Νομικό πλαίσιο για την τηλεργασία φέρνει το υπουργείο Εργασίας

Ποιες είναι οι νέες υποχρεώσεις του εργοδότη.
Tom Werner via Getty Images

Με δέσμη 10 διατάξεων καθορίζεται, για πρώτη φορά, το θεσμικό και νομικό πλαίσιο της τηλεργασίας, σε νομοσχέδιο που θα έρθει τις επόμενες ημέρες στη Βουλή από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, βασικές κατευθυντήριες αρχές του πλαισίου αποτελούν:

  • Πλήρης σεβασμός των εργασιακών σχέσεων.
  • Τήρηση ωραρίου από τον εργοδότη.
  • Σεβασμός της ιδιωτικής ζωής του τηλεργαζομένου.
  • Κάλυψη του κόστους εξοπλισμού από τον εργοδότη.
  • Απαγόρευση της χρήσης κάμερας.
  • Σύστημα ελέγχου τηλεργασίας, σύμφωνα με τη νομοθεσία περί προσωπικών δεδομένων.
  • Δήλωση εργαζομένου και ωραρίου τηλεργασίας στην «ΕΡΓΑΝΗ».

Σύμφωνα δε με ρεπορτάζ του Γιάννη Φώσκολου για το Έθνους και της Ρούλας Σαλούρου στο Euro2day, θα δίνεται η δυνατότητα μονομερούς επιβολής από τον εργοδότη αλλά και δικαίωμα στον εργαζόμενο να ζητήσει από μόνος του την εργασία από το σπίτι. Επίσης, δεν θα μπορεί να αλλάζει τη φύση της σύμβασης εργασίας, ενώ εκτός από την υποχρέωση του εργοδότης να καλύπτει το κόστος του εξοπλισμού και τη συντήρησή του, προβλέπεται επίσης ότι αν ο εξοπλισμός ανήκει στον εργαζόμενο, στη σύμβαση πρέπει να προσδιορίζεται ο τρόπος αποκατάστασης του κόστους χρήσης του για την τηλεργασία.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, αυτό το μεγάλο βήμα του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ολοκληρώνεται με την ίδρυση αυτοτελούς Τμήµατος Ελέγχου Τηλεργασίας στο Σώµα Επιθεώρησης Εργασίας, το οποίο θα είναι αρμόδιο για τη διενέργεια ελέγχων για τη διαπίστωση της τήρησης των όρων της συμφωνίας για τηλεργασία και των μέτρων για την ασφάλεια και υγεία του τηλεργαζομένου.

«Ο θεσμός της τηλεργασίας, ο οποίος αναδείχθηκε στην περίοδο της πανδημίας, αποτελεί μία νέα δυναμική πρόκληση από το μέλλον, στην οποία πρέπει να προσαρμοστούν η ελληνική αγορά εργασίας, οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου.

«Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ωστόσο, καλείται να αξιοποιήσει τη νέα πραγματικότητα και να συμβαδίσει με τα νέα δεδομένα, δημιουργώντας ένα συνεκτικό νομοθετικό πλαίσιο» αναφέρει επίσης.

Δημοφιλή