Eίναι γεγονός: Μια δροσερή σως στο ψυγείο μας, δεν πάει ποτέ χαμένη. Γιατί; Γιατί συνδυάζεται με οτιδήποτε και έχει έναν μαγικό τρόπο να κάνει τα πάντα «ενδιαφέροντα». Ακόμα και μια μερίδα ψητά λαχανικά ή μια απλή καλοκαιρινή σαλάτα. Ωστόσο, ένα ωραίο ντρέσινγκ, ταιριάζει υπέροχα και στην τορτίγια ή το σάντουίτς μας ή ακόμα και πλάι στο κρέας μας.
Και αφού μπορεί να μας λύσει τα χέρια σε τόσες συνταγές του πεντάλεπτου, γιατί όταν τη χρειαζόμαστε να τρέχουμε στο σούπερ μάρκετ; Ειδικά εφόσον μπορούμε να ετοιμάσουμε στο άψε σβήσε τη δική μας σως, χωρίς πρόσθετα σάκχαρα και νιτρικά άλατα. Ωστόσο θέλει προσοχή: Η συγκεκριμένη συνταγή είναι τόσο απλή και νόστιμη, που ελλοχεύει ο κίνδυνος να αρχίσουμε να την τρώμε με το κουτάλι, ακόμα και σκέτη.
Και το καλύτερο; Χρειάζονται μόνο πέντε λεπτά για να την παρασκευάσουμε από το μηδέν, πράγμα που την καθιστά ιδανική για σουαρέ της τελευταίας στιγμής, πάρτι ή μεταμεσονύκτιες λιγούρες.
Τι θα χρειαστούμε για ένα μικρό βάζο
Μισό φλιτζάνι μαγιονέζα
Μισό φλιτζάνι στραγγιστό γιαούρτι
Ένα μικρό πακέτο με μείγμα καρυκευμάτων
Χυμό από μισό λεμόνι
Τοποθετούμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Για ακόμα καλύτερη γεύση, φτιάχνουμε τη σως μας μία με δύο ώρες πριν έρθει η ώρα να σερβίρουμε, καλύπτουμε και τη βάζουμε στο ψυγείο. Το συγκεκριμένο ντιπάκι, όσο περισσότερο «κάθεται», τόσο πιο δυνατή γεύση αποκτά.
Και αν έχουμε περίσσευμα;
Τόσο το καλύτερο! Αποθηκεύουμε τη σως που περίσσεψε σε ένα αεροστεγές δοχείο για έως και πέντε ημέρες. Άλλωστε, είναι τόσο ευέλικτη που αποκλείεται να μην βρούμε τρόπο να την εκμεταλλευτούμε.
Εύκολες παραλλαγές
Πρώτα από όλα, όσοι προσέχουμε μπορούμε κάλλιστα να αντικαταστήσουμε την κανονική μαγιονέζα με ελαφριά, ομοίως και το γιαούρτι.
Αν πάλι ψάχνουμε για ένα ντιπ με υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και δεν είμαστε λάτρεις της μαγιονέζας, μπορούμε να την αντικαταστήσουμε με τυρί κότατζ. Η υφή θα είναι εξίσου υπέροχη.
Αν τα πάμε μια χαρά με τη μαγιονέζα, αλλά δεν μας αρέσει το ελληνικό γιαούρτι, μπορούμε αντί για αυτό να χρησιμοποιήσουμε ελαφριά ή κανονική κρέμα γάλακτος.
Αν θέλουμε η σως μας να είναι λίγο πιο ρευστή, καθώς ανακατεύουμε τα υλικά, προσθέτουμε κουταλιές της σούπας νερό, όσες φορές χρειαστεί μέχρι να φτάσουμε στην επιθυμητή υφή.
Και αν θέλουμε να της δώσουμε περισσότερο «χαρακτήρα» προσθέτουμε λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό ή λίγη καυτερή σάλτσα.
Προτάσεις για να απολαύσουμε το ντιπάκι «πασπαρτού»
Τα λαχανικά είναι η πρώτη προφανής επιλογή: Αγγούρια, καρότα, κουνουπίδι, σέλινο, μπρόκολο, ραπανάκια, ντοματίνια πάνε όλα τους τέλεια με τη σπιτική μας σως.
Ωστόσο, για μια βραδιά ταινίας, μπορούμε κάλλιστα να βουτήξουμε στη σως μας πατατάκια ή σπιτικά τσιπς από τορτίγια.
Τέλος, για βραδιές μπάλας ή επιτραπέζια με την παρέα χρησιμοποιούμε τη σως ως άλειμμα σε σπιτικά τυλιχτά σουβλάκια, σάντουιτς, καναπεδάκια ή hot dog.
(Mε πληροφορίες από simplyrecipes).