Νόμπελ Φυσικής σε τρεις επιστήμονες για την κατανόηση της κλιματικής αλλαγής

Ενας Ιάπωνας με Αμερικανική υπηκοότητα, ένας Γερμανός κι ένας Ιταλός οι φετεινοί νικητές.
.
.
Nobelprize.org

Η Βασιλική Ακαδημία Επιστημών της Σουηδίας ανακοίνωσε την απονομή του Νόμπελ Φυσικής 2021 στους Σουικούρο Μανάμπε, Κλάους Χέσελμαν και Τζόρτζιο Ραρίσι, για τις ανακαλύψεις τους σχετικά με το κλίμα της Γης.

Ο 90χρονος Σουικούρο Μανάμπε, που γεννήθηκε στην Ιαπωνία και έχει Αμερικανική υπηκοότητα και ο Γερμανός Κλάους Χέσελμαν μοιράστηκαν το μισό βραβείο για «την δημιουργία μοντέλων του κλίματος της Γης, τη μέτρηση της μεταβλητότητας και την ακριβή πρόβλεψη της υπερθέρμανσης του πλανήτη.»

Το άλλο μισό βραβείο απονεμήθηκε στον Ιταλό Τζόρτζιο Παρίσι, «για την ανακάλυψη της σχέσης της αταξίας και τις διακυμάνσεις των φυσικών συστημάτων από το επίπεδο του ατόμου, στο επίπεδο των πλανητών.»

Ο Μανάμπε είναι σήμερα στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον των ΗΠΑ, ο Χάσελμαν στο Ινστιτούτο Μετεωρολογίας Μαξ Πλάνκ του Αμβούργου και ο Παρίσι στο Πανεπιστήμιο Σαπιέντσα της Ρώμης.

Σύμφωνα με την Σουηδική επιτροπή, «το φετεινό Νόμπελ Φυσικής αναγνωρίζει νέες μεθόδους για την περιγραφή περίπλοκων συστημάτων και την πρόβλεψη της μακροπρόθεσμης συμπεριφοράς τους. Ενα περίπλοκο σύστημα θεμελιώδους σημασίας για την ανθρωπότητα, είναι το κλίμα της Γης.»

Η Επιτροπή των Βραβείων Νόμπελ υπογράμμισε ότι οι Μανάμπε και Χάσελμαν «έθεσαν τα θεμέλια της γνώσης μας για το κλίμα της Γης και το πώς η ανθρωπότητα το επηρεάζει.»

Ο Μανάμπε το 2017.
Ο Μανάμπε το 2017.
via AP

Αρχίζοντας από την δεκαετία του ’60, ο Μανάμπε απέδειξε πώς οι αυξήσεις της ποσότητας του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, θα οδηγούσε σε αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη και έθεσε τα θεμέλια για τα σημερινά κλιματικά μοντέλα.

Ο Κλάους Χάσελμαν.
Ο Κλάους Χάσελμαν.
FABIAN BIMMER via REUTERS

Μία δεκαετία αργότερα, ο Χέσελμαν δημιούργησε ένα μοντέλο το οποίο συνέδεε το νερό και το κλίμα και το οποίο βοήθησε στην κατανόηση των λόγων για τους οποίους τα κλιματικά μοντέλα μπορούν να είναι ακριβή, παρά την φαινομενικά χαώδη φύση του καιρού.

Επίσης, ανέπτυξε μεθόδους για την αναζήτηση συγκεκριμένων ενδείξεων της ανθρώπινης επιρροής στο κλίμα.

Ο Παρίσι «έφτιαξε ένα άκρως φυσικό και μαθηματικό μοντέλο» το οποίο έκανε εφικτή την κατανόηση περίπλοκων συστημάτων σε τομείς τόσο διαφορετικούς όσο τα μαθηματικά, η βιολογία, οι νευροεπιστήμες και η μηχανική μάθηση.

Μετά την ανακοίνωση των βραβείων, ο Παρίσι δήλωσε ότι «είναι πολύ επείγον να πάρουμε πολύ μεγάλες αποφάσεις και να προχωρήσουμε με πολύ μεγάλη ταχύτητα» για να σταματήσουμε την κλιματική αλλαγή. «Είναι ξεκάθαρο ότι για τις μελλοντικές γενιές, πρέπει να δράσουμε τώρα.»

Ο Τζόρτζιο Παρίσι.
Ο Τζόρτζιο Παρίσι.
HuffPost Italy

To 2020, το μισό Νόμπελ Φυσικής απονεμήθηκε στον Βρετανό Ρότζερ Πένροουζ και το άλλο μισό από κοινού στον Γερμανό Ράινχαρντ Γκέντσελ και στην Αμερικανίδα Άντρεα Γκετς, για τη συμβολή τους στην έρευνα γύρω από τις μαύρες τρύπες.

Το βραβείο συνοδεύεται από ένα χρυσό μετάλιο και 10 εκατομμύρια Σουηδικές κορώνες (σχεδόν ένα εκατομμύριο ευρώ). Τα χρήματα προέρχονται από την κληρονομιά που άφησε ο δημιουργός του βραβείου, ο Σουηδός Αλφρεντ Νόμπελ, που πέθανε το 1895.

Το χρυσό μετάλιο που συνοδεύει τα βραβεία Νόμπελ.
Το χρυσό μετάλιο που συνοδεύει τα βραβεία Νόμπελ.
Fernando Vergara via AP

Χθες ανακοινώθηκε το Νόμπελ Ιατρικής, το οποίο κέρδισαν οι Αμερικανοί επιστήμονες Ντέιβιντ Τζούλιους και Αρντέμ Παταπουτιάν, για την ανακάλυψη υποδοχέων θερμοκρασίας και αφής.

Αύριο θα ανακοινωθεί το Νόμπελ Χημείας, την επομένη το Νόμπελ Λογοτεχνίας, στις 8 Οκτωβρίου το Νόμπελ Ειρήνης και στις 11 Οκτωβρίου το Νόμπελ Οικονομικών.

Δημοφιλή