«Η ταυτότητα δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγματεύσεων επειδή δεν αποτελεί αντικείμενο απόφασης, είναι αποτέλεσμα μιας ιστορικής διαδικασίας. Αυτό το ζήτημα είναι πολύ μεγαλύτερο από μένα, από τους διαπραγματευτές και γενικά από ολόκληρη τη γενιά των σημερινών πολιτικών και πιθανώς και από τους μελλοντικούς. Για αυτό το λόγο, δεν θα είναι εφικτή μία λύση εάν φτάσουμε σε αυτό το σημείο που θα αγγίξουμε το ζήτημα της ταυτότητας. Παρόλα αυτά, θα είναι πολύ ατυχές εάν δύο ευρωπαϊκές χώρες το 2018 δεν καταφέρουν να το αναγνωρίσουν».
Τα παραπάνω τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νικολά Ντιμιτρόφ κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς ο οποίος μετά το ταξίδι και τις επαφές στην Αθήνα, βρέθηκε στα Σκόπια όπου συνέχισε τις συζητήσεις για το ζήτημα της ονομασίας της γείτονα χώρας.
«Έχουμε πλήρη κατανόηση ως προς αυτό το ζήτημα. Θέλουμε αυτό το ζήτημα να λυθεί με έναν τρόπο που θεωρείται αξιοπρεπής και για τις δύο χώρες. Κατανοούμε ότι κάποιοι πολίτες στην Ελλάδα αυτοπροσδιορίζονται ως Μακεδόνες, αλλά οι Έλληνες γείτονές μας και κανείς άλλος στην Ευρώπη του 21ου αιώνα δεν μπορεί να μας αρνηθεί το δικαίωμα να είμαστε Μακεδόνες και να μιλάμε τη μακεδονική γλώσσα, ως μέρος μίας σλαβικής ομάδας γλωσσών», πρόσθεσε ο Σκοπιανός ΥΠΕΞ.
Ο Ν.Ντιμιτρόφ σημείωσε ότι οι εμπλεκόμενες πλευρές στην διαπραγματευτική διαδικασία πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές έναντι της κοινής γνώμης, η οποία δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για το θέμα του ονόματος.
«Όσο περισσότερο μιλάμε δημόσια για κόκκινες γραμμές, τόσο περισσότερο μειώνονται τα περιθώρια του διαλόγου και η πιθανότητα να βρούμε λύση που θα είναι αποδεκτή από τους πολίτες και στις δύο πλευρές των συνόρων» ανέφερε ο Ν.Ντιμιτρόφ.
Πρόσθεσε ότι στη σημερινή συνάντηση με τον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ εξετάσθηκαν οι ιδέες για την εξεύρεση λύσης στο θέμα του ονόματος, που παρουσίασε ο τελευταίος, στις 17 Ιανουαρίου στη Νέα Υόρκη.
«Μιλήσαμε πολύ λεπτομερώς, πολύ σοβαρά. Του είπα ότι εκεί υπάρχουν ορισμένες ιδέες που δεν είναι τόσο κακές, όπως του είπα και ότι υπάρχουν και ορισμένες ιδέες που δεν είναι και τόσο καλές και που μας προκαλούν ανησυχία. Υποθέτω ότι ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ θα ανακοινώσει ποια θα είναι τα επόμενα βήματα» πρόσθεσε ο Ν.Ντιμιτρόφ.
Από την πλευρά του ο ειδικός αντιπρόσωπος του ΟΗΕ, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ τόνισε πως υπάρχει μια δυναμική στις διαπραγματεύσεις και επισήμανε ότι (οι διαπραγματεύσεις) βρίσκονται σε πολύ προχωρημένο στάδιο και πως υπάρχουν δύο αποφασιστικές κυβερνήσεις στις δύο χώρες, οι οποίες επιθυμούν την εξεύρεση λύσης στο θέμα του ονόματος.
Σε ερώτηση για το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων, ανέφερε ότι μιλάμε για μερικές εβδομάδες, το πολύ κάποιους μήνες.
Όπως μεταφέρει το MIA, ο Μάθιου Νίμιτς τόνισε επίσης ότι «μέχρι στιγμής δεν είχε ακούσει τίποτα από την ελληνική πλευρά που να αρνείται την ταυτότητα του λαού της Μακεδονίας».
«Πιστεύω ότι η λύση είναι τόσο συνεπής όσο και η διατήρηση και ακόμη και η ενίσχυση της ταυτότητας. Είμαι αισιόδοξος. Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχουν διαφορές στις στάσεις των δύο χωρών στις θέσεις, αλλά στην Αθήνα δεν άκουσα άρνηση της ταυτότητας», πρόσθεσε ο Νίμιτς.
Σύμφωνα με το MIA, ο κ. Νίμιτς τόνισε επίσης ότι υπάρχουν ορισμένα ζητήματα στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών όπως ο ορισμός της γλώσσας, και οι ορισμοί που θα χρησιμοποιούνται σε διεθνές επίπεδο. «Ο κόσμος ανησυχεί ότι αυτή είναι μία προοπτική η αφορά στην ταυτότητα. Μερικά από αυτά τα ζητήματα υπόκεινται σε συζητήσεις. Πιστεύω ότι η ταυτότητα των εθνών σε όλο τον πλανήτη ορίζεται από τα ίδια τα έθνη. Ο ΟΗΕ συνεργάζεται με τις χώρες και ο τρόπος που η ονομασία (των χωρών) χρησιμοποιούνται στον ΟΗΕ, δεν σχετίζεται με το πως αυτοαποκαλούνται και δεν συζητά το θέμα της εθνικής ταυτότητας»,δήλωσε επίσης ο Μάθιου Νίμιτς.
Η συνάντηση του κ. Νίμιτς με τον υπουργό Εξωτερικών πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των διαδοχικών συναντήσεων που έχει στα Σκόπια με τον πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας.
Ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ είχε σήμερα συναντήσεις στα Σκόπια με το φάσμα της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας της ΠΓΔΜ. Εκτός του υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, συναντήθηκε ακόμη με τον Πρόεδρο της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ, τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, τον αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι και τον αρχηγό του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος της χώρας Αλί Αχμέτι.
(Με πληροφορίες από ΜΙΑ, ΑΠΕ-ΜΠΕ)