεννήθηκε στην Ιαπωνία από μια Γιαπωνέζα μητέρα και Αμερικανό πατέρα, ο οποίος ήταν αξιωματικός του Ναυτικού, και ορισμένοι στο διαδίκτυο έχουν στηλιτεύσει και την καταγωγή του.
Αλλά ο Χάρις δεν είναι Ιάπωνας, είναι πολίτης των ΗΠΑ. «Καταλαβαίνω την ιστορική εχθρότητα που υπάρχει μεταξύ των δύο χωρών, αλλά δεν είμαι ο Ιάπωνας πρέσβης στην Κορέα, είμαι ο Αμερικανός πρέσβης στην Κορέα», δήλωσε ο Χάρις σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Korea Times τον Δεκέμβριο.
(με πληροφορίες από CNN)