Ντιμιτρόφ: Η λύση δεν πρέπει να υπονομεύει την ταυτότητα της ΠΓΔΜ. Ας μην υπάρχει μονοπώλιο στο «Μακεδονία»

Ντιμιτρόφ: Η λύση δεν πρέπει να υπονομεύει την ταυτότητα της ΠΓΔΜ. Ας μην υπάρχει μονοπώλιο στο «Μακεδονία»
Anadolu Agency via Getty Images

H Ελλάδα και η ΠΓΔΜ πρέπει να αξιοποιήσουν το υπάρχον «momentum» για να επιλύσουν το ζήτημα της ονομασίας, δήλωσε στο BIRN (Balkan Investigative Reporting Network) ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νικολά Ντιμιτρόφ.

Ο Ντιμιτρόφ κάνει λόγο για μια «ιστορική ευκαιρία» και για μια ευκαιρία η χώρα του να ανεβεί στο «ευρωπαϊκό τρένο». Αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον Νίκο Κοτζιά στη Θεσσαλονίκη, είπε πως του άφησε την εντύπωση ότι υπάρχει πολιτική θέληση και στις δύο πλευρές για να πάνε παραπέρα, λαμβάνοντας υπόψιν τις προκλήσεις και τους προβληματισμούς της άλλης πλευράς. «Είναι σημαντικό να κάνουμε ό,τι μπορούμε, τόσο στα Σκόπια όσο και στην Αθήνα, για να αδράξουμε τη στιγμή...ενθαρρύναμε τον Νίμιτς και πιστεύω πως την Τετάρτη θα θέσει τις ιδέες και τις προτάσεις του στο τραπέζι- ένα αρχικό πλαίσιο που θα επιτρέψει σημαντική πρόοδο και διαπραγματεύσεις. Μετά από αυτό θα εμπλακούμε πιο άμεσα και εμείς (οι ΥΠΕΞ των δύο χωρών) θα ηγηθούμε των διαπραγματευτικών ομάδων των δύο χωρών».

Από αυτή την άποψη, είπε, υπάρχει ένα ρίσκο, «επειδή συνήθως υπουργοί και πρωθυπουργοί εμπλέκονται όταν το αποτέλεσμα μοιάζει βέβαιο. Εδώ δεν ισχύει αυτό, αλλά πιστεύω πως αξίζει το ρίσκο».

«Παρά την αισιοδοξία, πρέπει να αποδεχτούμε την πιθανότητα ότι ίσως να μην καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τις διαφορές μας αυτή τη φορά, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε μέχρι να τα καταφέρουμε».

Όπως είπε ο Σκοπιανός ΥΠΕΞ, «χρειαζόμαστε μια λύση, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αφήσουμε τα χαρακώματα της ιστορίας και να επικεντρωθούμε περισσότερο στο παρόν και το μέλλον».

«Μία λύση είναι δυνατή μόνο εάν δεν υπονομεύεται η ταυτότητα της χώρας. Η φύση της διαφωνίας είναι τέτοια που δημιουργεί φόβο...οπότε είναι πολύ σημαντικό για την ΠΓΔΜ να είναι ξεκάθαρο πως η λύση δεν θα πλήττει την εθνική της ταυτότητα. Στην ουσία, η λύση πρέπει να καλύπτει μια σειρά από στοιχεία, έτσι ώστε να είναι αποδεκτή και από τις δύο χώρες: Να μην πλήττει την ταυτότητά μας και να ανταποκρίνεται στην απαίτηση της Ελλάδας για πιο ξεκάθαρο διαχωρισμό ανάμεσα στη χώρα “Μακεδονία” και στην περιοχή της Μακεδονίας. Επίσης, θα ήταν πολύ ευρωπαϊκό αν δεν υπήρχε μονοπώλιο στον όρο “Μακεδονία”- αν δεν υπήρχε αποκλειστικότητα στη χρήση του όρου, για οποιαδήποτε πλευρά» είπε ο Ντιμιτρόφ.

Αναφερόμενος στον πρώην πρωθυπουργό Γκρούεφσκι, είπε πως «είναι περίεργο όταν σκέφτεσαι ότι οι μεγαλύτεροι “υπέρμαχοι” του ονόματος στη χώρα μας κάνουν τα πιο σκληροπυρηνικά στοιχεία στην Ελλάδα να νιώθουν τόσο άνετα, σχεδόν σαν να δουλεύουν μαζί».

«Πολλά θα εξαρτηθούν από το ποια θα είναι η λύση- φυσικά δεν θα προσφέρουμε στον λαό μια λύση την οποία δεν θα μπορούσε να υποστηρίξει. Το δημοψήφισμα θα είναι πολύ σημαντικό για τη βιωσιμότητα της λύσης. Φυσικά, τον τελευταίο λόγο θα έχει ο λαός- και επαφίεται σε εμάς να την εξηγήσουμε καλά».

Ο Ντιμιτρόφ σημείωσε πως όλες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι, και ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να κατανοήσει πως η χώρα χρειάζεται τα εργαλεία της διαδικασίας ένταξης στην ΕΕ για να πραγματοποιήσει πραγματικές μεταρρυθμίσεις- οι οποίες δεν μπορούν να γίνουν ενώ περιμένει στην αίθουσα αναμονής.

Δημοφιλή