Γονατιστός και προσβεβλημένος, επειδή ξέχασε να αγοράσει τζίντζερ.
Κλωτσιές και καρπαζιές, επειδή καθυστέρησε στη βάρδιά του.
Καταβρεγμένος, επειδή οδηγούσε αργά.
Και χτύπημα κατακούτελα με το κοντάρι της σφουγγαρίστρας ...γιατί έτσι!
Το σενάριο δεν είναι φανταστικό. Κάθε άλλο - άλλωστε το παρουσίασε αναλυτικά το CNN. Απίστευτα περιστατικά, σαν αυτά που περιγράφονται παραπάνω, είναι μερικά από αυτά που συνέβησαν, πάντοτε με θύματα εργαζόμενους και με φερόμενη ως πρωταγωνίστρια την ηγέτιδα ενός μητριαρχικού καθεστώτος, της δυναστείας που βρίσκεται στο πηδάλιο της Korean Air.
Η κυρία Λι αρνήθηκε τις κατηγορίες - και σε δικαστικό επίπεδο - όπως αρνήθηκε και να τις σχολιάσει δημόσια. Ωστόσο, μία από τις εταιρίες του κολοσσού στον οποίο ανηκει και η Korean Air εξέδωσε ανακοίνωση και είπε: «Αναγνωρίζουμε ότι ορισμένες από τις επιθέσεις είναι πραγματικές και λυπούμεθα».
Τί είναι τα πανίσχυρα chaebols;
Η οικονομία της Νότιας Κορέας βασίζεται σε πανίσχυρες οικογενειακές επιχειρήσεις, που έχουν γιγαντωθεί στο πέρασμα του χρόνου. Λέγονται «chaebols».
Τα διοικητικά συμβούλια αποτελούνται και κυριαρχούνται από μέλη των οικογενειών, κάτι που σημαίνει πως ο τρόπος διοίκησης παραπέμπει σε «αρχή του ενός».
Το μοντέλο αυτό εφαρμόστηκε σε μεγάλο βαθμό και στην Korean Air. Αποτέλεσμα: τον περασμένο Οκτώβριο κυκλοφόρησε ένα βίντεο, όπου εμφανιζόταν ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Korea Future Technology, Γιανγκ Τζιν-Χο, να χαστουκίζει κατ′ επανάληψη έναν (πρώην τώρα πια) υπάλληλο, ενώ άλλοι παρέμεναν καθισμένοι μπροστά στους υπολογιστές τους σα να μη συμβαίνει τίποτα.
Σε ένα άλλο βίντεο, τον Δεκέμβριο του 2018, εμφανιζόταν ο διευθύνων σύμβουλος της Marker Group, Σονγκ Μιουνγκ-Μπιν να δίνει γροθιές σε υπάλληλό του.
Στην περίπτωση της κυρίας Λι, οι σοκαριστικές κατηγορίες προκάλεσαν αίσθηση σε όλη τη χώρα, αναδεικνύοντας την κακομεταχείριση ως συνήθεια των chaebols. Εγινε ακόμα και ψηφοφορία σε ιστοσελίδα της κυβέρνησης της Νότιας Κορέας(!) όπου τέθηκε το ερώτημα εάν πρέπει να αφαιρεθεί η λέξη «Koean» από το όνομα της συγκεκριμένης αεροπορικής εταιρείας.
Το σπίτι του τρόμου
Η «δυναστεία» που διαχειρίζεται την τεράστια αεροπορικη εταιρεία κατοικεί σε μία έπαυλη λίγα χιλιόμετρα βορειότερα από την οικία του αρχηγού του κράτους.
Οι κατηγορίες που διατυπώθηκαν αναφέρουν ότι εκεί η κακομεταχείριση αποτελούσε ρουτίνα.
Ο κηπουργός κατηγγειλε επτά επιθέσεις μέσα σε τρία χρόνια.
Σε μία από αυτές ανέφερε ότι τον έφτυσε η κυρία Λι στο πρόσωπο.
Το 2016 ο ίδιος κηπουρός ανέφερε ότι έπεσε από φράχτη 3 μέτρων, όταν δέχθηκε κλωτσιά...
Τον Σεπτέμβριο του 2015 η κυρία Λι φέρεται να εκτόξευσε αρμαθιά με κλειδιά στο πρόσωπο υπαλλήλου, ενώ σε άλλη περίπτωση γίνεται λόγος για κεραμικό βάζο που πέταξε σημαδεύοντας δύο μέλη του προσωπικού της οικίας.
«Μπάσταρδοι, π...νας γιοι, μαζέψτε το γρήγορα και φέρτε το πίσω σε εμένα», τους είπε όταν είδε το βάζο δεν έσπασε. Και τους σημάδεψε για δεύτερη φορά με αυτό, ώστε να το σπάσει...
Μερικές σκηνές κακομεταχείρισης έχουν καταγραφεί σε κάμερα και κυκλοφόρησαν. Σε ένα από αυτά η κυρία Λι ουρλιάζει στο προσωπικό που στέκεται παρατεταγμένο. Η κυρία Λι πετάει χαρτιά, ή τραβάει από το χέρι υπάλληλο και πάει λέγοντας.
Η «οργή των φυστικιών»
Μία αεροσυνοδός, η κυρία Παρκ, λέει ότι «η κυρία Λι είναι χειρότερη από αυτό που περιγράφεται στις κατηγορίες. Αναρωτιέσαι πως μπορεί να υπάρχει κάποιος σαν αυτήν στον κόσμο. Είναι πέρα από την φαντασία...Και επειδή οι ζωές μας κρέμονται από αυτό, πρέπει να κρατάμε το στόμα μας κλειστό», δήλωσε.
Το πιο γνωστό περιστατικό που έχει γίνει γνωστό, αποκαλείται «οργή για τα φυστίκια»!
Το κατηγορητήριο αναφέρει ότι η κόρι της κυρίας Λι, Χέδερ Τσο, επιτέθηκε σε δύο αεροσυνοδούς της Korean Air που της σέρβιραν φυστίκια «macadamia» μέσα σε σακουλάκι, αντί να τα βάλουν μέσα σε ένα μπολ από πορσελάνη, ενώ το αεροπλάνο ετοιμαζόταν να απογειωθεί. Η πλούσια θυγατέρα συνελήφθη μετά από αυτό το ξέσπασμα...
Μία από τις αεροσυνοδούς, δηλαδη η κυρία Παρκ, δήλωσε ότι μέρος της εκπαίδευσης από την εταιρεία ήταν ακριβώς για να ανταπεξέρχονται οι υπάλληλοι στην κακομεταχείριση.
«Αν θύματα σαν εμένα υψώσουν τις φωνές τους και δουν οι άνθρωποι ότι μπορούμε να επιβιώσουμε, τότε δεν θα γίνουν περισσότεροι αυτοί που θα μας μιμηθούν;» αναρωτιέται. Και συμπληρώνει: «Ψιθυρίζουμε ο ένας στον άλλον, ότι θα έρθει η ημέρα της χειραφέτησης».
Οι συνήγοροι της οικογένειας έχουν αρνηθεί τις κατηγορίες, αρνούμενοι να κάνουν δημόσια σχόλια, όπως αναφέρει το CNN στο σχετικό ρεπορτάζ που δημοσίευσε.