Παγκόσμιοι ηγέτες και στελέχη επιχειρήσεων αναχώρησαν μετά από τη μακρά συνδιάσκεψη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) στο παγωμένο Νταβός, αφού ολοκληρώθηκε μια ανταλλαγή απόψεων εκ βαθέων, σχετικά με το πώς ο κόσμος θα αντιμετωπίσει τα μεγαλύτερα ζητήματά του το 2023.
Υπάρχουν σημεία αισιοδοξίας, απαισιοδοξίας και προβλέψεις για εντυπωσιακές ανατροπές ή «εκπλήξεις»...
1.Οικονομία
Η κατήφεια και που επικρατούσε πριν το Νταβός μετατράπηκε σε συγκρατημένη αισιοδοξία στο τέλος, με τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές για το επόμενο έτος να εμφανίζονται καλύτερες από ό,τι αναμενόταν.
Ωστόσο, η ετήσια συνεδρίαση του WEF ήταν γεμάτη με συζητήσεις για πολλούς κινδύνους, συμπεριλαμβανομένων των πληθωριστικών πιέσεων από το «άνοιγμα» της Κίνας μετά την κατάργησης της πολιτικής «μηδενικής Covid» και του αυξανόμενου χρέους στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Για να μην μιλήσουμε για τον μεγαλύτερο πονοκέφαλο που αντιμετωπίζουν τα δυτικά έθνη - τη μείωση του πληθωρισμού στο 2%.
2.Ουκρανία
Για τους συμμάχους της Ουκρανίας, το Νταβός είχε σκοπό να εντείνει τις προσπάθειες εξοπλισμού με καλύτερα όπλα και να ενισχύσει την οικονομική υποστήριξη προς το Κίεβο ώστε να αμυνθεί ενάντια στη Ρωσία. Πέρα από τη Δύση, όμως, οι φόβοι για οικονομική ύφεση κατέδειξαν με εμφανή τρόπο τις παγκόσμιες διαιρέσεις, καθώς ορισμένοι εκπρόσωποι ενθάρρυναν μια γρήγορη επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
3.Εμπόριο
Να είστε προσεκτικοί με το friendshoring (σ.σ περιορισμός των δικτύων της εφοδιαστικής αλυσίδας σε συμμάχους και φιλικές χώρες), προειδοποίησε η Νγκοζί Οκόνιο-Ιβουεάλα του Παγκόσμιου Ορανισμού Εμπορίου καθώς οι τρεις μεγάλες εμπορικές δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ευρώπης και της Κίνας ωθούν τις νέες βιομηχανικές τους πολιτικές.
Αυτό που δεν είναι ξεκάθαρο ωστόσο, είναι πώς ο υπόλοιπος κόσμος εντάσσεται στις νέες εμπορικές πολιτικές που προστατεύουν τους εργαζόμενους και επαναπροσδιορίζουν τις αλυσίδες εφοδιασμού.
«Αυτό γίνεται ένα παιχνίδι πλούσιων χωρών, σωστά; Μπορούμε να επιδοτήσουμε αυτό ή το άλλο - αλλά τι γίνεται με τις φτωχές χώρες, που έχουν περιορισμένο δημοσιονομικό περιθώριο;» διερωτήθηκε ο πρώην διοικητής της Αποθεματικής Τράπεζας της Ινδίας, Ραγκουράμ Ρατζάν.
4.Κλίμα
Το carbon cloud (σ.σ. δίκτυα υπολογιστικού νέφους για την εξάλειψη του άνθρακα) έτυχε θερμής υποδοχής, καθώς η βιομηχανία ανανεώσιμων πηγών είχε επαφές με τα στελέχη των μεγάλων πετρελαϊκών. Εχοντας καταγράψει αμύθητα έσοδα μετά από ένα χρόνο υψηλών τιμών πετρελαίου, οι παραγωγοί ορυκτών καυσίμων έχουν τη δύναμη πυρός να επενδύσουν στην πράσινη ενέργεια. Αλλά οι «πράσινες» υποσχέσεις και η χρηματοδότηση για το κλίμα φάνηκαν υποτονικές.
