«Νομίζαμε πως ζούσαμε στην πιο ασφαλή χώρα του κόσμου» λένε οι μουσουλμάνοι στη Νέα Ζηλανδία

Ζουν στη χώρα περί τα 100 χρόνια, και αποτελούν το 1% του πληθυσμού.
AP

Η μικρή μουσουλμανική κοινότητα της Νέας Ζηλανδίας είναι σοκαρισμένη μετά τις επιθέσεις εναντίον δύο χώρων προσευχής Μουσουμάνων στο Κράισττσερτς που σύμφωνα με τις τελευταίες αναφορές έχουν κοστίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 49 ανθρώπους, καθώς μέχρι τώρα πίστευε ότι ζούσε «στην πιο ασφαλή χώρα του κόσμου».

Οι μουσουλμάνοι της Νέας Ζηλανδίας συνυπάρχουν με τις άλλες κοινότητες του νησιού χωρίς προβλήματα, καθώς η μεγάλη πλειονότητα των κατοίκων αντιμετωπίζει θετικά τη διαφορετικότητα.

Πληθυσμός

Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή του 2013, υπάρχουν λίγοι περισσότεροι από 46.000 μουσουλμάνοι στη Νέα Ζηλανδία, αντιπροσωπεύουν δηλαδή του 1% του πληθυσμού.

Ο αριθμός των ανθρώπων που δήλωναν μουσουλμάνοι αυξήθηκε κατά 28% από το 2006 ως το 2013, όπως αναφέρει η στατιστική υπηρεσία της χώρας. Περίπου το ένα τέταρτο αυτών έχει γεννηθεί στη Νέα Ζηλανδία.

Η πρωθυπουργός Τζασίντα Άρντερν προσπάθησε να καθησυχάσει τη μουσουλμανική κοινότητα μετά το μακελειό. «Είμαστε ένα κράτος που είναι περήφανο που περιλαμβάνει περισσότερες από 200 εθνότητες και 160 γλώσσες. Και μέσω αυτής της διαφορετικότητας μοιραζόμαστε κοινές αξίες», τόνισε.

AP

Ενσωμάτωση

Ο Μουστάφα Φαρούκ, πρόεδρος της ισλαμικής ένωσης της Νέας Ζηλανδίας, υπογράμμισε μετά την επίθεση ότι η μουσουλμανική κοινότητα μέχρι τώρα αισθανόταν ασφαλής σε αυτό το απομονωμένο αρχιπέλαγος της Ωκεανίας.

Η κοινότητα πίστευε ότι «ζούσαμε στην πιο ασφαλή χώρα του κόσμου, δεν πιστεύαμε ποτέ ότι θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο», εξήγησε ο Φαρούκ μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο TVNZ.

«Οι μουσουλμάνοι ζουν στη Νέα Ζηλανδία επί περισσότερα από 100 χρόνια και ποτέ δεν μας έχει συμβεί κάτι τέτοιο, όποτε δεν θα αλλάξει η ο τρόπος που αισθανόμαστε» για τη χώρα, διαβεβαίωσε.

Οι νέοι που ανήκουν στη μουσουλμανική κοινότητα «προσαρμόζονται καλύτερα στη ζωή στη Νέα Ζηλανδία», σε σύγκριση με τους νέους Μαορί ή όσους έχουν ευρωπαϊκή καταγωγή, σύμφωνα με έκθεση του 2010 που πραγματοποιήθηκε από το κέντρο διαπολιτιστικών ερευνών του πανεπιστημίου Βικτόρια στο Ουέλινγκτον.

Kai Schwoerer via Getty Images

Ωστόσο η κοινότητα αντιμετωπίζει και δυσκολίες. Συχνά οι μουσουλμάνοι μετανάστες αντιμετωπίζονται από τους Νεοζηλανδούς «λιγότερο ευνοϊκά» σε σύγκριση με αυτούς άλλων κοινοτήτων,όπως αναφέρει η έκθεση. Για παράδειγμα οι μετανάστες που κατάγονταν από χώρες όπως το Πακιστάν ή την Ινδονησία αντιμετωπίζονται πιο αρνητικά σε σχέση με αυτούς που κατάγονται από την Κίνα ή τις Φιλιππίνες.

Επίσης, αν και συχνά διαθέτουν περισσότερα προσόντα σε σύγκριση με μετανάστες από άλλες χώρες, οι μουσουλμάνοι δυσκολεύονται περισσότερο να βρουν εργασία, αναφέρει έκθεση της εφημερίδας New Zealand Herald του 2015.

Τα σκίτσα του Μωάμεθ

Ωστόσο στη Νέα Ζηλανδία δεν υπήρξαν ποτέ σημαντικές εντάσεις παρά μόνο το 2006 όταν δημοσιεύτηκαν στον Τύπο της Δανίας σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ, τα οποία αναδημοσιεύθηκαν από και τον τοπικό Τύπο και θεωρήθηκαν βλάσφημα από τους μουσουλμάνους.

Τα σκίτσα προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις στη μουσουλμανική κοινότητα και χιλιάδες διαδηλωτές είχαν βγει στους δρόμους.

Η τότε πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Έλεν Κλαρκ είχε υπερασπιστεί την ελευθερία του Τύπου, εκτιμώντας παράλληλα ότι η δημοσίευση των σκίτσων δεν ήταν συνετή.

(Με πληροφορίες από AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή