Κύκλοι ΥΠΕΞ: Αδιανόητα όσα καταγγέλλονται για το τουρκικό σχέδιο ανάκτησης των «8»

Συμφωνία Αθήνας-Αγκυρας για την επιστροφή των στρατιωτικών στην Τουρκία «αποκαλύπτουν» έγγραφα του Nordic Monitor.
Eurokinissi

Αδιανόητα χαρακτηρίζουν κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών τα όσα περιγράφονται στα έγγραφα που δημοσιεύει το Nordic Monitor σχετικά με το έτοιμο σχέδιο που είχαν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις για την ανάκτηση των «οκτώ» - των Τούρκων στρατιωτικών που διέφυγαν στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία το 2016. Την ίδια ώρα ο πρώην υπουργός, Νίκος Κοτζιάς, μιλάει για «ελληνικό κέντρο συντονισμού επίθεσης σε βάρος του».

Κύκλοι του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, τονίζουν ότι «η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών δεν επιθυμεί να προβεί σε κάποιο σχόλιο επί του δημοσιεύματος, το οποίο αφορά τον τότε υπουργό Εξωτερικών και την προηγούμενη κυβέρνηση, που έχουν τη δυνατότητα να απαντήσουν σχετικά με την ακρίβεια ή μη των όσων αναφέρονται από το Nordic Monitor».

Σχετικά με το δημοσίευμα του Nordic Monitor, το οποίο επικαλούμενο απόρρητα έγραφα μιλά για στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας την επομένη του αποτυχημένου πραξικοπήματος, στις 16 Ιουλίου 2016, με στόχο την επιστροφή των οκτώ Τούρκων αξιωματικών και του ελικοπτέρου με το οποίο είχαν διαφύγει στην Ελλάδα, και ότι «οι ελληνικές αρχές είχαν συμφωνήσει να επιστρέψουν όχι μόνο το ελικόπτερο, αλλά και τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς», οι κύκλοι του υπουργού Νίκου Δένδια σημειώνουν: «η σημερινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών επισημαίνει από πλευράς της ότι δεν διανοείται πως μπορεί να έχουν συμβεί τα όσα καταγγέλλονται».

Επίσης, διαμηνύουν πως γνώμονας της Ελλάδας πάντοτε είναι η τήρηση των κανόνων του Δικαίου και η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Ν.Κοτζιάς, από την πλευρά του, κάνει λόγο για αναμάσημα δημοσιευμάτων «τριτοκλασσάτης» ιστοσελίδας, τα οποία έχουν διαψευστεί από το 2016.

Σύμφωνα με τα έγγραφα που δημοσιεύονται, το τουρκικό γενικό επιτελείο είχε αποστείλει εντολές στη διοίκηση του στρατού και σε αεροπορικές μονάδες στις 16 Ιουλίου για την εκτέλεση ενός σχεδίου για την ανάκτηση του ελικοπτέρου και των οκτώ στρατιωτικών που διέφυγαν στη χώρα μας. Σύμφωνα με το Nordic Monitor, ενήμερος για την εντολή ήταν και ο στρατιωτικός ακόλουθος της πρεσβείας στην Αθήνα.

Πάντα σύμφωνα με τα έγγραφα που δημοσιεύονται, η ηγεσία του τουρκικού στρατού ξηράς ήρθε σε επαφή με την ελληνική πλευρά μετά την πτήση του ελικοπτέρου. Βάσει ενός από τα έγγραφα (ενός memo) οι ελληνικές αρχές είχαν συμφωνήσει να επιστρέψουν τόσο το ελικόπτερο όσο και τους οκτώ στρατιωτικούς. Σε αυτό το πλαίσιο, το Nordic Monitor υπενθυμίζει tweet του Τούρκου ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όπου ισχυριζόταν ότι είχε μιλήσει με τον τότε ΥΠΕΞ, Νίκο Κοτζιά, στο τηλέφωνο και είχε λάβει διαβεβαίωση πως οι στρατιωτικοί θα επιστρέφονταν το συντομότερο δυνατόν.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, αρχικά είχε φανεί πως είχε υπάρξει κάποιου είδους πολιτική συμφωνία μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων αξιωματούχων, ωστόσο ακυρώθηκε πρακτικά όταν η ελληνική δικαιοσύνη κατέγραψε τις αιτήσεις ασύλου και άρχισε τη διαδικασία εξέτασής τους. Σε κάθε περίπτωση, οι μυστικές εντολές για την ανάκτηση του ελικοπτέρου και των οκτώ απεστάλησαν στη διοίκηση του τουρκικού στρατού ξηράς υπό τον κωδικό «επιχείρηση Αστραπή», που σημαίνει πως η επιχείρηση πρέπει να αρχίσει μέσα σε 10 λεπτά μετά τη λήψη της σχετικής διαταγής.

Βάσει το σχεδίου, ένα ελικόπτερο με δεκαμελές πλήρωμα θα μετέβαινε στην Αλεξανδρούπολη, ενώ μονάδα του τουρκικού στρατού που εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη και υπάγεται στην κεντρική διοίκηση στην άγκυρα (2ο Τάγμα Ειδικής Προστασίας) διετάχθη να διαθέσει επαρκή στρατεύματα για να διασφαλίσει την επιστροφή των οκτώ στην Τουρκία. Την επιχείρηση θα συντόνιζε το Κέντρο Διοίκησης και Επιχειρήσεων του τουρκικού γενικού επιτελείου και το Κέντρο Επιχειρήσεων της τουρκικής Αεροπορίας Στρατού. Την εντολή έγραψε ο υπολοχαγός Κανέρ Ακάρ, αξιωματικός πληροφοριών, και ενέκρινε ο συνταγματάρχης Αρμαγκάν Ουσταέλ, επικεφαλής βάρδιας στο Κέντρο Επιχειρήσεων της τουρκικού επιτελείου.

Το σχέδιο φαίνεται να ματαιώθηκε όταν οι ελληνικές αρχές έθεσαν το ζήτημα των νομικών επιπτώσεων της παράδοσης των οκτώ στην Τουρκία χωρίς να ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες περί δίκαιης δίκης. Στην ομάδα που απεστάλη στην Ελλάδα δόθηκε μόνο το ελικόπτερο, το βράδυ της 16ης Ιουλίου.

Στο δημοσίευμα κατονομάζονται οι οκτώ στρατιωτικοί και σημειώνεται πως η Τουρκία προσφέρει αμοιβή τεσσάρων εκατομμυρίων λιρών Τουρκίας (περίπου 630.000 ευρώ) για τη σύλληψη των οκτώ.

Υπενθυμίζεται πως ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών έχει επανειλημμένα υποστηρίξει πως η τότε ελληνική κυβέρνηση είχε υποσχεθεί επιστροφή των οκτώ, κάτι που έχει διαψευστεί από την ελληνική πλευρά.

Δημοφιλή