Νταβός 2018. Όλα όσα θα συζητηθούν τώρα που η παγκοσμιοποίηση αποδομείται

Aπό την κεντρική ατζέντα δεν θα μπορούσε να λείπει η 4η βιομηχανική επανάσταση και οι τεχνολογικές εξελίξεις

Όπως κάθε Ιανουάριο, έτσι και φέτος, σημαντικές προσωπικότητες και ηγέτες δεκάδων χωρών θα δώσουν το παρών στην ελβετική πόλη του Νταβός από τις 23 μέχρι τις 26 Ιανουαρίου, όπου θα συζητήσουν για τα θέματα που απασχολούν oλόκληρη την ανθρωπότητα. Να σημειωθεί πως η ατζέντα του συνεδρίου δεν περιορίζεται μόνο σε ζητήματα οικονομικής φύσεως, αντίθετα καλύπτει όλα τα μείζονα θέματα της επικαιρότητας, την ώρα που ταυτόχρονα είναι μια καλή ευκαιρία για παρασκηνιακές διαβουλεύσεις μεταξύ των κρατών.

Για 48η χρονιά το WEF θα πραγματοποιήσει σειρά συνεδρίων με κεντρικό θέμα τη σωστή συνεργασία των ηγετών του κόσμου με στόχο τον περιορισμό των ανισοτήτων και τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των πολιτών. Οι πρωτοβουλίες και τα projects που θα διεξαχθούν έχουν για την ακρίβεια απώτερο σκοπό τη δημιουργία ενός κοινού μέλλοντος σε έναν -κατά τα άλλα-κατακερματισμένο κόσμο.

Ruben Sprich / Reuters

Σύμφωνα με την περιγραφή της ατζέντας που δημοσίευσε το ίδιο το WEF, στα τέλη του 20ου αιώνα οι ηγέτες οραματίζονταν την υγιή οικονομική αλληλεξάρτηση των χωρών κάτω από το πέπλο δημοκρατικών καθεστώτων, ωστόσο σήμερα ο απολογισμός σε παγκόσμιο επίπεδο καταγράφει γεωπολιτικές αναταραχές, χρηματοπιστωτική κρίση και αβεβαιότητα σε επίπεδο πολιτικό αλλά και κοινωνικό.

Όπως είναι φυσικό, οι εργασίες του WEF τα δύο τουλάχιστον τελευταία χρόνια έχουν επηρεαστεί σε σημαντικό βαθμό από γεγονότα όπως το Brexit, η εκλογή του Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, η άνοδος του εθνικισμού στο ευρωπαϊκό πεδίο, το προσφυγικό και γενικότερα η δυσαρέσκεια των πολιτών απέναντι στην ιδέα της παγκοσμιοποίησης.

Μεταξύ άλλων, στο τραπέζι των συζητήσεων θα βρεθούν τα οικονομικά ζητήματα και ειδικότερα η πετυχημένη συμπόρευση του ιδιωτικού με το δημόσιο τομέα για τη βελτίωση της παγκόσμιας διακυβέρνησης όπως και τα γεωπολιτικά θέματα, για τα οποία εμπειρογνώμονες της δημόσιας ασφάλειας θα αναλύσουν τους τρόπους που τα κράτη πρέπει να ανταποκριθούν σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο τοπίο.

Αντικείμενο διαπραγμάτευσης θα αποτελέσουν οι επενδυτικές ευκαιρίες εν μέσω πολλαπλών οικονομικών μετασχηματισμών όπως και τα θέματα της ενέργειας και της παιδείας. Aπό την κεντρική ατζέντα δεν θα μπορούσε να λείπει η 4η βιομηχανική επανάσταση και οι τεχνολογικές εξελίξεις που θα καθορίσουν το μέλλον. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος τους συμμετέχοντες παράλληλα θα απασχολήσουν τα θέματα υγείας, των μετακινήσεων, της παραγωγής, του περιβάλλοντος, της ψηφιακής οικονομίας, της εργασίας, της διατροφής, του διεθνούς εμπορίου και φυσικά η προσφυγική κρίση.

Δημοφιλή