Νόμπελ Λογοτεχνίας στην Ολγκα Τοκάρτσουκ και τον Πέτερ Χάντκε

Αμφότεροι θα είναι παρόντες στην τελετή απονομής.
nnn
nnn
nobel
nobel

Μία γυναίκα, όπως αναμενόταν, η Πολωνέζα Ολγκα Τοκάρτσουκ, είναι η νικήτρια του Νόμπελ Λογοτεχνίας για το 2018 και ο Αυστριακός Πέτερ Χάντκε είναι ο νικητής για το 2019.

Οπως δήλωσε ο παρουσιαστής των βραβείων, η Επιτροπή επικοινώνησε και με τους δύο βραβευθέντες. Ο Χάντκε ήταν στο σπίτι του και η Τοκάρτσουκ σε μία εκδήλωση στην Γερμανία. Αμφότεροι θα είναι παρόντες στην τελετή απονομής.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Σουηδικής Ακαδημίας, η Ολγκα Τοκάρτσουκ τυιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας «για την αφηγηματική φαντασία της, η οποία, με εγκυκλοπαιδικό πάθος, αντιπροσωπεύει την υπέρβαση των ορίων ως μορφή ζωής.» Είναι η 15η γυναίκα που κερδίζει ένα από τα 112 Νόμπελ Λογοτεχνίας που έχουν απονεμηθεί από το 1901.

Ο Πέτερ Χάντκε, από την πλευρά του, τιμήθηκε «για μία δουλειά με μεγάλη επιρροή, η οποία εξερευνά τα όρια και την εξειδίκευση της ανθρώπινης εμπειρίας».

Οι νικητές θα πάρουν από 820.000 ευρώ ο καθένας.

Η Ολγκα Τοκάρτσουκ.
Η Ολγκα Τοκάρτσουκ.
ASSOCIATED PRESS

Η Ολγκα Τοκάρτσουκ γεννήθηκε το 1962 στην Πολωνία. Εκανε το ντεμπούτο της στο μυθιστόρημα το 1993 με το «The Journey of the Book-People».

«Η μεγάλη επιτυχία ήρθε με το τρίτο μυθιστόρημά της, «Το Αρχέγονο Καλοκαίρι και Αλλοι Καιροί» (Καστανιώτης) το οποίο εκδόθηκε το 2010 - και ειναι το μόνο βιβλίο της που κυκλοφορεί στα ελληνικά. Σύμφωνα με την Ακαδημία, πρόκειται «για ένα εξαιρετικό παράδειγμα της σύγχρονης Πολωνέζικης λογοτεχνίας μετά το 1989.»

«Το magnum opus της Ολγκα Τοκάρτσουκ είναι μέχρι στιγμής το εντυπωσιακό, ιστορικό μυθιστόρημα του 2014, «The Books of Jacob».Σε αυτή την δουλειά επέδειξε την ανώτερη ικανότητα ενός μυθιστορήματος να παρουσιάσει μία περίπτωση η οποία είναι πέρα από της δυνατότητες της ανθρώπινης αντίληψης.»

H Πολωνέζα συγγραφέας κέρδισε το βρετανικό βραβείο Man Booker 2018 για το μυθιστόρημα «Flights», το οποίο ανακηρύχθηκε καλύτερο ξενόγλωσσο βιβλίο που κυκλοφόρησε μεταφρασμένο στη Βρετανία. Η Τοκάρτσουκ μοιράστηκε το έπαθλο των 55.000 ευρώ με τη μεταφράστριά της.

Ο Πέτερ Χάντκε.
Ο Πέτερ Χάντκε.
picture alliance via Getty Images

Ο Πέτερ Χάντκε γεννήθηκε το 1942 στο χωριό Γκρίφεν της νότιας Αυστρίας. Ηταν η γεννέτειρα της μητέρας του, η οποία ανήκε στον σλοβενική μειονότητα. Το πρώτο μυθιστόρημά του, «Die Hornissen» εκδόθηκε το 1966 και μαζί με το θεατρικό έργο «Offending the Audience» το 1969, ο Χάντκε «έδωσε το στίγμα του στην λογοτεχνική σκηνή».

Σύμφωνα με την Ακαδημία, «πενήντα χρόνια αργότερα και μετά από μεγάλο αριθμό βιβλίων που ανήκουν σε διαφορετικά είδη, ο Χάντκε έχει καθιερωθεί ως ένας από τους συγγραφείς με τη μεγαλύτερη επιρροή στην Ευρώπη μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο.»

«Η ιδιαίτερη τέχνη του Πέτερ Χάντκε είναι η ιδιαίτερη προσοχή στα τοπία και την υλική παρουσία του κόσμου, γεγονός το οποίο έχει κάνει τον κινηματογράφο και την ζωγραφική δύο από τις σημαντικότερες πηγές της έμπνευσής του.»

Τα περισσότερα βιβλία του Πέτερ Χάντκε έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά.

Δημοφιλή