Nord Stream: Τι επίδραση θα έχουν οι διαρροές στο περιβάλλον

Ανησυχίες για το τι μπορεί να προκαλέσει ως προς την κλιματική κρίση.
via Associated Press

Ανησυχίες για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον έχουν προκαλέσει, μεταξύ άλλων, οι διαρροές στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 στη Βαλτική.

Κανένας από τους δύο δεν ήταν σε λειτουργία, μα περιείχαν και οι δύο φυσικό αέριο, που σε μεγάλο βαθμό αποτελείται από μεθάνιο, ένα ισχυρό αέριο θερμοκηπίου και τον δεύτερο μεγαλύτερο «ένοχο» της κλιματικής αλλαγής μετά το διοξείδιο του άνθρακα (CO2).

«Υπάρχουν διάφορες αβεβαιότητες, μα αν παρουσιάσουν αστοχία αυτοί οι αγωγοί, η επίδραση στο κλίμα θα είναι καταστροφική και θα μπορούσε να είναι άνευ προηγουμένου» είπε ο Ντέιβιντ ΜακΚέιμπ, χημικός με εξειδίκευση στην ατμόσφαιρα και μέλος της Clean Air Task Force.

O ΜακΚέιμπ και άλλοι ειδικοί είπαν στο Reuters πως δεν ήταν ακόμα δυνατόν να αξιολογηθεί το μέγεθος των διαρροών, δεδομένης της αβεβαιότητας ως προς παράγοντες όπως η θερμοκρασία του αερίου στους αγωγούς, η ταχύτητα των διαρροών και το πόσο αέριο θα απορροφούσαν μικρόβια στο νερό πριν φτάσει στην επιφάνεια. Ωστόσο από τη στιγμή που και οι δύο αγωγοί περιείχαν κυρίως μεθάνιο, «οι πιθανότητες για ένα μεγάλο και πολύ καταστροφικό συμβάν εκπομπών είναι πολύ ανησυχητικές».

Μέσα σε χρονικό πλαίσιο 20 ετών, το μεθάνιο έχει πάνω από 80 φορές τη δυνατότητα θέρμανσης του πλανήτη σε σχέση με το διοξείδιο του άνθρακα και περίπου 30 φορές μέσα σε διάστημα 100 ετών. Επιστήμονες λένε πως οι δραστικές περικοπές εκπομπών μεθανίου τα επόμενα έτη θα είναι καθοριστικής σημασίας ως προς τη διαχείριση της κλιματικής αλλαγής.

.
.
TT NEWS AGENCY via via REUTERS

Η Τζάσμιν Κούπερ, ερευνήτρια στο Sustainable Gas Institute του Imperial College London, είπε ότι θα ήταν δύσκολο να υπολογιστεί ακριβώς πόσο αέριο έφτανε στην ατμόσφαιρα, ειδικά δεδομένης της έλλειψης δεδομένων για διαρροές από υποθαλάσσιους αγωγούς.

«Η Gazprom πιθανότατα θα έχει μια εκτίμηση...μα από άποψης πόσο αέριο/ μεθάνιο εκπέμπεται στην ατμόσφαιρα...πρέπει να στείλουν ομάδα να μετρήσει και να παρακολουθήσει» είπε, αναφερόμενη στη ρωσική κρατική εταιρεία.

Οι διαρροές μεθανίου στην ξηρά εντοπίζονται από ένα αυξανόμενο δίκτυο ειδικών δορυφόρων, μα λόγω του νερού είναι δύσκολη η χρήση δορυφόρων για διαρροές στη θάλασσα, είπε ο Κρίστιαν Λέλονγκ, διευθυντής κλιματικών λύσεων στην εταιρεία δορυφορικών δεδομένων Kayrros. Υπερπτήσεις με αεροπλάνα ή drones θα μπορούσαν να αποτελέσουν εναλλακτικές, σύμφωνα με αναλυτές.

Μια «συντηρητική εκτίμηση» με βάση διαθέσιμα δεδομένα υποδεικνύει πως οι διαρροές μαζί απελευθέρωναν πάνω από 500 τόνους μεθανίου την ώρα όταν έγιναν οι πρώτες ρωγμές, με την πίεση και τη ροή να μειώνονται στο πέρασμα του χρόνου, είπε ο Ζαν Φρανσουά Γκοτιέ, αντιπρόεδρος μετρήσεων στη GHGSat. Συγκριτικά, η μεγάλη διαρροή Aliso Canyon στις ΗΠΑ 2016 έβγαζε περίπου 50 τόνους την ώρα στο αποκορύφωμά της.

Εκπρόσωπος του Nord Stream 2- που δεν άρχισε ποτέ να λειτουργεί κανονικά και εγκαταλείφθηκε από τη Γερμανία λίγο πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία- είπε ότι αυτή την εβδομάδα το σύστημα είχε 300 εκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου. Αν αυτή η ποσότητα απελευθερωνόταν στο σύνολό της στην ατμόσφαιρα, θα είχε ως αποτέλεσμα περίπου 200.000 τόνους εκπομπών μεθανίου, είπε ο χημικός μηχανικός Πολ Μπαλκόμπε στο Queen Mary University of London. Αντίστοιχες ήταν οι εκτιμήσεις της γερμανικής μη κερδοσκοπικής Deutsche Umwelthilfe.

Anadolu Agency via Getty Images

Αυτή η ποσότητα μεθανίου θα είχε περίπου τις ίδιες δυνατότητες θέρμανσης σε χρονικό πλαίσιο 100 ετών με περίπου 6 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα, σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters με βάση στοιχεία της IPCC. Αυτό αντιστοιχεί περίπου στην ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπεται σε έναν χρόνο από πόλεις όπως η Αβάνα, το Ελσίνκι ή το Ντέιτον του Οχάιο.

Η ποσότητα αερίου που διαρρέει από τον Nord Stream 1 είναι πιο ασαφής, με εκπρόσωπο να αρνείται να πει πόσο αέριο είχε απομείνει στο σύστημα όταν τέθηκε εκτός λειτουργίας για συντήρηση πριν λίγες εβδομάδες.

Αν και οι διαρροές πετρελαίου επηρεάζουν άμεσα και εν τέλει σκοτώνουν την άγρια πανίδα, οι διαρροές αερίου θεωρείται πως αποτελούν περιορισμένης κλίμακας απειλή για τη γύρω χλωρίδα και πανίδα. Το υπουργείο Περιβάλλοντος της Γερμανίας είπε ότι οι διαρροές δεν θα αποτελούσαν σημαντική απειλή για τη θαλάσσια ζωή, μα η Greenpeace εξέφρασε προβληματισμούς την Τρίτη για το ενδεχόμενο ψάρια να περνούν από όγκους αερίου, αντιμετωπίζοντας προβλήματα στην αναπνοή τους.

Η υπηρεσία ενέργειας της Δανίας είπε στο Reuters πως ήταν ακόμα νωρίς για να ειπωθεί ποιος θα διερευνήσει τη διαρροή του Nord Stream 2 και ουδείς είχε πάει να δει ακόμα τον αγωγό.

Οι διαρροές αναμένεται να συνεχιστούν ακόμα για μερικές ημέρες.

Με πληροφορίες από Reuters

Δημοφιλή