Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών θα ψηφίσει σήμερα επί ενός σχεδίου απόφασης που καταρτίστηκε από τις ΗΠΑ και προβλέπει την επιβολή εμπάργκο όπλων στο Νότιο Σουδάν, πέντε χρόνια μετά το ξέσπασμα εμφυλίου στη χώρα, ανέφεραν διπλωμάτες την Πέμπτη.
Για να εγκριθεί μια απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ απαιτούνται εννιά ψήφοι υπέρ και να μην ασκηθεί βέτο από τα κράτη-μόνιμα μέλη του (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία, Κίνα). Διπλωματικές πηγές ανέφεραν πως πιστεύουν ότι η Ουάσινγκτον έχει εξασφαλίσει ικανό αριθμό ψήφων και δεν αναμένουν να ασκηθεί βέτο.
Ορισμένες χώρες-μέλη του ΣΑ πάντως θεωρούν ότι η χρονική στιγμή που επελέγη δεν είναι εποικοδομητική, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη προσπάθειες να ξαναρχίσει η ειρηνευτική διαδικασία, και αναμένεται να απόσχουν, κατά τις ίδιες πηγές.
Μια προηγούμενη προσπάθεια των ΗΠΑ να επιβληθεί εμπάργκο όπλων στο Νότιο Σουδάν, τον Δεκέμβριο του 2016, είχε αποτύχει διότι δεν εξασφαλίστηκαν αρκετές ψήφοι.
Δεν ήταν διαθέσιμος κάποιος εκπρόσωπος της μόνιμης αμερικανικής αντιπροσωπείας στα Ηνωμένα Έθνη για να σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές.
Στο Νότιο Σουδάν, που αποσχίστηκε από το Σουδάν κι έγινε το νεότερο κράτος του κόσμου το 2011, ξέσπασε εμφύλιος πόλεμος το 2013, λόγω των πολιτικών διαφορών μεταξύ του προέδρου Σάλβα Κιρ και του τότε αντιπροέδρου του Ρικ Μάκαρ.
Την περασμένη Παρασκευή, η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση υπέγραψαν μια συμφωνία που προβλέπει να τεθούν σε εφαρμογή μέτρα για την αποκατάσταση της ασφάλειας, έπειτα από μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που σύναψαν τον περασμένο μήνα.
Όμως την Πέμπτη, το κοινοβούλιο του Νότιου Σουδάν υπερψήφισε την πρόταση να παραταθεί η θητεία του Κιρ ως το 2021, εξέλιξη που πιθανότατα θα υπονομεύσει τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, καθώς η αντιπολίτευση θεωρεί έκνομη την κίνηση.
Στα τέλη του Μαΐου το Συμβούλιο Ασφαλείας ανανέωσε την ισχύ του καθεστώτος στοχευμένων κυρώσεων σε βάρος του Νότιου Σουδάν ως τη 15η Ιουλίου, ενώ σημείωσε ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο να επιβάλλει εμπάργκο όπλων και κυρώσεις σε έξι αξιωματούχους της κυβέρνησης του Κιρ στην περίπτωση που ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ανέφερε ότι ως την 30ή Ιουνίου συνεχίζονταν οι εχθροπραξίες ή δεν είχε υπάρξει βιώσιμη ειρηνευτική συμφωνία.
Εκείνη η απόφαση του ΣΑ είχε εγκριθεί με εννιά ψήφους υπέρ και έξι αποχές.
«Υπήρξαν αξιόπιστες πληροφορίες για εχθροπραξίες», ενημέρωσε ο Γκουτέρες το ΣΑ με έγγραφό του που επιδόθηκε στα κράτη μέλη την 29η Ιουνίου. Τόνισε επίσης στην επιστολή του ότι οι κυανόκρανοι του ΟΗΕ έχουν τεκμηριωμένες πληροφορίες για κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.
«Ενώ η έκβαση των περιφερειακών και διεθνών προσπαθειών για να υπάρξει πολιτική λύση της σύγκρουσης είναι ακόμη ασαφής, πρέπει να επαναλάβω ότι η όποια συμφωνία πρέπει να εγγυάται ότι δεν θα υπάρχουν αποκλεισμοί, πρέπει να είναι δίκαιη και βιώσιμη», πρόσθεσε ο Γκουτέρες.
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κατήγγειλε την Τρίτη ότι τουλάχιστον 232 άμαχοι σκοτώθηκαν, ενώ 120 γυναίκες και κορίτσια βιάστηκαν, σε επιθέσεις κυβερνητικών στρατευμάτων του Νότιου Σουδάν, που εφαρμόζουν τακτική «καμένης γης», εναντίον χωριών που ελέγχονταν από την αντιπολίτευση νωρίτερα φέτος.
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)