Σοκάρει η είδηση που θέλει τον ηθοποιό Άκη Σακελλαρίου να νοσηλεύεται διασωληνωμένος στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου «Σωτηρία» καθώς σύμφωνα με πληροφορίες έχει προσβληθεί από το βακτήριο legionella και τη νόσο των λεγεωνάριων.
Από αυτή την ασθένεια με την παράξενη ονομασία είναι εύκολο να νοσήσει ο καθένας μας, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες που η χρήση του κλιματιστικού είναι ευρέως διαδεδομένη όχι μόνο στα σπίτια μας αλλά και στους δημόσιους χώρους.
Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων και το ΚΕΕΛΠΝΟ «η Νόσος των Λεγεωνάριων είναι μια βαριά μορφή πνευμονίας (λοίμωξη των πνευμόνων), η οποία οφείλεται στο βακτήριο Legionella. Έχει θνητότητα περίπου 5–10%. Δεν νοσούν όλοι όσοι εκτίθενται στη Legionella. Τα άτομα με υποκείμενες νόσους, οι καπνιστές, καθώς και οι ηλικιωμένοι διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να νοσήσουν από Legionella. Γενικά, τα συμπτώματα εκδηλώνονται από δύο έως δέκα ημέρες μετά τη μόλυνση, αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστούν έως και τρεις εβδομάδες αργότερα. Η νόσος ξεκινά συνήθως με πυρετό, ρίγος, κεφαλαλγία και πόνο στους μύς. Στη συνέχεια εμφανίζονται ξηρός βήχας και δυσκολία στην αναπνοή που μπορεί να εξελιχθούν σε βαριά πνευμονία. Το ένα τρίτο περίπου των ασθενών παρουσιάζει επίσης διάρροια ή έμετο, ενώ οι μισοί ασθενείς περίπου παρουσιάζουν σύγχυση ή παραλήρημα. Οι περισσότεροι ασθενείς χρειάζεται να νοσηλευθούν και να λάβουν θεραπεία με την κατάλληλη αντιβιοτική αγωγή. Για τη διάγνωση απαιτούνται ειδικές εργαστηριακές εξετάσεις. Η διάγνωση συχνά γίνεται αφού ο ταξιδιώτης έχει επιστρέψει στο σπίτι του».
Όπως αναφέρει η ίδια πηγή κάθε χρόνο πάνω από 1.000 ταξιδιώτες προσβάλλονται από τη Νόσο των Λεγεωνάριων.
Πώς μεταδίδεται η Νόσος των Λεγεωνάριων;
Η νόσος των λεγεωνάριων μεταδίδεται μέσω της εισπνοής μικροσκοπικών σταγονιδίων νερού (αερολύματα/αεροζόλ) που περιέχουν τα βακτήρια Legionella. Τα βακτήρια αυτά ζουν στο νερό και πολλαπλασιάζονται υπό κατάλληλες συνθήκες, παραδείγματος χάριν, στάσιμο νερό σε τεχνητά συστήματα νερού με θερμοκρασίες 20°C έως 50°C. Αερολύματα που περιέχουν Legionella μποοεί να δημιουργηθούν, για παράδειγμα, κατά τη ροή του νερού από τη βρύση ή την κεφαλή του ντους, μέσω των φυσαλίδων που αναδύονται από το νερό στις πισίνες των spa ή από ορισμένα κλιματιστικά συστήματα.
Ας δούμε όμως τις πιθανές πηγές μόλυνσης όπως τις παραθέτει το ΚΕΕΛΠΝΟ
Συστήματα παροχής κρύου – ζεστού νερού (ντούς)
Πύργοι ψύξης συστημάτων κλιματισμού
Δεξαμενές αποθήκευσης νερού
Θερμές ιαματικές πηγές
Ιαματικά λουτρά
Κολυμβητικές δεξαμενές (ιδίως εκείνες όπου το νερό είναι ζεστό και διακινείται)
Σιντριβάνια
Υγραντήρες ατμόσφαιρας και αναπνευστικές συσκευές που λειτουργούν με νερό βρύσης
Ωστόσο οι αρμόδιοι φορείς διαβεβαιώνουν ότι ο κίνδυνος μπορεί να μειωθεί και δίνουν συγκεκριμένες κατευθύνσεις.
