Κομματάκια φρούτων, μπισκότο ή μήπως σοκολάτα; Εσείς τι προτιμάτε να περιέχει το παγωτό σας;
Μια εταιρεία τροφίμων στο Κέιπ Τάουν, πάντως, έφτασε στο άλλο άκρο, δημιουργώντας παγωτό από προνύμφες μύγας. Οπως λένε οι εμπνευστές αυτής της αποκρουστικής ιδέας, το εν λόγω «έδεσμα» - ο θεός να το κάνει - είναι υψηλό σε πρωτεΐνη και αποτελεί βιώσιμη εναλλακτική λύση στο παραδοσιακό παγωμένο γαλακτοκομικό προϊόν.
Ο νοτιοαφρικανός παραγωγός τροφίμων προχώρησε ένα βήμα παραπέρα και χρησιμοποίησε έντομα που συλλέχθηκαν από τις μύγες ως βάση για το παγωτό.
Λειτουργώντας έξω από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Κέιπ Τάουν, το Gourmet Grubb επεξεργάζεται τις προνύμφες με άλλα φυσικά συστατικά πριν αναμειχθεί με γεύσεις όπως το κακάο και το μέλι σε μια μηχανή παραγωγής παγωτού.
Η Λέα Μπέσα, επικεφαλής της ανάπτυξης προϊόντων στο Gourmet Grubb, δήλωσε: «Τα έντομα είναι συνήθως φιλικά προς το περιβάλλον και βιώσιμα για εκμετάλλευση, επειδή χρησιμοποιούν πολύ λίγα εδάφη, νερό και τρόφιμα για να αναπτυχθούν. Δεν κινδυνεύουν από κλιματικές αλλαγές επειδή μπορείτε να τα καλλιεργήσετε σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον, ένα είδος κλειστού χώρου. Και αυτό που είναι πραγματικά σπουδαίο είναι ότι παράγουν πολλές πρωτεΐνες και λιπαρά και ανόργανα άλατα, μεγαλώνοντας σε αυτό που συνήθως θεωρείται προϊόν αποβλήτων».
Ο Δρ Μάικ Πίκερ από το Πανεπιστήμιο του Κέιπ Τάουν, συμφωνεί ότι οι προνύμφες μύγας είναι θρεπτικές, αλλά αμφιβάλλει για την ευρεία διάδοσή τους στο τραπέζι των Δυτικών.
«Στον Καναδά, και σίγουρα στη Γαλλία, υπάρχουν γκουρμέ burgers με έντομα, που είναι διαθέσιμα. Είναι πραγματικά διατροφικά ιδανικό για εμάς και έχουν πολύ καλή γεύση. Το πρόβλημα είναι να πείσεις τους ανθρώπους ότι αυτό είναι κάτι που μπορούν να φάνε» είπε.
«Βεβαίως, από περιβαλλοντική άποψη, είναι λιγότερο επιβλαβείς από ό,τι η βιομηχανία κρέατος που σήμερα αντιπροσωπεύει περίπου το 25% των παγκόσμιων εκκρίσεων, και αυτό προκαλεί μεγάλη ανησυχία. Προσωπικά δεν είμαι σίγουρος ότι θα με ενδιέφερε ένα παγωτό ή ένα γαλακτοκομικό προϊόν από προνύμφες μύγας απλώς και μόνο επειδή υπάρχουν αρκετές νόστιμες φυτικές εναλλακτικές λύσεις διαθέσιμες και πολιτισμικά είναι πολύ πιο εύκολο στο στομάχι».
Η Gourmet Grubb πωλεί το παγωτό εντόμων σε εβδομαδιαία αγορά στο Κέιπ Τάουν. Ο πελάτης Ντάου Λιού δήλωσε: «Έχει γεύση οργανική, όπως θα περίμενες να είναι ένα παγωτό vegan.
Ο Πιέτρ Ρουντ εξηγεί: «Είναι νόστιμο, έχει γεύση κανονικού παγωτού. Λίγο πιο γήινο, λίγο πιο οργανικό, αλλά είμαι πολύ χαρούμενος με αυτό που τρώω».
Ο Τόμας Μπαρτλμαν, επικεφαλής της επιχειρηματικής ανάπτυξης και στρατηγικής στο Gourmet Grubb, πιστεύει ότι τα προϊόντα όπως το παγωτό αυτό βοηθούν το φαγητό απο έντομα να γίνει αποδεκτό από τη Δύση.
Ο ίδιος λέει ότι η επιχείρηση είχε σχέδια να ανοίξει το πρώτο της κατάστημα και ελπίζει να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Πηγή: Skynews