Το μυστήριο του Ντιέγκο Βελάσκεθ

Πώς απέσπασε τον θαυμασμό μεγάλων ζωγράφων -Πικάσο, Νταλί, Φράνσις Μπέικον, Εντουάρ Μανέ-, αλλά παραμένει τόσο συχνά στο περιθώριο της συλλογικής μνήμης;
«La Meninas» ή αλλιώς «Οι δεσποινίδες των τιμών» είναι ένα από τα πιο γνωστά έργα του Ισπανού ζωγράφου Ντιέγκο Βελάθκεθ και δημιουργήθηκε το 1956. (AP Photo/Bernat Armangue)
«La Meninas» ή αλλιώς «Οι δεσποινίδες των τιμών» είναι ένα από τα πιο γνωστά έργα του Ισπανού ζωγράφου Ντιέγκο Βελάθκεθ και δημιουργήθηκε το 1956. (AP Photo/Bernat Armangue)
via Associated Press

Η αρχή έγινε με το «Bosch: The Garden of Dreams», ακολούθησε το «Goya, Carriere and the Ghost of Buñuel» -αμφότερα του José Luis López Linares- και τώρα έρχεται το τρίτο μέρος της τριλογίας μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ αφιερωμένης σε μεγάλους ζωγράφους.

Η νέα ταινία με τίτλο «The Velazquez Mystery» και αφηγητή τον βραβευμένο σε Κάννες και Βενετία, Γάλλο ηθοποιό Βενσάν Λιντόν, επιχειρεί να απαντήσει σε ερωτήματα σχετικά με τον Ντιέγκο Βελάσκεθ.

Ένα από αυτά έχει να κάνει με την αναγνωρισιμότητα του.

Πώς απέσπασε τον θαυμασμό μεγάλων ζωγράφων -ο Σαλβαδόρ Νταλί τον είχε χαρακτηρίσει ως «τον μόνο μεγάλο ζωγράφο στην ιστορία»-, αλλά παραμένει τόσο συχνά στο περιθώριο της συλλογικής μνήμης;

Επικαλούμενο τον Πάμπλο Πικάσο, τον Φράνσις Μπέικον και τον Νταλί, το «The Velazquez Mystery» διερευνά την ιδιοφυΐα του Ισπανού ζωγράφου, ο οποίος θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους καλλιτέχνες του 17ου αιώνα.

«Ο Βελάσκεθ ήταν διπλά ιδιοφυής, από τεχνικής άποψης, αλλά και από το πώς άλλαξε τους κανόνες, βάζοντας τον εαυτό του μέσα στους πίνακες και δημιουργώντας λαβύρινθους νοήματος», δήλωσε ο Stéphane Sorlat, που υπογράφει τη σκηνοθεσία, στο Variety.

Ο Ισπανός ζωγράφος Ντιέγκο Βελάθκιεθ.
Ο Ισπανός ζωγράφος Ντιέγκο Βελάθκιεθ.
mikroman6 via Getty Images

Ο Βελάσκεθ γεννήθηκε στην Σεβίλλη το 1599 και πέθανε στη Μαδρίτη το 1660. Υπήρξε από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του μπαρόκ και διετέλεσε ζωγράφος της αυλής του βασιλιά της Ισπανίας, Φίλιππου Δ΄.

Το έργο του αποτέλεσε πρότυπο για τα κινήματα του ρεαλισμού και του ιμπρεσιονισμού. Ο Εντουάρ Μανέ τον αποκάλεσε «ζωγράφο των ζωγράφων», ενώ ο Πικάσο και ο Νταλί, συνέχισαν να του αποδίδουν φόρο τιμής, αναπαράγοντας ορισμένους από τους δημοφιλέστερους πίνακές του. Ο Πικάσο ζωγράφισε τη δική του εκδοχή του πίνακα «Las Meninas» το 1957.

O θαυμασμός του Νταλί εκφράστηκε μέσα από αρκετούς πίνακές του, όπως για παράδειγμα το Πορτρέτο του Χουάν ντε Παρέγια, βοηθού του Βελάσκεθ (1960) όπου αναπαράγει ένα μικρό τμήμα από τις Δεσποινίδες των τιμών.

Η τριλογία των μεγάλων ζωγράφων

Η πρώτη ταινία της σειράς ντοκιμαντέρ, που θέτει στο επίκεντρο τον εμβληματικό πίνακα του Ιερώνυμου Μπος «Ο κήπος των απολαύσεων», που φιλοτεχνήθηκε γύρω στα 1503 - 1515 και έχει τίτλο «Bosch: The Garden of Dreams» (2016).

Το 2022 ακολούθησε το ντοκιμαντέρ με τίτλο «Goya, Carriere and the Ghost of Buñuel» το οποίο προσεγγίζει τον Ισπανό ζωγράφο Φρανθίσκο Γκόγια μέσα από κινηματογραφικά και πολιτισμικά ερεθίσματα.

«Με οδηγό το συμβολικό νήμα του νερού, μια αλληγορία για την κίνηση και τον στοχασμό, η ταινία διασχίζει αιώνες και ηπείρους, αναμειγνύοντας με τόλμη ιστορικές αφηγήσεις, σύγχρονες ερμηνείες και προβληματισμούς για την παγκόσμια κληρονομιά ενός απαράμιλλου δασκάλου», αναφέρεται στη σύνοψη της ταινίας.

Η ταινία, που σηματοδοτεί το σκηνοθετικό ντεμπούτο του διάσημου Γάλλου παραγωγού Stéphane Sorlat, θα κάνει πρεμιέρα στη Γαλλία στις 26 Φεβρουαρίου.

Με πληροφορίες από Variety, Pulsar Content

Δημοφιλή