Τους επίκαιρους προβληματισμούς αλλά τις επιστημονικές εξελίξεις σε ένα κρίσιμο πεδίο για την Νομική Επιστήμη συζήτησαν εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής κοινότητας της Ελλάδας αλλά και της Κύπρου, σε μεγάλη εκδήλωση που διοργάνωσε στην Αθήνα ο Σύλλογος Ελλήνων Αποφοίτων του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου σε συνεργασία με την Ένωση Νεών Ασκούμενων Δικηγόρων Αθηνών (Ε.Α.Ν.Δ.Α.), με θέμα «Νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες: Κίνδυνοι Ποινικής Εμπλοκής του Δικηγόρου».
Η εκδήλωση έγινε την Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024 στην Αίθουσα εκδηλώσεων του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Δ.Σ.Α.) «Μιχάλης Ζαφειρόπουλος», ενώ ξεκίνησε με την εισήγηση του Δρ Πολυχρόνη Τσιρίδη, Δικηγόρου Πειραιά, Συγγραφέα του βιβλίου «Οι κίνδυνοι εμπλοκής του δικηγόρου κατά την άσκηση της δικηγορίας» και Επισκέπτη Καθηγητή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.
Λίγο νωρίτερα στην εκδήλωση είχαν χαιρετίσει οι:
Μαρινέττα Γούναρη-Χατζησαράντου, Αντιπρόεδρος Δ.Σ.Α.
Στέλιος Βούκουνας, Πρόεδρος Ε.Α.Ν.Δ.Α.
Φάνης Παυλίδης, Δικηγόρος Πειραιά, Πρόεδρος Συλλόγου Ελλήνων Αποφοίτων Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου
Μανώλης Μπεντενιώτης, Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Διοίκησης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου
Στην διάρκεια της εκδήλωσης, παρέμβαση με θέμα «Υποχρεώσεις Δικηγόρων στο πλαίσιο του Ν. 4557/2018» έκανε ο Αργύρης Μπεντενιώτης, Δικηγόρος Αθηνών, Υπ. Διδάκτορας, Συγγραφέας του Βιβλίου «Νομιμοποίηση Εσόδων Από Παράνομες Δραστηριότητες» και Απόφοιτος του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου. Τον συντονισμό των παραπάνω είχε ο Ανδρέας Τερζίμπασης, Δικηγόρος Αθηνών, τ. Πρόεδρος Ε.Α.Ν.Δ.Α., Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων Συλλόγου Ελλήνων Αποφοίτων Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.
Στον χαιρετισμό του εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΕΠΚ), ο κύριος Μανώλης Μπεντενιώτης ανέφερε ότι το Ίδρυμα του αποτελεί «ένα περιφερειακό, αλλά διεθνούς αναγνώρισης Πανεπιστήμιο» και συμπλήρωσε ότι «ανήκει στον διεθνή Όμιλο Gallileo Global Education, που λειτουργεί σε 13 χώρες, 54 ακαδημαϊκά ιδρύματα με περίπου 91 φοιτητουπόλεις με πάνω από 170.000 φοιτητές».
Αναφερόμενος στην ακαδημαϊκή παρουσία του, ο κ. Μπεντενιώτης πρόσθεσε ότι «το γεγονός πως το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΕΠΚ) λειτουργεί παράρτημα Ιατρικής Σχολής στην Φρανκφούρτη της Γερμανίας, μετά από τις διαδικασίες εγκρίσεων της Κυπριακής και της Γερμανικής Κυβέρνησης, επιβεβαιώνει αυτή τη διεθνή καταξίωση».
Ειδικά για την Νομική του Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, ο κύριος Μπεντενιώτης επεσήμανε ότι: «Είναι η τέταρτη, χρονολογικά, Νομική Σχολή κατεύθυνσης ελληνικού δικαίου, μετά την πρώτη του ΕΚΠΑ, τη δεύτερη του ΑΠΘ και την τρίτη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ), πλην όμως έχει γίνει δεκτό ότι είναι η πλέον πρωτοποριακή, σε σχέση με τις σπουδές, την παρακολούθηση των μαθημάτων, την υποχρεωτικότητα των παρουσιών, αλλά και την αναγκαιότητα παρακολούθησης συνεδριάσεων δικαστηρίων, όπως του Αρείου Πάγου, του Συμβούλιο της Επικρατείας, των Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων, αλλά και την παρακολούθηση των εικονικών δικών, αλλά και την ενεργή συμμετοχή σε ενδιάμεσες του εξαμήνου επιστημονικές εργασίες».
Κατέληξε δε με τις φράσεις: «Αυτή η ιδιαίτερα σημαντική επιμέλεια σε σχέση με τις σπουδές και η σχέση των σπουδαστών με τους καθηγητές, έχει αποτέλεσμα ακριβώς, σήμερα, οι απόφοιτοι της Νομικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου να έχουν διακεκριμένη καταξίωση, τόσο στον επιστημονικό τομέα, όσο και στη δημόσια και κοινωνική τους δραστηριότητα».
Η συζήτηση που διεξήχθη στο Δ.Σ.Α. μεταδόθηκε ζωντανά από το κανάλι YouTube της Ε.Α.Ν.Δ.Α.