Πλάνα του προέδρου του Νοτίου Σουδάν, Σάλβα Κίιρ, που φαίνεται με «βρεγμένο» το παντελόνι του σε μια επίσημη εκδήλωση έχει πυροδοτήσει μια διαδικτυακή συζήτηση σε όλη την Αφρική σχετικά με την ικανότητά του να ηγείται της χώρας και την ηθική της κοινοποίησης του περιστατικού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Στέκοντας όρθιος για την ανάκρουση του εθνικού ύμνου, στο πλαίσιο εγκαινίων ενός νέου δρόμου την περασμένη εβδομάδα, ο 71χρονος πολιτικός φάνηκε στην αρχή να αγνοεί τι συνέβαινε. Κάποιοι από το περιβάλλον του παρατήρησαν και το κινηματογραφικό συνεργείο που μετέδωσε ζωντανά την εκδήλωση έστρεψε απότομα την κάμερα μακριά από την τελετή.
Ανθρωποι, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών και δικηγόρων από την Ουγκάντα, τη Νιγηρία και την Κένυα, μπήκαν αμέσως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να σχολιάσουν το περιστατικό.
Γενικά υπάρχουν ανησυχίες και προβληματισμοί για τη μακροχρόνια διακυβέρνηση του Κίιρ. Βρίσκεται στην εξουσία από την ανεξαρτησία του το 2011 και το Νότιο Σουδάν δεν έχει πραγματοποιήσει εκλογές έκτοτε. Η χώρα πρόκειται τώρα να πάει στις κάλπες το 2024.
Πολλοί υποστήριξαν ότι ο πρόεδρος της χώρας δεν είναι αρκετά καλά για να κυβερνήσει ένα έθνος που αντιμετωπίζει έντονες προκλήσεις – μεγάλη πείνα, συγκρούσεις και κλιματικά σοκ. Αλλοι επέκριναν την κοινοποίηση του βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παραπονούμενοι ότι κάτι τέτοιο ήταν ασέβεια προς έναν άνδρα της ηλικίας του.
Η προεδρία του Κίιρ έχει προκαλέσει χρόνιες διαμάχες με μια αποσχισμένη φατρία του SPLM (Sudan People’s Liberation Movement) με επικεφαλής τον πολιτικό αντίπαλο του Κίιρ, Ριέκ Μάχαρ. Εκατοντάδες χιλιάδες έχουν πεθάνει και η χώρα είναι αντιμέωπη με έξαρση της σεξουαλικής βίας, καταστολή της αντιπολίτευσης και διαφθορά.
Φήμες διαδόθηκαν στο διαδίκτυο ότι οι δημοσιογράφοι που ήταν παρόντες στην εκδήλωση είχαν συλληφθεί, αλλά αυτές διαψεύστηκαν από την Ένωση Δημοσιογράφων του Νοτίου Σουδάν (UJOSS). Ο ισχυρισμός ότι ο εικονολήπτης αυτοκτόνησε, που κυκλοφόρησε από υποστηρικτές και αντιπάλους του Κίιρ, επίσης αποδείχτηκε ψευδής.
Πηγή: Guardian