Μια φάλαινα μπελούγκα που βρέθηκε στις ακτές της Νορβηγίας φορώντας έναν ειδικό ιμάντα ήταν πιθανώς εκπαιδευμένη από το ρωσικό ναυτικό, λέει ένας Νορβηγός ειδικός.
Ο βιολόγος της θάλασσας, καθηγητής Αουντουν Ρίκαρντσεν, δήλωσε ότι ο ιμάντας διαθέτει υποδοχή για φωτογραφική μηχανή GoPro και ετικέτα από την προμηθεύτρια εταιρεία στην Αγία Πετρούπολη.
Ενας νορβηγός ψαράς κατάφερε να αφαιρέσει το εξάρτημα από τη φάλαινα. Η Ρωσία έχει μια ναυτική βάση στην περιοχή.
Η φάλαινα επανειλημμένα προσέγγισε νορβηγικά σκάφη στα ανοικτά της Ινγκούα, ένα αρκτικό νησί περίπου 415 χιλιόμετρα από το Μουρμάνσκ, όπου έχει βάση ο βόρειος στόλος της Ρωσίας.
Η δημόσια ραδιοτηλεόραση της Νορβηγίας NRK, έδειξε ένα βίντεο από την στιημή που η μπελούγκα απελευθερώνεται από τον ιμάντα.
Ο καθηγητής Ρίκαρντσεν δήλωσε στο BBC ότι o ιμάντας «συνδέθηκε πραγματικά σφιχτά γύρω από το κεφάλι της, μπροστά από τα θωρακικά πτερύγιά της και είχε κλιπ». Είπε ότι διέθετε υποδοχή για GoPro, αλλά δεν υπάρχει κάμερα.
«Ενας Ρώσος συνάδελφος μου είπε ότι οι ίδιοι δεν κάνουν τέτοια πειράματα, αλλά ξέρει ότι το ναυτικό της χώρας έχει αιχμαλωτίσει φάλαινες για μερικά χρόνια και τις εκπαιδεύει - πιθανότατα σχετίζεται με αυτό» τόνισε.
Ενας Ρώσος συνταγματάρχης, ο οποίος έχει γράψει παλαιότερα για τη στρατιωτική χρήση θαλάσσιων θηλαστικών, υποβάθμισε την ανησυχία της Νορβηγίας σχετικά με το περιστατικό αλλά δεν αρνήθηκε το σενάριο η μπελούγκα να έχει δραπετεύσει από το ρωσικό ναυτικό.
«Στη Σεβαστούπολη (στην Κριμαία) έχουμε ένα κέντρο για στρατιωτικά δελφίνια, εκπαιδευμένα να επιλύουν διάφορα καθήκοντα, από την ανάλυση του βυθού μέχρι την προστασία ενός τμήματος της θάλασσας νερού, τη θανάτωση αλλοδαπών δυτών, την τοποθέτηση ναρκών σε ξένα πλοία» ανέφερε ο ίδιος.
Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, το Ναυτικό των ΗΠΑ είχε ιδρύσει ειδικό πρόγραμμα για την εκπαίδευση δελφινιών και θαλάσσιων λιονταριών στην Καλιφόρνια.
Το αμερικανικό ναυτικό πρόγραμμα θαλάσσιων θηλαστικών, το οποίο εδρεύει στο Σαν Ντιέγκο, χρησιμοποιεί δελφίνια και θαλάσσια λιοντάρια για τον εντοπισμό ναρκών και άλλων επικίνδυνων αντικειμένων στον βυθό του ωκεανού.
Πηγή: BBC