Οι πολλαπλές απειλές για την παγκόσμια οικονομία βρίσκονταν στην κορυφή των προβληματισμών για τους συμμετέχοντες στην ετήσια συνάντηση στο Νταβός, με κάποιους να κάνουν λόγο για κίνδυνο παγκόσμιας ύφεσης.
Ηγέτες των χώρων της πολιτικής και των επιχειρήσεων συγκεντρώθηκαν για τη συνάντηση του World Economic Forum, με φόντο την άνοδο του πληθωρισμού στο υψηλότερό της επίπεδο εδώ και μια γενιά σε μεγάλες οικονομίες, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Ευρώπης.
Οι αυξήσεις τιμών έχουν υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και έχουν συγκλονίσει τις διεθνείς χρηματαγορές, με αποτέλεσμα κεντρικές τράπεζες να αυξήσουν τα επιτόκια. Στο μεταξύ, οι επιπτώσεις που έχει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις αγορές πετρελαίου και τροφίμων, καθώς και τα lockdown στην Κίνα για τον κορονοϊό επιδεινώνουν την κατάσταση.
«Έχουμε τουλάχιστον τέσσερις κρίσεις, που είναι συνυφασμένες μεταξύ τους. Έχουμε υψηλό πληθωρισμό, έχουμε κρίση στην ενέργεια, έχουμε φτώχεια τροφίμων και έχουμε κλιματική κρίση. Και δεν μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα αν εστιάσουμε σεμόνο μία από τις κρίσεις» είπε ο Γερμανός αντικαγκελάριος Ρόμπερτ Χάμπεκ.
«Μα αν κανένα από αυτά τα προβλήματα δεν λυθεί, φοβάμαι πως οδεύουμε σε παγκόσμια ύφεση με τρομακτικές συνέπειες....στην παγκόσμια σταθερότητα» είπε ο Χάμπεκ μιλώντας σε πάνελ.
Το ΔΝΤ τον προηγούμενο μήνα περιέκοψε την πρόβλεψή του για την παγκόσμια ανάπτυξη για δεύτερη φορά φέτος, επικαλούμενο τον πόλεμο στην Ουκρανία και υποδεικνύοντας τον πληθωρισμό ως «άμεσο κίνδυνο» για πολλές χώρες.
Η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεόργκιεβα, μιλώντας στο Νταβός τη Δευτέρα, είπε ότι ο πόλεμος, οι δυσκολότερες οικονομικές συνθήκες και τα σοκ στις τιμές- στα τρόφιμα ειδικότερα- έχουν ξεκάθαρα «σκοτεινιάσει» τις προβλέψεις στον μήνα που πέρασε, αν και δεν αναμένει ακόμα ύφεση. Ερωτηθείσα σχετικά σε πάνελ, είπε «όχι, όχι σε αυτό το σημείο. Δεν σημαίνει ότι είναι εκτός συζήτησης».
Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, που αναμένεται μιλήσει στο Νταβός την Τρίτη, έχει προειδοποιήσει πως η ανάπτυξη και ο πληθωρισμός βρίσκονται σε αντίθετες πορείες, καθώς οι αυξανόμενες πιέσεις στις τιμές περιορίζουν την οικονομική δραστηριότητα και πλήττουν την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών. «Ο πόλεμος Ρωσίας- Ουκρανίας μπορεί να αποδειχθεί κομβικό σημείο για την υπερ-παγκοσμιοποίηση» είπε σε blog post τη Δευτέρα. «Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε λιγότερο αποτελεσματικές προμηθευτικές αλυσίδες για λίγο και, κατά τη μετάβαση, να δημιουργήσει πιο επίμενες πιέσεις κόστους για την οικονομία» πρόσθεσε.
Παρόλα αυτά στην ουσία υποσχέθηκε αυξήσεις επιτοκίων τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο για να μπει φρένο στην πληθωρισμό, ακόμα και αν τα αυξημένα κόστη δανεισμού αναμένεται να επιβραδύνουν την ανάπτυξη.