Νόμπελ Λογοτεχνίας στον Τανζανό Αμπντουλραζάκ Γκούρνα

Γεννήθηκε στην Ζανζιβάρη και ζει στην Βρετανία.
.
.
Simone Padovani/Awakening via Getty Images

Ο φετεινός νικητής του Νόμπελ Λογοτεχνίας είναι ο Αμπντουλραζάκ Γκούρνα, για «την ασυμβίβαστη και συμπονετική εξερεύνηση των επιπτώσεων της αποκοιοκρατίας και τη μοίρα του πρόσφυγα στο χάσμα ανάμεσα στους πολιτισμούς και τις ηπείρους.»

Το μυθιστόρημά του με τίτλο «Παράδεισος», που κυκλοφόρησε το 1994, ήταν σύμφωνα με την Σουηδική Ακαδημία η κορύφωση του συγγραφικού έργου του και προήλθε από ένα ερευνητικό ταξίδι στην Ανατολική Αφρική γύρω στο 1990. Είναι μία λυπηρή ιστορία αγάπης, στην οποία συκγρούονται διαφορετικοί κόσμοι και πεποιθήσεις.

Ο Γκούρνα γεννήθηκε το 1948 και μεγάλωσε στο νησί της Ζανζιβάρης, στον Ινδικό Ωκεανό, αλλά έφτασε στη Βρετανία ως πρόφυγας, στα τέλη της δεκαετίας του ’60. Εχει δημοσιεύσει δέκα μυθιστορήματα και αρκετά διηγήματα. Το προσφυγικό είναι κυρίαρχο θέμα στο λογοτεχνικό έργο του.

Μέχρι στιγμής, κανένα από τα βιβλία του δεν έχει μεταφραστεί στα Ελληνικά.

Τα βιβλία του Γκούρνα παρουσιάζονται στην Σουηδική Ακαδημία.
Τα βιβλία του Γκούρνα παρουσιάζονται στην Σουηδική Ακαδημία.
JONATHAN NACKSTRAND via Getty Images

Το περσινό Νόμπελ Λογοτεχνίας απονεμήθηκε στην Αμερικανίδα ποιήτρια Λουίζ Γκλουκ «για την αλάνθαστη ποιητική φωνή της, που με λιτή ομορφιά καθιστά κάθε μία ύπαρξη καθολική».

Η Γκλουκ ήταν μία δημοφιλής επιλογή, μετά από μερικά χρόνια αντιπαραθέσεων. Το 2018 το Νόμπελ Λογοτεχνίας αναβλήθηκε, μετά τις κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση που συγκλόνισαν την Σουηδική Ακαδημία.

Η απονομή του βραβείου στον Αυστριακό συγγραφέα Πέτερ Χάντκε το 2019, προκάλεσε διαμαρτυρίες, λόγω της υποστήριξής του στους Σέρβους κατά την διάρκεια των Βαλκανικών πολέμων την δεκαετία του 1990.

Χθες απονεμήθηκε το Νόμπελ Χημείας, στον Γερμανό Μπέντζαμιν Λιστ και τον Σκωτσέζο Ντέιβιντ ΜακΜίλαν, που ανέπτυξαν «ένα νέο και ευρηματικό εργαλείο για την δημιουργία μορίων: τον οργανοκαταλύτη, που χρησιμοποιείται στην έρευνα για νέα φάρμακα και, παράλληλα, βοήθησε την Χημεία να γίνει πιο ”πράσινη”.»

Αύριο θα γίνει η απονομή του Νόμπελ Ειρήνης και την Δευτέρα 11 Οκτωβρίου, το Νόμπελ Οικονομικών.

Τα βραβεία Νόμπελ συνοδεύονται από ένα χρυσό μετάλιο και 10 εκατομμύρια Σουηδικές κορώνες (σχεδόν ένα εκατομμύριο ευρώ). Τα χρήματα προέρχονται από την κληρονομιά που άφησε ο δημιουργός του βραβείου, ο Σουηδός Αλφρεντ Νόμπελ, που πέθανε το 1895.

Δημοφιλή