Στους Μούντζι Γκ. Μπαουέντι, Λούις Ι. Μπρους και Αλεξέι Εκίμοφ απονέμεται το φετινό βραβείο Νόμπελ Χημείας για την ″ανακάλυψη και σύνθεση κβαντικών κουκκίδων”,
Ο γάλλος Μπαουέντι είναι ερευνητής στο ΜΙΤ, ο αμερικανός Μπρους στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια και ο ρώσος Εκίμοφ στην αμερικανική εταιρείας Nanocrystals Technology.
″Οι νομπελίστες... κατάφεραν να παράγουν σωματίδια τόσο μικρά που οι ιδιότητές τους καθορίζονται από κβαντικά φαινόμενα. Τα σωματίδια, τα οποία ονομάζονται κβαντικές κουκκίδες, έχουν πλέον μεγάλη σημασία στη νανοτεχνολογία”, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Νόμπελ για τη Χημεία.
″Οι ερευνητές πιστεύουν ότι στο μέλλον θα μπορούσαν να συνεισφέρουν σε ευέλικτα ηλεκτρονικά, μικροσκοπικούς αισθητήρες, λεπτότερα ηλιακά κύτταρα και κρυπτογραφημένη κβαντική επικοινωνία»”.
Τα νανοσωματίδια και οι κβαντικές κουκκίδες χρησιμοποιούνται σε φώτα LED και μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την καθοδήγηση των χειρουργών ενώ αφαιρούν τον καρκινικό ιστό.
Πριν πάντως την επίσημη ανακοίνωση των ονομάτων των βραβευθέντων, προκλήθηκε σύγχυση καθώς σύμφωνα με τον σουηδικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό SVT αρμόδιοι της Βασιλικής Σουηδικής Ακαδημίας Επιστημών έστειλαν σε εφημερίδα ένα δελτίο τύπου σήμερα το πρωί που περιείχε τα ονόματα των νικητών. Τα ονόματα ήταν ίδια με αυτά που τελικά ανακονώθηκαν παρά τις διαψεύσεις που ακολούθησαν της δημοσίευσης της είδησης περί πιθανής ”γκάφας” της Ακαδημίας.