Μέτρα ατομικής προστασίας
Ενημέρωση για τη νόσο, τον τρόπο μετάδοσης, τις πιθανές πηγές μόλυνσης.
Έγκαιρη διάγνωση και χορήγηση κατάλληλης θεραπευτικής αγωγής.
Μέτρα δημόσιας υγείας
Εντοπισμός της πιθανής πηγής έκθεσης.
Εκτίμηση του κινδύνου ανάπτυξης της λεγιονέλλας (συστήματα νερού, συστήματα κλιματισμού).
Δειγματοληψία νερού σε συστήματα ύδρευσης, συστήματα κλιματισμού, άλλες πηγές.
Λήψη κατάλληλων μέτρων στην πηγή μόλυνσης για τον έλεγχο και την πρόληψη της νόσου.
Προσδιορισμός των περιοχών υψηλού κινδύνου – οδηγίες για συστηματική λήψη μέτρων πρόληψης.
Συστηματική παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας των μέτρων πρόληψης.
Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς
Είναι υποχρέωσή μας να μην παίζουμε με την υγεία μας και φυσικά με την υγεία των μελών της οικογένειάς μας. Ο καθαρισμός του κλιματιστικού μας πρέπει να γίνεται συχνά από εξειδικευμένο συνεργείο.
Ο κ. Νίκος Μητσιώνης, ψυκτικός, ιδιοκτήτης της εταιρείας racsupport, μίλησε στη HuffPost Greece και υπογράμμισε την ανάγκη να γίνεται κάθε χρόνο συντήρηση του οικιακού κλιματιστικού από ειδικευμένο προσωπικό.
Σύμφωνα με τον ίδιο οι περισσότεροι πολίτες λόγου κόστους δεν προβαίνουν στις σωστές ενέργειες και καλούν συνεργεία που κάνουν καθαρισμούς με ελάχιστα χρήματα.
«Το πιτσίλισμα που κάνουν δεν βοηθάει. Οι σωστές ενέργειες απαιτούν τον ολικό καθαρισμό του κλιματιστικού» λέει.
Αυτό σημαίνει πλύσιμο με ειδικά χημικά υγρά (όλα πιστοποιημένα με ISO) όλων των μερών του μηχανήματος εσωτερικά και εξωτερικά επαναφέροντας το στην αρχική του κατάσταση όπως όταν αγοράστηκε.
Ο κ. Μητσιώνης συνεχίζει σημειώνοντας πως δεν αρκεί μόνο αυτό, αλλά απαιτείται και από τους ιδιοκτήτες των κλιματιστικών να καθαρίζουν μόνοι τους κάθε 15 ημέρες το φίλτρο.
Ακόμη είναι σημαντικό να αερίζουμε συχνά τα δωμάτια μας, να φροντίζουμε να ανανεώνουμε τον αέρα στους χώρους που διαβιούμε, αλλά και να ξεσκονίζουμε έπιπλα και υφάσματα δεδομένου ότι το κλιματιστικό ανανεώνει τον αέρα του δωματίου τον οποίο και εισπνέουμε.
Τα πράγματα είναι πιο δύσκολα στους δημόσιους χώρους. Εκεί απαιτείται καθαρισμός των κλιματιστικών μια φορά το εξάμηνο και κάθε τρεις μήνες μια απλή συντήρηση.
Επιπλέον όσον αφορά τα φίλτρα των κλιματιστικών που είναι τοποθετημένα στους δημόσιους χώρους, αυτά πρέπει να καθαρίζονται κάθε εβδομάδα.
«Δεν το κάνει σχεδόν κανείς» λέει με έμφαση ο κ. Μητσιώνης και παραθέτει την προσωπική του εμπειρία.
«Όποτε αναγκάζομαι να διανυκτερεύσω σε κάποιο ξενοδοχείο το πρώτο πράγμα που κάνω είναι να ελέγξω το κλιματιστικό και δεν είναι λίγες οι φορές, όπως πρόσφατα, που αναγκάστηκα να κάνω τον καθαρισμό μόνος μου προκειμένου να κοιμηθώ ήσυχος».