Την ίδια ώρα, η Γκρέτα Τούνμπεργκ και οι ακτιβιστές κάλεσαν την ενεργειακή βιομηχανία να σταματήσει την «αεροπειρατεία» της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια. Οι πολιτικοί ηγέτες, από την πλευρά τους, τάχθηκαν κατά των νέων επενδύσεων σε πετρέλαιο και ο Πακιστανός υπουργός κλίματος, Σέρι Ρέμαν, πίεσε για αποζημιώσεις απωλειών και ζημιών.
«Πώς φτάνουμε σε αυτό το σημείο; Το μάθημα που έχω πάρει τα τελευταία χρόνια... είναι λεφτά, λεφτά, λεφτά, λεφτά, λεφτά, λεφτά» είπε ο απεσταλμένος των ΗΠΑ για το κλίμα, Τζον Κέρι, αναφερόμενος στην επίτευξη του στόχου της Συμφωνίας του Παρισιού για την υπερθέρμανση του πλανήτη.
5.Τεχνολογία
Το Νταβός αντιπαρέθεσε τις δυνατότητες και τον κίνδυνο της βιομηχανίας.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Microsoft και άλλα στελέχη της Silicon Valley διαφημίζουν την τεχνητή νοημοσύνη για να μεταμορφώσουν τις επιχειρήσεις τους, και την ίδια ώρα ανακοίνωσαν απολύσεις δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων παγκοσμίως.
6.Κίνα
Η Κίνα δήλωσε ότι είναι πλέον «ανοιχτή στις μπίζνες» σε μια ομιλία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Λιού Χε, η οποία χαιρετίστηκε ευρέως, αλλά προκάλεσε φόβους για τον πληθωρισμό και άφησε τους ανθρώπους να περιμένουν να δουν τι σημαίνει αυτό για τις υπάρχουσες εντάσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Οι προβλέψεις ανάπτυξης τώρα για την Κίνα είναι 4,5%. Προσωπικά δεν θα εκπλαγώ όταν αυτό ξεπεραστεί» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Credit Suisse.
7.Νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού
Οι Ευρωπαίοι παραποπνιούνται για τον νόμο περί μείωσης του πληθωρισμού της Αμερικής. Η Ευρωπαϊκή Ενωση δήλωσε ότι θα ενεργοποιήσει κρατική βοήθεια και ένα Ταμείο Κυριαρχίας για να εμποδίσει τις επιχειρήσεις να μετακινηθούν στις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Το βασικό ερώτημα δεν είναι Πρώτα η Κίνα, Πρώτα οι ΗΠΑ, Πρώτα η Ευρώπη. Το βασικό ερώτημα για όλους μας είναι Πρώτα το Κλίμα» σημείωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας, Μπρούνο Λε Μερ.
8.Χρηματοοικονομικές υπηρεσίες
Τα παγκόσμια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα παλεύουν να διαμορφώσουν ένα σωστό μέγεθος επιβράδυνσης, ενώ αντιμετωπίζουν μια σειρά από άλλες αναποδιές. Καθώς η απειλή του πληθωρισμού εξακολουθεί να πλανάται πάνω από τις κεντρικές τράπεζες, οι χρηματοικονομικοί σύμβουλοι αντιμετωπίζουν απαιτήσεις από τις ρυθμιστικές αρχές για υψηλότερα επίπεδα κεφαλαίων ώστε να είναι προετοιμασμένοι για μια ύφεση, καθιστώντας ορισμένες επιχειρήσεις ανεπικερδείς.
Αυξάνεται επίσης η πίεση που τους ασκείται να χρηματοδοτήσουν την παγκόσμια μετάβαση σε ένα πιο «πράσινο» μέλλον πολύ πιο γρήγορα από ό,τι έκαναν μέχρι τώρα. Αλλα εξωγενή γεγονότα, όπως οι κίνδυνοι γεωπολιτικής και κυβερνοασφάλειας περιπλέκουν περαιτέρω τα πράγματα. Η συναίνεση είναι άπιαστη για την ώρα.